A térdfájdalom sokaknál jelentkező probléma, hiszen napjainkban egyre jobban igénybe vesszük a testünk ezen részét. A panaszok gyakran jelentkeznek sportolóknál, ülő életmódot folytató embereknél, akik vagy túl sokat, vagy pedig egyáltalán nem mozognak a mindennapok során. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit lehet tenni az esetleges térdfájdalom ellen.

A térdfájdalom okai és tünetei

A térdünk kapcsán a legtöbb esetben az ízületek és a lágyrészek gyulladása okozza a problémát. Sokszor a háttérben porckopás áll, de nem feltétlenül kell rögtön nagy problémára gondolni. Az ok lehet ugyanis íngyulladás, ami kellemetlen, duzzadással járhat, azonban kezelhető betegség. Gyakori ok továbbá a sportsérülés, a futótérd, amik esetében pihentetésre van szükség, de szóba jöhet a gyógytorna is. Emiatt azonban szakember segítségét kell igénybe venni, hiszen egy vizsgálatot követően személyre szabott kezelést kapunk, amit akár otthon is végezhetünk. Ez elősegítheti a gyorsabb gyógyulási folyamatot.

A térdfájdalom kezelése

A betegség csillapításának több módja van, azonban nagyon fájdalmak esetében még műtétre is sor kerülhet. A térdfájdalom ellen azonban sokat segíthet a megfelelő gyógytornás kezelés, hiszen a beavatkozást nem kell azonnal megtenni, így mérlegelni lehet az előnyöket és hátrányokat, akár el is lehet kerülni azt. A gyógyszeres megoldások mellett azonban otthon is segíthetünk magunkon az egyes alternatív módszerekkel. Felvehetjük a harcot a tünetek ellen tehát akár házi módszerekkel, azonban elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen szakember felkeresése javasolt.

Ha egy kicsit elkezd fájni a térdünk, nem kell azonnal hatalmas problémára gondolni, hiszen előfordulhat, hogy előző nap túl sokat futottunk vagy megerőltettük, ilyenkor semmi komoly nincsen a háttérben. Egy enyhébb sérülés legtöbbször pár napig tart, otthoni kezeléssel tökéletesen gyógyíthatóak.

Az első és legfontosabb, hogy néhány napig semmiképpen ne erőltessük túl, ha tehetjük inkább pihentessük, töltsünk időt ülve vagy fekve és ne hajlítgassuk a lábunkat. Ilyenkor a gyaloglás sem tesz annyira jót, így lehetőleg ne most akarjunk túrázni menni se. A második fontos dolog, hogy a fájó területet jegeljük például fagyasztott borsóval, ami kiválóan enyhítheti a fájdalmat. Nem árt azonban nem közvetlenül a lábra helyezni a zacskót, fontos, hogy azt tekerjük egy törölközőbe, így megóvva a térdet a túlzott hidegtől. Nem szabad azonban 20 percnél tovább rajta tartani, a módszert inkább napi többször alkalmazzuk kis időszakokra.

Ugyanilyen jó lehet a fáslizás, hiszen ez segíthet abban, hogy a folyadék ne halmozódjon fel, a szövetek ne sérüljenek tovább, stabilabb legyen a térdünk. A duzzanad megelőzésére azonban tökéletes választás a lábak felpolcolása.

Akupunktúra és gyógytorna

Sokszor sajnos a fájdalom elviselhetetlen mértékig húzódhat, főként, ha nem kezeltetjük azt. A gyors fájdalomcsillapítás során bár elérhető javulás, de hosszabb távon mindenképpen rá kell jönni az okokra, orvosolni a problémát, mielőtt komolyabbra fordulnak. Az egyik módszer az aku-pontokat stimuláló gyógymód, ami képes eredményesen csökkenteni a fájdalmat. Ennek során a szervezet öngyógyító mechanizmusait indítják be. A hatásosságot és a kezelés helyét az orvosi terápiában több tanulmány bizonyította már.

Szóba jöhet továbbá a már említett gyógytorna, ami egy diagnózist követően gyógytornász segítségével történik. Ezáltal növelhető az ízületek mozgásterjedelme, emellett gyorsabban vissza lehet szerezni a járásképességet, csökkenteni lehet a térdfájdalmat. Fontos azonban, hogy a gyakorlatokat megfelelően végezzük, megtaláljuk a helyes izom-egyensúlyt, ami hosszú távú gyógyulást eredményezhet. A gyógytorna nem a tüneteket célozza meg, hanem a problémára keres megoldást. Kiegészítő eljárás lehet a sport és kineziológiai tapasz felhelyezése, a McKenzie terápia, a Dorn terápia, illetve a gyógymasszázs alkalmazása.

A térdfájdalom tehát a legtöbb esetben kezelhető, akár házi módszerekkel is. Először mindenképpen pihentessük a lábunkat, polcoljuk és jegeljük, így a duzzanat is elkerülhető. Fontos azonban, hogy hosszabb távú probléma esetén mindenképpen keressünk fel szakembert, aki megfelelő segítséget nyújthat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!