Újabb kiválásról adott hírt a The Beans. Vajon mi vezetett idáig? Ismét a frontember-kérdés szólt közbe, mint ahogy számos banda életében felmerült ez? Az alapító tag, Vida Áron beszélt a szétválás okairól.

ContextUs: Nemrég robbant a hír, hogy a The Beans eddigi formában nem tud tovább működni. Ezentúl egyedül te mint alapító tag alkotod a bandát, míg Hajnes Bálint, Füzi Balázs és Vargha Zsolt kiléptek. Szakmai nézeteltérések és személyes konfliktusok az indokok a szétválásnak, olvasható a Facebook-posztban. Mi történt?

A bejegyzés egy kicsit kétértelmű, mintha én lennék kirúgva. Szakmai nézeteltérésekhez vezetett, hogy például nem igazán mozgunk egy zene stílusban. Noha ez a koncertek minőségén nem rontott semmit, nagyon jól szólt a The Beans. A további konfliktus oka pedig az volt, hogy igaz, jól kijöttünk egymással, és barátoknak nem mondanám magunkat.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

ContextUs: Nem derült ki, amikor csatlakoztak, hogy más-más zenei irányzatot képviselnek?

Az egyetlen probléma az én részemről az, hogy az én barátaim nem tudnak zenélni. Nagyon jó zenész mind Bálint, Füzi és Zsolti is, de inkább haverok voltunk, mint barátok – a történtek után viszont nem tudom, ők hogyan gondolják ezt.

Ugyan sokat vitatkoztunk, de ez elkerülhetetlen zenekaron belül. Félre ne értsd, nem hozzájuk szeretném hasonlítani magunkat, de például a Deep Purple tagjai is utálták egymást!

Ha hosszú ideig össze vagy zárva valakivel, sokat utaztok, idővel előjönnek a másik dolgai, amik téged frusztrálnak.

És tekintve, hogy más zenei stílusokat szeretünk, mindenki mást akart. Alapvetően az, hogy különböző irányzatokért vagyunk oda, nem lenne baj: tök jó, ha egy zenében több stílus keveredik – alapból ezt is szerettük volna a The Beans kapcsán.

ContextUs: Mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy mindenki mást akart?

Ez leginkább koncerteken nyilvánult meg. Én szeretem feldobni a műsort egyéb elemekkel, és a többiek ezeket túlzásnak találták.

ContextUs: Mi volt az, ami nekik már sok volt?

Szerintük problémás, ha sokat beszélek koncerten, meg ilyenek. Apróságok, pici nézeteltérések ezek.

20900545 1890101437920520 6601296940702373744 O 1
Vargha Zsolt (B), Hajnes Bálint (K), Füzi Balázs (J) / Fotó: A The Beans Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Mi az a zenei stílus, amit ők képviselnek?

Én jobban szeretem a régi garázsrockot, a régi punk zenekarokat, ők pedig nem annyira kedvelik ezt az irányzatot. Nem gondolnám, hogy ők vevők lennének az effajta punkra. Engem meg abszolút ez a világ érdekel.

ContextUs: Ezek ellenére mégis azt olvasni rengeteg kritikában és interjúban, hogy a The Beans egy garázszenekar.

Biztos vagyok benne, hogy valahol szeretik. Amint megnyertük ezt a 2 millió forintos támogatást a Hangfoglalótól, akkor egyből az lett a javaslat mindenki részéről, hogy ebből egy nagyon jó hangzású albumot kell csinálnunk.

Én is egyet is értettem vele, most egy nagyon jó lemezt akarok. De én nem zárkózom el attól, hogy egy felvétel recsegjen-ropogjon.

És ez könnyebben fog működni, ha olyan emberekkel zenélek, akik hasonló módon vevőek ezekre a javaslatokra.

ContextUs: A banda egyik Facebook-posztjai között olvastam, hogy a szólókoncerted E/1. személyben harangoztad be. Erre Hajnes Bálint odaszúrt, hogy: „ma játszok=Áron játszik.” A hármójuk kilépésének lehet köze ahhoz, hogy úgy érezték, a The Beans valójában  csak és kizárólag Vida Áron személye?

Szerintem alapvetően minden zenekarnak kell egy frontember, aki tulajdonképpen elviszi a hátán az egészet. Ez nem feltétlenül az énekes személye. Persze a frontember sem azt jelenti, hogy ő a zenekar vezetője – erre jó példa az Illés –, de ebben az esetben én szerettem volna lenni az irányító. Ez is nagy konfliktust szült, hogy most ki a frontember. Mindenki úgy gondolta, hogy ha egy bandát alkotunk, akkor mindenkinek egyenlő mértékű szava van, egyenlő mértékű mindenki szereplése.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Azért írtam, hogy aznap én játszom egyedül, mert aznap én játszom egyedül. Nem fogok külön Facebook-oldalt csinálni a szólókoncertjeimnek. Mivel én kezelem a zenekar Facebook-oldalát, ezért nem írok E/3. személyben, ha magamról írok. A többiek éppen ellenkezőleg emelték fel a hangjukat: miért írok E/3. személyben magamról.

