Ternovszky Béla és Gelley Bálint lesz a vendég a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Animációs esték – Hagyomány és haladás című online sorozatának záró beszélgetésén csütörtökön.

Hogyan adható át az idősebb generáció tapasztalata a fiatalabbaknak

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) által életre hívott sorozatban – amelynek beszélgetései az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján láthatók – eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, Kollarik Tamás producerrel, egyetemi oktatóval.

Az MMA MMKI közleménye szerint a sorozat záróbeszélgetésén a szakemberek egyebek mellett kitérnek arra, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak, és hogy mit jelent a rendezői szerep a rajzfilmben.

A csütörtöki beszélgetésen az idősebb korosztályt Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész képviseli, aki kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, majd a Filmvállalatnál dolgozott. 1979-ben a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el.

Nevéhez kötődik a Pumukli kalandjai című, NSZK-osztrák-magyar filmsorozat. Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család, a Kérem a következőt! című sorozatokat, és közreműködött a Gusztáv-sorozatokban is. A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó hozta meg számára.

Az Animációs esték jövőre is folytatódnak

A fiatal generációt Gelley Bálint képviseli, aki 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával megalapította a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek és családoknak szánt tartalmak készítése.

Gelley Bálint Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként a Macskakirálylány, a Rozi és Zafír, a HIDE (Búvóhely) és A szív kertje című alkotások elkészítésében vett részt.

Az MMA MMKI tájékoztatása szerint a beszélgetéssorozat ősszel új tematikával folytatódik.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet