A hangosításnak többféle módja is létezik, legnépszerűbb megoldása a TOSLINK kapcsolatként ismert. A TOSLINK kábelek olyan optikai, digitális audio csatlakozások, amelyek kiváló hangminőséget eredményeznek.
Az optikai audio csatlakozás számtalan előnnyel és emellett hátránnyal is rendelkezik, ezért használat előtt nem árt végiggondolni, valóban ez jelenti-e adott esetben a legjobb választást. Ehhez ad cikkünk támpontokat, magyarázatokat.

Mi az a TOSLINK?

Az optikai, digitális optikai vagy optikai szálas audio csatlakozásként ismert TOSLINK rendszert eredetileg a Toshiba fejlesztette ki. A TOSLINK segítségével az elektromos audiojeleket fénnyé alakítják át, és egy műanyagból, üvegből vagy szilícium-dioxidból készült szálon keresztül továbbítják.
Ez az egyik és máig talán legkedveltebb módszer.
A TOSLINK kábel a HDMI vagy koaxiális csatlakozások alternatívája. Segítségével javítható például a televíziók és egyéb, jellemzően optikai kimenettel rendelkező eszközök, a Blu-ray és DVD-lejátszók, valamint a játékkonzolok hangzása. Az optikai digitális audio csatlakozás sztereó vagy 5.1 S/PDIF digitális hangot küld az eszközök között.
Jellegzetes formájáról könnyű felismerni: ha megnézed a TOSLINK kábel száloptikai végét, egy piros pont sugározza vissza a fényt. A kábel vége az egyik oldalon lapos, a másikon lekerekített, így csak egy irányban lehet csatlakoztatni.

A Kábelvilág webáruház kábel kínálatában megtalálhatók audio, video, adat-, töltő-, a szórakoztató elektronikában vagy a számítástechnikában használatos kábelek.

Milyen előnyöket kínál a TOSLINK, illetve milyen hátrányai vannak?

A TOSLINK kábeleket veszteségmentes sztereó hang és többcsatornás térhatású hang, például DTS 5.1 vagy Dolby Digital kezelésére tervezték. Az ilyen típusú digitális kapcsolat használatának előnye az elektromágneses zajok interferenciájával szembeni immunitás és a jelveszteséggel szembeni nagy fokú ellenállás a kábel távolsága alatt (leginkább a jobb minőségű kábelek esetében).
A TOSLINK-nek azonban hátránya is akad. A HDMI-vel ellentétben ez az optikai kapcsolat nem képes támogatni a nagy felbontású, veszteségmentes hanghoz szükséges sávszélességet, illetve csak hangot közvetít.
A TOSLINK kábelek effektív hatótávolságát az anyagtípus korlátozza. A műanyag kábelek ideális hossza 5, max. 10 m. Az üveg- és szilikakábelek nagyobb hosszúságban is gyárthatók, azonban drágábbak, mint műanyag társaik. És minden optikai kábel törékenynek számít, mivel bármelyik része megsérülhet, ha túl élesen meghajlik vagy feltekeredik.
A legtöbb eszköz esetében a HDMI a preferált csatlakozási szabvány, mivel mind az audio-, mind a videojeleket támogatja. Így ha a berendezése rendelkezik HDMI-porttal, a legjobb, ha a hangjeleket azon keresztül továbbítja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.