Nézem Képzőművészet A Turner-díj szervezői idén egy abszolút győztes helyett tíz...

A Turner-díj szervezői idén egy abszolút győztes helyett tíz művészt részesítenek ösztöndíjban

Promóció

A járványügyi vészhelyzet miatt a Turner-díj szervezői rendhagyó módon osztják ki a legnevesebb kortárs művészeti elismerést.

Semmi sem marad a régiben

Promóció
- Advertisement -

Rengeteg képző- és előadóművész került nehéz helyzetbe a járványügyi vészhelyzet alatt amiatt, hogy a kiállításukat, koncertjüket el kellett halasztaniuk vagy lemondták. Az idén többek között elmarad a Sziget Fesztivál, a Met gála, a Velencei Biennálét elhalasztották 2022-re. A Cannes-i Filmfesztivál a többi nagy filmes seregszemlével összefogva az online térben szervezi meg a We Are One Fesztivált. A Turner-díj lebonyolításán is változtatniuk kellett a szervezőknek.

A tavalyi Turner-díjazottak: Helen Cammock, Oscar Murillo, Tai Shani és Lawrence Abu Hamdan / Fotó: Sarah Lee / The Guardian

A szervezők döntése alapján idén nem egy művésznek ítélik oda a komoly pénzösszeggel járó elismerést, hanem helyette tíz, fejenként 10 ezer angol font értékű ösztöndíjat kapnak az arra érdemes művészek, írja a The Guardian.

„A szeretetet nem lehet karanténba zárni” – üzenik a városszépítő street artosok

„Back to the Streets”, vagyis vissza az utcákra – ez annak az ambíciózus projektnek a jelmondata, amely keretében ezer falfestményt fog elkészíteni ezer street art alkotó száz amerikai városban, írja a The Guardian . Az alkotók fontosnak érezték, hogy mielőtt az emberek újra birtokba veszik a városi tereket a bezártság után, elgondolkodjanak, pozitív üzeneteket kapjanak.

A szokásos ügymenet szerint májusban szokták bejelenteni a Turner-díj várományosainak szűk listáját, az esélyesek között maradó művészeket pedig felkérik, hogy készítsenek egy műalkotást az őszi kiállításra. A 25 ezer fontot érő díj nyertesét aztán decemberben hirdetik ki.

A díjazás szervezője, a Tate Britain úgy nyilatkozott, hogy a jelen körülmények között a szűk határidők már nem teszik lehetővé az őszi kiállítás megszervezését.

Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább több kiválasztott művészt támogatunk ezekben a rendkívül nehéz időkben. Úgy vélem, J. M. W. Turner, a díj alapítója, aki a művészek támogatására hagyta vagyonát, egyetértene ezzel a döntésünkkel. Megértem a közönség csalódottságát, de tekintsünk inkább bizakodóan 2021-re

– nyilatkozta Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója.

Another glorious day where we are. ☀️ ⁣ ​We hope this sunny black and white collection adds some warmth to your week.⁣ ​#TateWeather⁣ ⁣ 🐦 ​Herbert List, The bird, Hyde Park, London 1937⁣ 💭 ​Daido Moriyama, Memory 2012⁣ 🐕 Miyako Ishiuchi, Yokosuka Story 1977⁣ ​🍺 Willy Ronis, Gaston Berlemont’s pub, The French House, Soho, London 1955⁣ ​🕶️ Henry Wessel Incidents 025 2012⁣ ​​🤿 Elliot Erwitt, London 1978, later print⁣ 👙 Vanessa Winship, Novorossiysk, Russia 2002-6⁣ 🏰 Dorothy Bohm, Tower of London c.1960-9⁣ ⁣ ⚫ Click the link in our bio for an A-Z on Modernist Photography. ⚪

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

A munkáspárti Tracey Brabin, aki egykoron az árnyékkormány kulturális minisztere volt, gratulációját fejezte ki, amiért a Tate ily módon járul hozzá a koronavírus-járvány alatt létbizonytalanságba került művészek megsegítéséhez. Reményét fejezte ki, hogy az ösztöndíj nyertesei az Egyesült Királyság minél több régióját, a változatosságot és a kreativitást fogják képviselni.

Már tavaly sem tudott dönteni a zsűri

A zsűri – Richard Birkett, az Institute of Contemporary Arts kurátora, Sarah Munro, a gatesheadi BALTIC Centre for Contemporary Art igazgatója, Fatos Üstek, a Liverpooli Biennálé igazgatója és Duro Olowu designer és kurátor – az elmúlt 12 hónapban több száz kiállítást látogatott végig, hogy összeállítsák a jelöltek névsorát. Ők fogják kiválasztani azt a tíz, brit vagy Nagy-Britanniában alkotó művészt is, akik megkapják az ösztöndíjat a kortárs művészet fejlődéséhez való hozzájárulásuknak köszönhetően. Júniusban, egy online videókonferencia keretében fogják meghozni és bejelenteni a döntést.

Így festene van Gogh, Magritte vagy Picasso a modern világban

Picasso? Magritte? Vincent van Gogh? Hogyan festenének legismertebb festményeik a modern világban? A karantén alatt többen választ adtak erre a kérdésre.

A Turner-díj átadása az egyik legkiemelkedőbb kortárs művészeti eseménynek számít. Tavaly, 2019-ben a zsűri úgy döntött, hogy mind a négy díjra esélyes művészt, Lawrence Abu Hamdant, Helen Cammock-ot, Oscar Murillót és Tai Shanit kollektív módon jutalmazzák.

Tracey Emin’s My Bed at Tate Britain

My Bed is displayed alongside six of Emin’s recent figure drawings, as well as two oil paintings by Francis Bacon selected by Emin. Her installation, as Baco…

A Turner-díjat alapítása, 1984 óta, 1990 kivételével minden évben átadták. Díjazottjai a kortárs képzőművészet legnagyobb alakjai, mint például Gilbert & George (1986), Anish Kapoor (1991), Rachel Whiteread (1993), Antony Gormley (1994), Damien Hirst (1995), Steve McQueen (1999), Grayson Perry (2003) vagy Jeremy Deller (2004). A díjazott alkotások gyakran élénk viták kereszttüzébe kerültek, mint Tracey Emin vetetlen ágya vagy Chris Ofili elefánttrágyával készült festményei.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3