A Transvangarde új szintre emeli az avantgárd fogalmát. Egy transz-kulturális mozgalom, ami méltó a lázadó izmusok örökségére.

Minden olyan művészet avantgárd, amely átlépi a határokat, megkérdőjelez általános igazságokat és felforgatja realitást. Mégis, kérdezhetnénk, mi az, ami 2018-ban nem meríti ki ezt a kategóriát? Mitől lesz valami trash és mitől avantgárd?

Ha az avantgárd huszasévekbeli gyökereit nézzük, hogyan fonódott össze a mozgalom futurizmussal, dadaizmussal és mindezek társadalmi hatásaival – politikai radikalizmussal, sok hasonlóságot vehetünk észre az előző század és a kortárs művészet tendenciái közt.

Mi változott Dalí és Duchamp ideje óta? Hogyan kezdte el túlnőni a nyolcvanas években kibontakozó transvangarde ősét?

A transvangarde fő ismertetőjele mindenképp a puszta tény, hogy Európán kívüli művészek munkájába is betekintést enged.

Afrikai, ázsiai művészek előnyben részesítése annak idején meglehetősen radikális lépés volt. 

A londoni October Gallery az elsők közt karolta fel a transz-kulturális művészet ötletét. 1996 óta adja a gyeplőt a nyugati kánonon kívül eső női művészek, LGBTQ közösségek és más peremhelyzetű alkotók kezébe.

A legfrissebb Transvangarde-installációban a világ minden tájáról származó művészek úttörő, konvenciókat bontó munkáit láthatjuk.

Genesis P-Orridge kollázsa (lásd: címlapfotó) például az önkép ideáját töri darabjaira. Az alkotás Lady Jaye Breyer kollaborálásával készült, nem kevésbé radikális lépésekkel, mint a plasztikai műtét, hormonkezelések – amelyből megszületett a kollázs karaktere, Breyer P-Orridge.

Disconnection
Disconnection (2017) Eddy Kamuanga Ilunga

A kiállításban olyan művészek munkái vesznek még részt, mint például Alexis Peskine, aki magának az alkotómódnak a jellegét kérdőjelezi meg, különböző hosszúságú körmök fába verésével metaforikussá téve a fekete bőrszín élményét.

Daniele Tamagni munkái az ötvenes évekbeli Ghana dokumentációját kötik összes a kortárs Afrika divatszubkultúráival.

A Transvangarde installáció megmutatja, hogy posztmodernista korunkban a transz-kulturális művészek rendkívüli módon hiánypótlóak. Olyan lyukakat töltenek be a művészettörténetben, amelyek biztosítják majd a kánonon – társadalmi okok miatt – kívül rekedt alkotók emlékezetét és helyzetét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.