Rob Wilkins, Terry Pratchett egykori asszisztense és barátja írja a Korongvilág néhai szerzőjének hivatalos életrajzát, amely gyermekkorától a 2007-ben diagnosztizált Alzheimer-kórjáig fog eljutni.

Terry Pratchett maga is belekezdett önéletrajzába, de elhunyt, mielőtt befejezte volna

Pratchett önéletrajzán dolgozott, amikor 2015-ben meghalt, de „az Alzheimer-kór miatti korai halálát követően Terry Pratchett emlékiratának befejezésének feladata Robra szállt” – mondta a Transworld kiadó. Tartalmaz majd „töredékeket” abból a memoárból, amelyen Pratchett a halála előtt dolgozott – tette hozzá a kiadó.

Rob Wilkins, aki jelenleg Pratchett irodalmi birtokának vezetője, több mint 15 évig dolgozott a szerző mellett asszisztenseként és üzletvezetőként. Saját emlékeiből, valamint Pratchett családjának, barátainak, rajongóinak és kollégáinak emlékeiből merített az A Life with Footnotes (Élet lábjegyzetekkel) című írásában, írja a The Guardian.

Annyira megható élmény volt az a felelősség, hogy dokumentáljam az életét, amikor annyit vele éltem. Az A Life With Footnotes egy olyan könyv, amelyre Terryt remélem büszke lehetett volna

 – mondta Wilkins.

Az A Life With Footnotes gyerekkorától egészen az Alzheimer-kórig fog eljutni

„Hihetetlen utazás volt együtt élni a világ egyik legnagyobb írójával, majd újra átélni minden pillanatát az életrajzához. Terry volt az egyik legtehetségesebb, legösszetettebb, legintellektuálisabb ember, akivel valaha találkozhattam – egy igazi zseni.”

Az életrajz szeptemberben jelenik meg. A Transworld kiadó azt mondta, hogy az önéletrajz végigkíséri a szerző életét onnantól, hogy Pratchettnek hatéves korában az igazgatója azt mondta neki, hogy soha nem fog elérni semmit, a legkelendőbb Korongvilág-sorozat megírásán, a Carnegie-érem elnyerésén át egészen addig, hogy hogyan birkózott meg Pratchett az Alzheimer-kór kihívásaival.

A Transworld ügyvezető igazgatója, Larry Finlay azt mondta, hogy „csak Wilkins” írhatta „az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb és leginkább hiányolt írójának bensőséges, megnyerő és leleplező portréját”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet