A hangosításnak többféle módja is létezik, legnépszerűbb megoldása a TOSLINK kapcsolatként ismert. A TOSLINK kábelek olyan optikai, digitális audio csatlakozások, amelyek kiváló hangminőséget eredményeznek.
Az optikai audio csatlakozás számtalan előnnyel és emellett hátránnyal is rendelkezik, ezért használat előtt nem árt végiggondolni, valóban ez jelenti-e adott esetben a legjobb választást. Ehhez ad cikkünk támpontokat, magyarázatokat.

Mi az a TOSLINK?

Az optikai, digitális optikai vagy optikai szálas audio csatlakozásként ismert TOSLINK rendszert eredetileg a Toshiba fejlesztette ki. A TOSLINK segítségével az elektromos audiojeleket fénnyé alakítják át, és egy műanyagból, üvegből vagy szilícium-dioxidból készült szálon keresztül továbbítják.
Ez az egyik és máig talán legkedveltebb módszer.
A TOSLINK kábel a HDMI vagy koaxiális csatlakozások alternatívája. Segítségével javítható például a televíziók és egyéb, jellemzően optikai kimenettel rendelkező eszközök, a Blu-ray és DVD-lejátszók, valamint a játékkonzolok hangzása. Az optikai digitális audio csatlakozás sztereó vagy 5.1 S/PDIF digitális hangot küld az eszközök között.
Jellegzetes formájáról könnyű felismerni: ha megnézed a TOSLINK kábel száloptikai végét, egy piros pont sugározza vissza a fényt. A kábel vége az egyik oldalon lapos, a másikon lekerekített, így csak egy irányban lehet csatlakoztatni.

A Kábelvilág webáruház kábel kínálatában megtalálhatók audio, video, adat-, töltő-, a szórakoztató elektronikában vagy a számítástechnikában használatos kábelek.

Milyen előnyöket kínál a TOSLINK, illetve milyen hátrányai vannak?

A TOSLINK kábeleket veszteségmentes sztereó hang és többcsatornás térhatású hang, például DTS 5.1 vagy Dolby Digital kezelésére tervezték. Az ilyen típusú digitális kapcsolat használatának előnye az elektromágneses zajok interferenciájával szembeni immunitás és a jelveszteséggel szembeni nagy fokú ellenállás a kábel távolsága alatt (leginkább a jobb minőségű kábelek esetében).
A TOSLINK-nek azonban hátránya is akad. A HDMI-vel ellentétben ez az optikai kapcsolat nem képes támogatni a nagy felbontású, veszteségmentes hanghoz szükséges sávszélességet, illetve csak hangot közvetít.
A TOSLINK kábelek effektív hatótávolságát az anyagtípus korlátozza. A műanyag kábelek ideális hossza 5, max. 10 m. Az üveg- és szilikakábelek nagyobb hosszúságban is gyárthatók, azonban drágábbak, mint műanyag társaik. És minden optikai kábel törékenynek számít, mivel bármelyik része megsérülhet, ha túl élesen meghajlik vagy feltekeredik.
A legtöbb eszköz esetében a HDMI a preferált csatlakozási szabvány, mivel mind az audio-, mind a videojeleket támogatja. Így ha a berendezése rendelkezik HDMI-porttal, a legjobb, ha a hangjeleket azon keresztül továbbítja.

Top sztorik a rovatból

casino lv bet

A legjobb módja az idő eltöltésének a gépeden/laptopodon otthon

Voltál már olyan helyzetben, hogy csak ülsz otthon, és nincs semmi dolgod? Mindannyiunknak voltak már olyan napjai, amikor mindenféle tevékenységet szeretnénk végezni, de nincs határozott elképzelésünk arról, hogy pontosan mi is tudna minket szórakoztatni. Szerencsére úgy döntöttünk, hogy cselekszünk abban a bizonyos témában, és adunk egy kis listát azokról a dolgokról, amelyeket a laptopodon vagy a számítógépeden csinálhatsz, és amelyekkel elütheted az időt, és hosszabb ideig elszórakoztathatod magad.

online kaszinó ultrasportsbet

8 alig ismert kaszinó Európában

Ha a 2020-as évvel kapcsolatban szókapcsolati játékot játszanánk, valószínűleg nem a “szerencsés” lenne az első dolog, ami eszünkbe jutna.

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet