Testápolás és egészség, avagy amit a bőrápolásról tudni kell

Nincs titok, és valódi csodaszerek sem léteznek, viszont az egészség, az egészséges bőr senki számára nem elérhetetlen, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani.
Azt már óvodásként is megtanultad, hogy evés előtt kezet kell mosnod, illetve este fürdés a kötelező program. Kamaszként számtalanszor hallhattad, ne piszkáld az arcbőrödet, mert csak rosszabb lesz. De miért is fontos a tisztaság, a testápolás?

A bőr a legnagyobb védelmi vonal

Az arcápolási rutin egyre inkább már nemcsak a nők kiváltsága, napi rutinja, hanem a férfiak közül is sokan felismerték ennek jelentőségét. Nőként már kamaszkortól kezdve foglalkozunk a bőrünkkel, radírozzuk, krémezzük, pakolásokat rakunk rá, kozmetikushoz járunk, hogy minél szebb, ragyogóbb legyen, és minél tovább megőrizze fiatalos állapotát.

Ez így mind szép és jó, azonban mintha elfeledkeznénk arról, hogy teljes bőrfelületünknek csak igen kis része található az arcunkon. Miközben azzal tisztában vagyunk, hogy a bőrünk pajzsként működik, megvédi a szervezetünket a sérülésektől, az időjárástól és a betegséget okozó, láthatatlan kórokozóktól. Ha még többet tennél magadért, az egészségedért, a vírusos időszakban használj szájmaszkot, mely kiszűri a levegőből a kórokozók egy részét. A Gigaplaza Webáruházban a szájmaszkok kedvező kiszerelésben és árban kaphatóak.

Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szépség belülről fakad, értve ez alatt, hogy amit megeszünk, az megmutatkozik a bőrünk állapotán, minőségén is, hiszen a vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok belülről táplálják bőrünket.
A helyes testápolás tehát belül kezdődik. De milyen egyéb szabályai vannak?

A helyes testápolás lépései

Az első és legfontosabb a hidratálás. Kezdd ezt belülről, igyál elegendő folyadékot, és figyelj arra is, hogy cukor nélkül, lehetőleg víz, gyógy- vagy zöld tea formájában tedd. Meleg időben, amikor sokat izzadunk, még inkább figyelj erre, de télen se feledkezz meg a folyadékpótlásról!
Fürödj gyakran, de rövid ideig. A csapvíz szárító hatással van a bőrre, ezért ne túl meleg vízben, és ne túl hosszú ideig áztasd magad. Kerüld a túlságosan szárító hatású szappanokat, tusfürdőket, lehetőleg természetes összetevőjűeket válassz. Ha néha jólesne egy kádfürdő, engedj a csábításnak, csak kényeztesd bőrödet fürdősóval, fürdőolajjal. És fürdés után ne feledkezz meg bőröd hidratálásáról sem.
Bőrtípusodnak megfelelő bőrápolási termékeket válassz, kérd ki szakember véleményét.
Az egészséges bőr folyamatosan megújul, ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha időnként hámlasztásnak, radírozásnak vetjük alá nemcsak az arcunkat, hanem testünket is. Ilyen alkalmakkor a hidratálás, a hatóanyagok bevitele is intenzívebben megy végbe. Természetesen fontos, hogy ezt se vigyük túlzásba, illetve itt is a bőrtípusunknak megfelelően járjunk el.
Sokan nem is tudják, de a bőr öregedéséért kb. 90%-ban a káros UV sugarak tehetők felelőssé, ezért nemcsak nyáron, hanem egész évben fontos a napvédelem, főként a napsugárzásnak legjobban kitett arcon.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

https-__flexibill.hu_ - 2021 november - Cikk1

Előre fizetünk – Mindent a digitális faktoringról

A mai rohanó és digitális világban az idő még inkább pénz, és egy banki szolgáltatás, ami nem intézhető mobilról egy app segítségével, kőkorszakinak tűnik, és nem képes megszólítani a feltörekvő generációkat.

Nincs több cikk