Tiébélé: Az afrikai falu, ahol minden ház egy műalkotás

Az egyik legősibb burkina fasoi népcsoport, a kassenák otthona Tiébélé falu, ahol minden egyes ház maga egy műalkotás. Rita Willaert fotográfus és Olga Stravkis utazóblogger a néhány szerencsés között tudhatják magukat, akik meglátogathatták az elszigetelt helységet.

A falu a Szavanna sivatag felett, egy domb lábába fészkelve található. A kassenák a 15. század óta lakják az 1,2 hektárnyi területet, Willaert és Stravkis 2009-ben látogathatták meg őket.

A fotók Tiébélé érintetlenségét, az emberek sajátos életmódját dokumentálják, akiknek ősei hagyománya évszázadokon keresztül fennmaradt a népcsoportban.
Ahogy Stravkis írja, az utazás előtt figyelmeztették őket a dress-code-ra:

Megmondták előre, hogy nem lehet rajtunk semmi vörös, és nem vihetünk magunkkal esernyőt. Csak az épp regnáló uralkodói családnak megengedett ez a kiváltság, és megsértenénk a vendéglátóinkat, ha ezt nem tartanánk tiszteletben.

A tiébéléi uralkodói rezidencia agyagházak sokasága, amelyek különböző kézzel festett geometriai mintákat hordoznak magukon. Ezek a minták különböztetik meg az uralkodói lakot az átlagemberekétől. Egy másik különbség a bejárati ajtók mérete: habár azt gondolhatnánk, hogy az uralkodói házaké a legmagasabb, vagy legszélesebb, éppen ellenkezőleg: a legkisebb ajtók, a legjobb védelem érdekében.

/ Fotó: Rita Willaert

Míg a legtöbb épület a közösség otthonaként szolgál, az egyik legkülönfélébb formákkal díszített építmények a falu mauzóleumai, ahova a halottaikat temetik.

Az uralkodói agyagházak egyszerű felszereléssel rendelkeznek: a legtöbb konyhában néhány agyag-, és fémtál található.

A legtöbb étkezés egytálétel, amelyet egy rézsütőn főznek meg. Leginkább sűrű krumplifőzelékre, vagy zabkására hajaz, amit esznek, zöldség-, és paprikaszósszal keverve. Minél több kerül a szószba, annál gazdagabb a család.

– magyarázza Stravkis.

Alább pedig Willaert néhány képe a házak különleges díszítését, a mauzóleumokat, és magukat a kassenákat illusztrálandó.

Még több kép a fotós Flickr-fiókján, illetve beszámoló a tapasztalataikról Stravkis blogján.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból