A Twitter szerint érdemes lenne elolvasnunk a bejegyzéseket, mielőtt megosztjuk azokat

A Twitter új fejlesztése felhívja az internetezők figyelmét arra, hogy mindenképp érdemes lenne elolvasni a bejegyzéseket, mielőtt azok megosztásra kerülnek. A közösségi oldal új lépése nem sokkal Donald Trump újabb nagy port kavaró megjegyzését követően került nyilvánosság elé. 

Bizonyára szeretnéd elolvasni

A Twitter jelenleg egy olyan új funkciót tesztel, ami rákérdez az internetezőknél, hogy valóban elolvasták-e a bejegyzést, amit megosztani készülnek, írja a Futurism. A Twitter Support rövid frissítési üzenetében ez olvasható: “Egy cikk megosztása szikraként szolgálhat a beszélgetések során, szóval bizonyára szeretnéd átolvasni, mielőtt tweeteled”. 

twitter logo e1591871942351
A Twitter alkalmazás lógója / Fotó: Getty Images

Az újításra mindenképp szükség volt, tekintve, hogy a figyelmetlen felhasználók könnyedén osztanak meg olyan írásokat, amik megtévesztő információkat tartalmaznak. A koronavírussal kapcsolatos konspirációs elméleteknek pedig igazi melegágya a közösségi média. A Twitter korábban is tett már intézkedéseket. Például igyekeztek az 5G hálózat kiépítése és a jelenleg zajló pandémia közti feltételezett kapcsolatról szóló cikkeket törölni, de a törekvés kudarcba fulladt. A kis figyelmeztető zászló, ami a bejegyzésben fellelhető téves információkra utal, könnyen figyelmen kívül hagyható. A saját, olykor téves meggyőződésük korlátai közé rekedt felhasználók pedig gond nélkül retweetelik ezeket a cikkeket – zászló ide vagy oda.

Próbálkozások

Az Európai Unió azonban nemrégiben kijelentette, hogy a Facebook és a Google mellett a Twittertől is elvárják, hogy havi jelentéseket nyújtson be az álhírek ellen tett intézkedéseikről. A Twitter új funkciója pedig nem sokkal azután került bejelentésre, hogy Donald Trump újabb, negatív visszhangot kiváltó bejegyzést tett közzé az oldalán. A rasszizmus elleni amerikai tüntetésekre reflektálva kijelentette, nem fél bevetni a katonai erőit és erőszakkal válaszolni a zavargásokra. Erre Taylor Swift is reagált. Szerinte az elnök a morális fölényét megjátszva próbálja fitogtatni az erejét. 

A Facebook alkalmazottjai „sztrájkba kezdtek”, miután Mark Zuckerberg engedte megjelenni Donald Trump rasszista bejegyzéseit

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála óta egész Amerika lángokban áll. Milliók tüntetnek az országban a rasszizmus és a rendőrök feketékkel szemben tanúsított erőszakos túlkapásai ellen. Számos sztár is megszólalt és fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, a színesbőrű közösséggel.

Donald Trump bejegyzései ellen azonban a Twitter sem tud mit tenni. Az amerikai elnök gondolatait nem lehet csak úgy törölni egy közösségi portálról. Nem is beszélve arról, hogy Trump korábban a CNN-t is ultimátum elé állította, valamint egy tartalomgyártó Trumpról készült alkotását is eltüntette egy kereskedelmi oldalról. Az amerikai elnök keze számtalan intézményre kiterjed, és ha kell a Twitterrel sem tesznek kivételt. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból