A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú. Egy ilyen filter rendkívül hatékonyan képes megtisztítani a levegőt. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a szóban forgó részecskék 99,97 százalékát kiszűri a HEPA-szűrő, ami meglehetősen magas értéknek számít.

Három különböző módon lehet a káros részecskéket kirostálni a levegőből. A feltartóztatás mellett a becsapódás és a diffúzió is célravezető. A TisztaLevegőt HEPA-szűrős légtisztító berendezései esetén mindhárom lehetőség fennáll, ennek tudható be az eszköz effektív mivolta.

A HEPA jelentéséről

A HEPA egy angol betűszó amely a High Efficiency Particulate Air kifejezésből származik. Magyarra úgy lehetne fordítani, hogy “nagy hatékonyságú részecske levegőszűrő”.

Eredetileg az Amerikai Energiaügyi Minisztérium adta ezt az elnevezést az olyan szűrőknek, amelyek megfelelnek a bevezetőben taglalt elvárásoknak. Mindez azt jelenti, hogy elvileg egy HEPA filterrel rendelkező készüléken tízezer káros részecskéből csak három képes túljutni sikerrel, ami egészen elenyésző szám.

Ezért olyan hatékonyak a HEPA-szűrők

A HEPA-filterekben lévő szálak keszekusza módon helyezkednek el, méghozzá meglehetősen közel egymáshoz. A levegő tehát kénytelen áthaladni egy rendkívül komplex útvesztőn, a levegőben lévő részecskék éppen ezért szinte teljes bizonyossággal beleütköznek útjuk során valamibe, és rendszerint bele is tapadnak abba.

Ezeket a káros részecskéket tudja kiszűrni egy jó filter

Megannyi olyan káros részecske utazik a levegőben, amelyik káros hatással van az ember tüdejére. Ilyen a pollen, a por, a penész, az azbeszt és a füst is, de ide lehet sorolni az atkákat, valamint az állatszőrt egyaránt. A HEPA-filterek még a 0,2 és 2 mikrométer közötti átmérővel rendelkező baktériumokat is kiszűrik, de a 0,2 és 3 mikrométer közötti vírusoknak sincs sok esélye átjutni egy ilyen szűrőn.

Fontos azonban leszögezni, hogy még egy HEPA-filter sem képes száz százalékos hatékonysággal működni. Ahogy a nevében is benne van, csupán szűri a levegőt, de nem távolít el belőle minden káros részecskét. Ahhoz persze kétség sem férhet, hogy sokkal jobb a helyzet, ha tízezerből csak három káros részecske jut át egy rendszeren, mintha mind a tízezer ezt tenné.

Nem szabad bedőlni a marketingfogásoknak!

Akadnak olyan termékek, amelyeket HEPA felirattal dobnak piacra, ám valójában nem is rendelkeznek olyan kiváló hatékonyságú szűrővel. Ezekre általában azt írják, hogy HEPA-like vagy HEPA-type, ami azt jelenti, hogy csak hasonlítanak a már emlegetett szűrőhöz, vagy affélék. Sajnos ezekkel az a gond, hogy nem képesek olyan hatékony munkára, így aki ilyen szűrővel ellátott terméket vásárol, az nem lesz olyan mértékben védett a káros anyagokkal szemben, mint az eredeti HEPA-filterrel felvértezett eszközök tulajdonosai.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.