Aki exhibicionista, és ehhez történetesen azt a módszert választja, hogy zenél, hogy sokan figyeljenek rá, akkor társul mellé egy kevés kisebbségi komplexus is. Ha sok ember összegyűlik egy zenekarban, akik szeretnének kitűnni – még hogyha be sem vallják –, akkor nekik talán nehéz lehet azt érezni, hogy ők a háttérben vannak. De senki nem volt másodhegedűs pozícióban, mert meghallgattuk egymás ötleteit.

ContextUs: Tehát azt mondod, megvolt azért a demokrácia nálatok? A dalírás kapcsán mi volt a helyzet?

Nem, ebben nagyon makacs voltam. De én nem hiszek abban, hogy egy zenekarban demokráciának kell lennie. Nem is működik a demokrácia egy bandában. Annyiban működhet, hogy meghallgatom a véleményét másoknak, és meggondolod, amit javasolnak.

De nézd, úgyis a frontember fejét veszik, ha botrány van, és ő vállalja mindenért a felelősséget.

20264694 1880386045558726 2342911095567553160 N
/ Fotó: A The Beans Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: 2015 tavaszán indult a pályátok, akkor még Blénessy Albert és Horváth Ricsi volt melletted. Két év telt el azóta, de máris 5 pályatársat hagytál magad mögött. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy esetleg a te személyed lehet a puskaporos hordó.

Ricsi azért lépett ki, mert sokasodtak a koncertjeink, és nem tudta vállalni a munkája mellett. A hétköznap lévő fellépéseket nem tudta bevállalni. Albert pedig azért távozott, mert érettségire készült, jó egyetemre akart menni. Azóta már felmerült, hogy miután leérettségizett, visszajön. Ezt a témát akkor érintettük, amikor még nem csatlakozott Füzi. Az első két tag kiválásának oka az is volt, hogy én Budapestre költöztem. Szóval ami tényleges konfliktusból adódó kilépés volt, az csupán most történt meg.

De igen, biztosan az én személyem is hatással volt a szétválásra

– az, ahogyan a frontember-kérdésről gondolkozom.

ContextUs: A Hangfoglalón elnyert pénzösszeget egy következő nagylemez elkészítésére fordítjátok majd. A támogatásra hatással van valamilyen szinten a szétválásotok?

Az albumot már megírtuk, és mindenki benne is volt, hogy ezeket a dalokat együtt rakjuk össze. De ezt csak úgy tudnánk megvalósítani, ha sokszor próbálnánk. Azonban én nem tudok minden héten Budapestre utazni, mert nem vagyok milliomos. A többiek viszont a munkájuk miatt nem tudják megoldani, hogy egyszerre, több napig próbáljunk egymás után. Ebből a pénzből egy turné is megvalósul, amire így, a munka mellett szintén nem érnének rá. Tehát így képtelenség lett volna ezt megcsinálni. Ebben az előző felállásban még nem próbáltunk új dalokat. Tehát a számok meg vannak írva, de még nincsenek felvéve stúdióban. Akusztikus gitárra vannak felfűzve a dalok, körülbelül 20, szóval akár két lemez is kijöhet belőle…

The Beans – Envy Live @ Velvet

2017 Velvet Festival Punat Croatia https://www.facebook.com/TheBeansOfficial/ video by Balint Kriska

ContextUs: Hogyan valósul meg így a turné?

Turnéra is lehetett pályázni, mi ezt megtettük. A szerződést ők is aláírták. Nem gondolom, hogy lesz bármiféle probléma a kilépésükből a pályázatot illetően. A támogatást az előző albumunk miatt nyertük el, amikor szintén egyedül voltam.

ContextUs: Korai feltenni a kérdést, hogy van-e alternatíva a 3 tag helyettesítésére?

Január 26-án lesz egy fellépésünk, azon már új emberekkel játszom.

Erről nem akarok lemondani, mert nem szeretnék a Ricsárdgírrel se kiba_szni.

Na, meg szeretek is koncertezni. (mosolyog)

ContextUs: De kik azok, akik fellépnek a ’Gír előzenekaraként veled?

Felkértem néhány pécsi ismerőst, hogy pótolják a többieket. Egyelőre nem szeretném nevesíteni őket. Ennek oka, hogy nem akarom elkiabálni, mert bármi változhat addig. Tudod, most vihar előtti csend van. (nevet)

CV

A The Beans 2015 tavaszán alakult meg Vida Áron (ének, gitár) és Horváth Richárd (dob) által. Majd később csatlakozott egy basszusgitáros is, Blénessy Albert. Szintén ebben az évben Oh Lord (Brian Jonestown Massacre) címmel jött ki az első EP-jük. Ezt követte ugyanúgy 2015-ben a Girl Who Fell In Love With Her Rapist (demo), valamint a Touch Me! EP. Tavaly, 2016-ban jelent meg első nagylemeze a bandának Glitch címmel. Blénessy és Horváth kiválása után egy újabb váltás történt a felállásban, így Vida mellett Füzi Balázs (basszusgitár), Vargha Zsolt (gitár) és Hajnes Bálint (dob) alkották a zenekart. Idén a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás Program) által nyújtott támogatást az új albumuk elkészítésére, amely 2 millió forint. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.