Egyre több szó esik arról, milyen fontos, hogy hidratáltak maradjunk. A víz segít a test tápanyagainak szállításában, a nyáltermelésben, a testhőmérséklet fenntartásában stb. A túl sok ivás azonban valójában egészségügyi problémákat okozhat, amelyek éppen az ellenkezőjét eredményezhetik.

Bright Side összegyűjtötte, milyen káros hatásai lehetnek a túlzott vízfogyasztásnak. 

1.A hasad felpuffadhat

Tulzott.vizfogyasztas.3

Az egyik leggyakoribb gyomorprobléma, amelyet az emberek, különösen a nők tapasztalnak, a puffadás. Ha túl sok vizet iszol, úgy érezheted magadat, mintha túl sokat ettél volna, és puffadást okozhat.

Ráadásul, ha gyorsan iszod a vizet, nagy valószínűséggel levegőt nyelsz, és ez teltségérzetet adhat. Szerencsére ez csak átmeneti probléma.

2. A kezed és a lábad megduzzadhat

Tulzott.vizfogyasztas
Ha nagy mennyiségű vizet iszol és túl sós ételeket fogyasztasz, az vízvisszatartást, más néven ödémát okozhat. Ilyenkor túl magas a nátriumszint szervezetünkben, és az ivóvíz duzzanatot okozhat, különösen az alsó végtagokban. Ugyanez történhet a kezünkkel is.
Mivel az ödéma az agy olyan állapota, amely az agytörzset érinti, a későbbi szakaszokban a központi idegrendszer működési zavarát is okozhatja.

3. Hányingert tapasztalhatsz

Tulzott.vizfogyasztas.4
Ha túl sok vizet fogyasztunk, az agyunk sejtjei megduzzadhatnak. Ez növeli a koponyára nehezedő nyomást.
A két tünet, amely annak jeleként jelentkezhet, hogy túl sok vizet ittunk, az émelygés és a hányás.

4. Túlhidratáltság tüneteit tapasztalhatod

Tulzott.vizfogyasztas.2
Gyakran nem tudjuk könnyen észrevenni a túl sok vízivás tüneteit, különösen a korai szakaszban. Az egyik leggyakoribb tünet, amelyet tapasztalhatsz, a fejfájás. Ezenkívül hányingert, zavartságot és tájékozódási zavart érezhetsz.
A vízmérgezés néhány súlyosabb tünete lehet a kettős látás, a légzési nehézség, a megnövekedett vérnyomás és az álmosság.

5. Könnyen görcsölnek az izmaid

Tulzott.vizfogyasztas.5
Az egészséges vér, az izomműködés és a szívfrekvencia fenntartásához elektrolitokra van szükségünk.
A túl sok víz azonban csökkenti az elektrolitok számát szervezetünkben. Ha ezek a szintek alacsonyak, izomgörcsöket és görcsöket tapasztalhatunk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.