Tiltakoznak Takaró Mihály ellen a Szépírók Társasága tagjai

Arra kérik a Szépírók Társaság tagjai Kásler Miklós minisztert, ne adja a múzeumot egy szélsőséges vezető kezére.

Erősen aggódik a magyar írókat, irodalomtörténészeket és műfordítókat tömörítő Szépírók Társasága a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) őigazgatójának menesztése miatt. Az egyik legjelentősebb irodalmi érdekvédelmi szervezet szerint súlyos ellentmondás feszül a főigazgató menesztését követelő szélsőséges sajtótámadások, illetve a minisztérium elbocsátó közleménye Prőhle Gergely kulturális területen végzett kimagaslóan hatékony tevékenységét elismerő mondata közt.

Végül megtörtént: Leváltják a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját

A Demokrata már augusztusban azt írta, hogy menesztették Prőhle Gergelyt. Ez akkor még nem történt meg, de most úgy tűnik, nem várnak tovább a kirúgásával. Prőhle is érintett a közelmúltban kibontakozó fideszes kultúrharcban, a többi között azért vette elő a Magyar Idők szerzője, Szakács Árpád, mert szerinte Prőhle főigazgató úr műhelyében tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók.

“Mi, az irodalmi rendezvényeinek jelentékeny részét a PIM-ben megtartó Szépírók Társaságának alkotói − hasonlóképpen magasra értékelve Prőhle Főigazgató úr szakmai teljesítményét – itt és most nem személye, hanem a Petőfi Irodalmi Múzeum intézményi és szellemi integritása, a magyar irodalom egészét – irányzatokra, nemzedékekre, világnézetekre, ízlésekre és földrajzi határokra való tekintet nélkül – befogadó, hagyománnyá szilárdult szellemisége mellett kívánunk szót emelni” –írják Kásler Miklós emberminiszternek címzett levelükben.

A PIM a közé, az állam feladata pedig az, hogy a mindenkori kormányzaton keresztül szavatolja közszolgálati feladatának maradéktalan és magas színvonalú teljesülését – teszik hozzá, majd felhívják a kormány figyelmét, hogy az intézmény aligha tudja közfeladatát ellátni, ha a múzeumot átengedik egy magát nyilvánosan is megnevező, bevallottan kizárólagosságra törő, ebbéli ambícióját a kormányzati hatalomhoz való politikai hűségével legitimáló írócsoportnak; egy szakmai és intézményvezetési téren egyaránt hiteltelen, szélsőséges, kirekesztő véleményeket hangoztató vezető révén”.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

A társaság kiemeli, hogy az irodalmi és kulturális közintézmények hozzáférhetőségét és használatát mindenki számára biztosítani kell. Arra kérik Kásler minisztert, hogy valamilyen formában nyilvánosan erősítse meg, hogy a PIM a jövőben sem kerülhet egy harcias, kizárólagosságra törő kisebbség kezébe.

Szerencsétlennek tartanák, ha “a politikai pártsajtóból egy közintézménybe is átkerülne az a politikai konfrontáció, amelyet elindítói „kultúrharcnak” neveztek el.

Maxresdefault 1 E1530176391329
Takaró Mihály / Fotó: Lokál

Október végén megszűnt Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának megbízatása. Kiúgásában nagy közrejátszhatott, hogy az utóbbi hónapokban ő is a kormánymédia támadásainak célkeresztjébe került, miután olyan íróknak is teret ad a múzeumban, akik gyakran kritizálni merészelik a kormányt. Takaró Mihályt Prőhle lehetséges horthysta utódja ellen már korábban is tiltakoztak. Závada Pál például az Indexnek azt mondta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]ez mindkét oldal számára provokáció lenne. „Takaró Mihály minden jó érzésű, becsületes ember számára vállalhatatlan, a konzervatív, jobboldali gondolkodásúak számára is; ő a szcéna legszélsőségesebb, leghírhedtebb alakja. Ha őt neveznék ki a PIM élére, azzal kesztyűt dobnának a szakma elé. Nem szeretném elhinni, hogy ezt tényleg megteszik[/perfectpullquote]

– jelentette ki Závada, aki korábban a PIM gyakori vendége volt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból