Rendkívüli izgalmak színtere volt november 23-án a Kossuth Klub. A Múzeum Antikvárium égisze alatt kalapács alá került a Tüskevár eredeti, tintával írt kézirata. A nem mindennapi eseményt szervező antikvárium társtulajdonosával, Antal Károllyal beszélgettünk. Megtudtuk, hogy ki a szerencsés vevő és mi lesz az unikális kézirat sorsa. Károly egy szenzációs új információt is megosztott velünk a mű címének keletkezéséről.

ContextUs: Sajtóinformációk szerint Fekete István unokaöccse adta be a kéziratot Hozzátok árverésre. Jó viszonyt ápoltok vele, ennek köszönhető, hogy a Múzeum Antikvárium kapta meg a Tüskevár eredeti, tintával írott kéziratát?

Igen, az író unokaöccsével, akit szintén Fekete Istvánnak hívnak, évek óta jó kapcsolatban állunk. Őt bízták meg a család részéről a hagyaték gondozásával, és nagyon sokat tett ezen a téren az utóbbi évtizedekben. Több apró novellát, tárcát adott már be hozzánk kéziratban. Egyszer egy, Fekete Istvánnak dedikált könyv is került hozzánk általa. Egyházi kiadók gondozásában pedig számos, új kiadású Fekete István-könyv megjelentetése köthető a nevéhez. A tavaszi árverésen a Kró című novella kézirata cserélt gazdát nálunk.

Kétmillió forintért árverezik el a Tüskevár eredeti, tintával írt kéziratát

Mint az antikvárium társtulajdonosa, Antal Károly elmondta, a kultúrtörténeti ritkaságot Fekete István, az író unokaöccse adta be. Ő már 94 éves elmúlt, úgy érezte, itt az idő elbúcsúzni a Tüskevár tól. Ám alig, hogy valaki több mint 1 millió fontért megvásárolta az alkotást, a kép ledarálta magát.

A Tüskevár árverése óta egyébként több megkeresés is érkezik hozzánk a sublót mélyéről előkerült Fekete István-kéziratokkal kapcsolatban.

ContextUs: Mint mondta a 94 éves unokaöcs, „itt az idő elbúcsúzni tőle”. Te jelen voltál a Tüskevár kéziratának átadásánál, mennyire volt nehéz megválnia tőle?

Biztosan nehéz volt, hiszen ez nem egy egyik napról a másikra született döntés eredménye. Az író unokaöccse nekem már évekkel korábban emlegette, hogy a „nagyágyúval” kapcsolatban vannak tervei. 2015-ben meg is keresték őt különböző sajtóorgánumok az otthonában, ahol Fekete Pista bácsi azt nyilatkozta: „én vagyok a Tüskevár őrzője”.

1280
Az Író Fekete István Unokaöccse A Tüskevár Kéziratával / Fotó: Bánkúti Sándor

Biztos vagyok benne, hogy nagyon a szívéhez nőtt ez a kézirat és tisztában volt a fontosságával. Hogy most pontosan mi volt az indíttatás az árverésre, nem tudom megmondani.

ContextUs: Milyen állapotban van a kézirat?

Nagyon jó állapotban van a kézirat. Fekete István írásai általában nem voltak bekötve, hanem dossziéban tartották őket.

A Tüskevárat azonban az író bekötötte magának. Ilyen típusú könyvkötő vásznat én egyébként még nem láttam.

Az ötvenes években nehéz volt könyvkötő mestert találni, de Fekete István mégis megoldotta ezt valahogy. Minden bizonnyal ő maga is tisztában volt a Tüskevár súlyával.

ContextUs: Korábban is sor került már a Múzeum Antikváriumban Fekete-kéziratok árverésére. Azok 200-300 ezer forint körüli összegekért keltek el, jobbára novellák voltak. A Tüskevár kézirata 21 és fél millió forintért talált gazdára. Mit gondolsz, mi lehet az oka, hogy ez a tétel jócskán túllépte a standard értéket?

Egy kis novellát sem jelentőségében, sem terjedelmében nem lehet összevetni a Tüskeváréval, hiszen az Fekete István fő művének tekinthető. Annak egyébként, hogy elsősorban ifjúsági regényíróként tartjuk őt számon, több oka lehet. A második világháború utáni új rendszer mellőzte Feketét, többek között még a háború előtt megjelent Zsellérek című írása miatt.

Mélységesen vallásos ember volt, amit annak idején szintén nem néztek jó szemmel. A Magyar Írószövetségből is kitessékelték.

Számomra most vált ismertté, hogyan született a regény címe. A kéziratban is úgy szerepel, hogy Matula iskolája, ami aztán áthúzásra került. A dombóvári Fekete István Múzeum igazgatója jó nexusban volt Fekete István özvegyével. Tőle tudom, hogy az október 23-i események után húzta át a régi címet az író. Így született meg a Tüskevár cím, ezzel mintegy az orosz csapatok körme alá tüskét szúrva jelképes címadással kívánt megemlékezni a forradalomról.

Fekete István / Fotó: Magyar Vadászlap / We Love Balaton

Ez engem arra inspirál, hogy újra olvassam a könyvet, kíváncsi vagyok a sorok közötti rejtett utalásokra. Visszatérve az árkérdésre: egy ikonról beszélünk, és egy kezemen meg tudom számolni az ifjúsági irodalom kiemelkedő darabjait. Ez indokolja a kiemelkedő vételárat.

ContextUs: Mint mondtad korábban, bízol abban, hogy előbb vagy utóbb védett lesz a kézirat, és csak engedéllyel lehet kivinni az országból. Kifejtenéd ezt?

A Széchényi Könyvtár kezdeményezésére a Tüskevárat műtárgyvédelemben részesítették. Olyan festményeket, kéziratokat, könyveket, egyszóval műtárgyakat hivatott ez a jogi intézmény oltalomban részesíteni, amelyekről a szakemberek úgy ítélik meg, hogy a nemzeti örökség része. A védettség pedig azt jelenti, hogy külföldre csak külön engedéllyel vihető, továbbá a kutatók és kiállítások számára hozzáférhetővé kell tenni. Ez a védelem most már a Tüskevárat is megilleti.

8Eccae5B58468D76E45A31Be49F5D008
A Múzeum Antikvárium / Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

ContextUs: Te ismered a szerencsés vevőt?

Most már igen. Amikor bejöttek a kéziratért, akkor tudtam meg, hogy nem magánszemély a vevő, noha korábban azt nyilatkoztam. Az új tulajdonos az Avalon Park, egy Miskolc-Tapolcán üzemelő cég.

A barlangfürdő fölött építettek egy zöld szálloda komplexumot.

Úgy tudom, a sikeres licitálás eredménye miatt a cég módosította az eredeti projektjét, amit most a Tüskevárra építenek fel.

Terveik szerint ide kívánnak létrehozni a közeljövőben egy nagy játszóparkot, az író műveinek figuráival, ami, ha jól értesültem, a Fekete István nevet fogja viselni. A könyv is itt kap majd helyet.

ContextUs: Ha a saját birtokodban lett volna a kézirat, Te árverésre bocsátottad volna?

Nem! (nevet) Fekete István unokaöccse egyébként nemes célra kívánja fordítani a befolyt vételárat: ebből szeretné támogatni az SOS Gyermekfalut, a leukémiás és a szegény gyerekeket segítő alapítványokat. Fekete Pista bácsi, elmondása szerint, volt már árva gyerek, szegény gyerek és beteg is. A Chicagoban élő örökössel, ifjabb Fekete Istvánnal előzetesen egyeztetve tette ezt a felajánlást.

Több mint két milliárdot ér ez az ujjlenyomat, pedig azt sem tudják, kié

Egy londoni aukción árverezik el a jövő hónapban Rembrandt egyik festményét, amelyen valószínűleg a 17. századi holland művész ujjlenyomatai is ott vannak. A december 5-ei árverést bonyolító Sotheby’s aukciósház régi európai mesterek műveivel foglalkozó munkatársa, George Gordon szerint a Study of a Head of a Young Man című portrén lévőujjlenyomatokat még évekkel ezelőtt vették észre a festmény tanulmányozása és restaurálása közben.

ContextUs: Ez volt a 33. árverése a Múzeum Antikváriumnak. Azt már lehet tudni, mivel rukkoltok elő a következőn?

Évente általában két árverést tartunk, tavasszal és ősszel. Szeretnénk, ha a következő árverésen a tételek között helyet kapna két, 1927-es Fekete István-vers, melyeket a felesége testvérének írt. Kedves, vicces hangvételű írások, remélem, sikerül megszereznünk őket.

47574285 560929451036055 8141709666095726592 N 1
Antal Károly, A Múzeum Antikvárium Társtulajdonosa / Fotó: Múzeum Antikvárium

De ezen kívül is sok értékes tétellel készülünk, amelyek között irodalmi első kiadások és egyedi, unikális darabok, számozott vagy dedikált könyvek is megtalálhatók lesznek.

CV

Antal Károly 1955-ben született Budapesten. Az érettségi után nyomdász kéziszedőként, kormányos matrózként, majd antikvár szakeladóként dolgozott. Másodállásban kovácsműhelybe is elszegődött, és volt újságkihordó, ipari alpinista, és tördelőszerkesztőként számos vállalati újságot szerkesztett. Több mint 35 éve antikváriusként dolgozik. A Múzeum Antikvárium 1999 decemberi indulása óta 33 hagyományos és online árverést, 5 tematikus (orvosi, politikai, fotó, kortárs irodalmi, plakát) kamaraárverést vezetett és 3 ajánlójegyzéket állított össze (Történelmi oklevelek, dokumentumok; Magyar városok metszetábrázolásai a XV-XIX. században; Magyarország és Erdély régi térképeken).

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet