101 gyanúsítottat tartóztattak le egy műkincseket árusító fekete piacon, ahol több mint 19 ezer ellopott műtárgyra bukkantak. 

Óriási szervezet

Két hatalmas nemzetközi rendőrségi együttműködés talált rá egy fekete piacra, ahol illegális úton kereskedtek műtárgyakkal. A több mint 19 ezer kincs ellopásáért és árusításáért 101 gyanúsítottak tartóztattak le. A megtalált műtárgyak között, olyan értékes darabokra leltek, mint egy pre-kolumbiai aranymaszk, egy római oroszlán és ókori érmék ezrei, írja a The Guardian.

Interpool Lopas Mukincs Fekete Piac
Több, Mint 19 Ezer Ellopott Műkincsre Találtak / Fotó: Interpol Hivatalos Oldala

Az Interpol, az Europol, a World Customs Organization, valamint más rendőrségi erők is régóta kutattak egy bűnügyi szervezet után, amely résztvevői múzeumokból raboltak el közkincseket. Elsősorban háború sújtotta országok kiállításait vették célba, hasznot húzva a konfliktusok generálta káoszból. 

A legnagyobb kapás

A bűnügyi szervezetnek pár tagját a madridi repülőtéren kapták el, amint épp a pre-kolumbiai műkincsek egy részét szállították át a határon. Olyan egyedi darabokra találtak náluk, mint a Tumaco aranymaszk, más arany figurák és pár ókori ékszer. Ezek közül mind illegális úton keresztül a szállítókhoz. Szintén Spanyolországban tartóztattak le kilenc embert, akiknél egy faragott római oroszlánt találtak. Eközben a kolumbiai rendőrség több rajtaütést is eszközölt Bogotában, melyek következtében 242 prekolumbiai műtárgyat sikerült visszaszerezniük – ez az ország történelmében a legnagyobb kapásnak számít. 

Most már egy helyen böngészhetjuk a múzeumok tárlatait

A zárva tartó múzeumok, hogy kapcsolatban maradhassanak látogatóikkal, számos kulturális anyagot, kiállítást és gyűjteményt tettek elérhetővé online. Az újonnan elindult oldal célja, hogy összegyűjtse és egy oldalon megjelenítse a múzeumok digitális tartalmait – olvasható a Mozaik Múzeumtúra keddi közleményében. Mint írják, a weboldalon a pedagógusoknak a digitális oktatást segítő tartalmak és múzeumpedagógiai foglalkozások közzétételével nyújtanak segítséget.

Argentínában 2500 ókori érmét talált a rendőrség, Litvániában további 1375-re bukkantak, míg az afgán hivatal Kabulban 971 kulturális tárgyat kobozott el.

Ezen kívül több festmény, fosszília, kerámia és történelmi fegyver került vissza a jogos tulajdonosokhoz. 

Az Interpol elmondása szerint elsődleges figyelmüket az online marketek monitorozására fordították. Az olasz csendőrség végül információkat szerzett és célpontokat azonosított be, amelyek 8670 műtárgyhoz vezettek el, melyek illegális oldalakon kerültek értékesítésre. 

Restaurálás közben derült ki a 400 éves festményről, hogy Rembrandté

A pennsylvaniai Allentowni Művészeti Múzeumban kiállított Fiatal nő arcképe című olajfestményt Rembrandt műhelyének tulajdonították. Két éve a festményt a New York-i Egyetemre küldték restaurálásra és megtisztításra, írja a Huffington Post . Az egyetem restaurátorai akkor kezdték gyanítani, hogy Rembrandt művével állnak szemben, amikor eltávolították a legfelső festékréteget és a fekete, sűrű lakkréteget, és feltárult előttük a holland mester jellegzetes ecsetkezelése.

A kulturális életben több rejtvény felgöngyölítésére is sor került. Az év elején műkincsrablók vallottak arról, hogy tették rá a kezüket egy Gustav Klimt-festményre. A magyar Operaház ellopott könyvritkaságai pedig egy antikváriumból kerültek elő. Márciusban egy Vincent Van Gogh-festményt is elloptak egy a koronavírus folytán bezárt múzeumból. Nemrégiben kiderült, hogy a tettes nemes egyszerűséggel egy pöröllyel intézte el az intézmény védelmi rendszerét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.