Nézem Színház Tom Hiddleston Coriolanus szerepében: Mekkora hatalom koncentrálódhat egyetlen ember...

Tom Hiddleston Coriolanus szerepében: Mekkora hatalom koncentrálódhat egyetlen ember kezében?

Promóció

Tom Hiddleston, a Marvel-univerzum Lokija ezúttal egy háromórás Shakespeare-dráma címszerepét, Coriolanus-t játssza a Donmar Warehouse színházban.

Színház az egész világnak

Promóció
- Advertisement -

Bár a Nemzeti Színházban nemrég elkezdődtek már a személyes próbák a következő évadra, az Egyesült Királyságban, amíg nem játszhatnak újra közönség előtt a színházak, a National Theatre at Home csatorna szállítja a virtuális színházi élményt a YouTube közvetítésével bárki otthonába. Itthon a Független Színház Magyarország is csinált karanténszínházat a járvány ideje alatt.

Véres dráma főszereplője Tom Hiddleston / Fotó: Johan Persson

Június 4-én, magyar idő szerint este 8 órától közvetítik a londoni Donmar Warehouse színházból Shakespeare Coriolanus című darabját Josie Rourke rendezésében, ami június 11-ig lesz megtekinthető a videómegosztó platformon. A címszerepet a Golden Globe- és Laurence Olivier-díjas színész, Tom Hiddleston alakítja, akit a mozirajongók a Marvel-univerzum Lokijaként ismerhetnek. A The Guardian a háromórás előadás virtuális bemutatója alkalmából kérdezte a színészt a darabról és a főszereplő megformálásáról.

Megegyezett Karácsony Gergely a kormánnyal a színházak finanszírozása felől

A megállapodás értelmében 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és Trafó színházakat, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt. A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.

A Coriolanus az ókori Rómában játszódik, de a Julius Cézárból vagy az Antonius és Kleopátrából ismert korszaknál korábban. A néző egy még kegyetlenebb Rómában találja magát, ahol éhínség, háború és zsarnoki uralom dúl. Hiddleston éppen ezért találta izgalmasnak a darabot.

Official Trailer | Donmar Warehouse’s Coriolanus with Tom Hiddleston | National Theatre at Home

Watch the trailer for Shakespeare’s searing tragedy of political manipulation and revenge, Coriolanus, with Tom Hiddleston in the title role. When an old adv…

„A főszereplőn, Coriolanus-on keresztül Shakespeare azt mutatja be, hogy az elvakult harag hogyan teszi tönkre a személyiséget. Sokan nehezen tudják megérteni Coriolanus karakterét, és a közönségből sem tud olyan szinten együttérzését kiváltani, mint Hamlet, Rómeó, Júlia, Rozalinda, Otelló vagy Lear király” – kezdte Hiddlestone a karaktere bemutatását.

Mégis van benne valami makacs feddhetetlenség és tisztaság az önteltsége és másokat semmibe vevő magatartása mellett. A darab nyers, zsigeri nyelvezete merőben eltér Shakespeare elegáns, tiszta és szépséges szövegeitől, amelyeket más műveiből jól ismerhetünk. A dráma komolysága és ereje teszi igazán lenyűgözővé

– mesélte a szereplő és a darab különlegességéről a színész.

Coriolanus Trailer Official 2012 [HD] – Ralph Fiennes, Gerard Butler

http://bit.ly/clevvermovies – Click to Subscribe! http://Facebook.com/ClevverMovies – Become a Fan! http://Twitter.com/ClevverMovies – Follow Us! Coriolanus …

A színész 2011-ben ismerte meg a római katona történetet Ralph Fiennes modern környezetbe ágyazott filmadaptációjaként. Már akkor magával ragadták a darabban erőteljesen megjelenő ösztönszintű érzelmek, a hatalomvágy, a hübrisz és a dominancia. A mai politikai viszonyok között is értelmezhető örökérvényűsége miatt, a családi viszonyokat közvetlenük és mélységeikben mutatja be. A színész szerint legfőképpen az anya-fiú kapcsolat ábrázolása ebben a Shakespeare-színműben a legkidolgozottabb pszichológiai szempontból.

Ha egy bukott politikus bosszút esküszik a Város ellen

Az angol színészt lenyűgözte Coriolanus karakterfejlődése: kezdetben ő a legbátrabb harcos Rómában, így hamar kiemelkedik a katonák közül. Hamarosan a legmagasabb politikai tisztséget töltheti be, konzul lesz. De mindazon tulajdonságai, amelyeknek köszönhetően kiválóan harcos volt, nem válnak előnyére politikusként. Őszintesége és büszkesége miatt nem tudja elrejteni a nép elől az iránta érzett megvetését. Ami a szívén, az a száján. Zsarnokká válik, és miután száműzik, bosszút esküszik Róma ellen. Amikor azonban a darab legvégén a családtagjai esedeznek előtte kegyelemért, addig sosem tapasztalt gyengédség fogja el.

A koronavírus-járvány miatt tönkremehet a londoni Globe Színház

Állami segítség nélkül a koronavírus-járvány miatti bezárást nem fogja tudni átvészelni a londoni Globe Színház – figyelmeztetett a teártum a kormányhoz eljuttatott dokumentumában, írja a. A Globe vezetése azt állítja, hogy olyan súlyos pénzügyi veszteségek érték a március végén bevezetett karantén miatt, hogy amennyiben a kormánytól nem kap sürgős segélyt, nem élik túl a válságot.

„A darab felveti azt a kérdést is, hogy mekkora hatalom koncentrálódhat egyetlen ember kezében, ez örök érvényű probléma. Ezen kívül arról is szól, hogy az egyén mennyire tud ellenállni a róla alkotott idealizált és démonizált képnek, amely a teljhatalommal vagy a korlátlan felelősséggel együtt jár”

What makes Coriolanus relevant? | Tom Hiddleston and Josie Rourke | Donmar Warehouse: NT at Home

The ‘great’ Shakespeare plays come and go with different fashions and different times. Josie Rourke, director, and Tom Hiddleston, who plays the title role, …

Hiddleston az olvasópróbák előtt három hónappal már megkezdte a szerepre való fizikai felkészülést a kaszkadőr-koreográfussal, aki a színpadi mozgást koordinálta. Az Afidius-szal vívott látványos párbajjelenetben mindkét szereplő rögeszméi felszínre törnek. Egy húsz perces, fizikailag rendkívül megerőltető rész végén, amelyben létrákon mászik fel-le, párbajozik, menekül, leöntik hideg vízzel a színpadon.

#BetrayalBroadway 🍳☕️

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Coriolanus testének a darabban jelentős szerepe van. Számos utalás hangzik el arra vonatkozólag, a szereplők azt vizsgálják, hogy mennyi vérét áldozta a városért, mennyi harci sérülést, sebesülést szerzett katonaként.

Coriolanus, “zuhanyjelenet” / Fotó: Johan Persson

Amikor konzulnak választják, a piactéren a hagyományok szerint közszemlére kéne tennie a nép előtt a sérüléseit, hogy meggyőzze a lakosságot szolgálatkészségéről, de mivel megveti a népet és a rítust is, így ellenszegül. Az ezt megelőző „zuhanyjelenet” alatt viszont a közönség jól láthatja a veterán katona hegeit. A cél az volt, hogy megmutassák, a marcona háborús hős páncélja alatt egy emberi lény van, akit a saját magáról alkotott képhez képest idealizáltak az emberek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3