Dante Alighieri halálának 700. évfordulójáról több mint 70, a nagyszerű költőhöz köthető településen is megemlékeznek. 

Dante főművének reneszánszkori illusztrációi

Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából 2019-ben rendezett nagyszabású kiállítás után máris itt a következő jeles évforduló és tárlat Olaszországban, írja a The Guardian. Kereken 700 éve hunyt el „a legkiválóbb költő”, Dante Alighieri, és 2021. január 1-én meg is nyitották az ünnepségsorozat egyik leginkább várt eseményét a firenzei Uffizi Képtárban.

Dante Alighieri 700 Uffizi
Ulisszesz És Diomédész Federico Zuccari Rajzán / Fotó: Roberto Palermo/Ap

Az A riveder le stelle (Viszontlátni a csillagokat) című kiállítás keretében 88 olyan rajzot tekinthet meg a közönség, amelyekkel a 16. századi reneszánsz festőművész, Federico Zuccari, Dante főművét, az Isteni színjátékot illusztrálta. Zuccari alkotta a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore kupolájának freskóit is. 

Kapcsolódó cikk

Dante Alighieri, akit a mai olasz nyelv atyjaként emlegetnek, 1265-ben született Firenzében. 1321-ben Ravennában, ahol élete utolsó két évtizedét száműzetésben élte, halt meg és temették el.

La Divina Commedia nelle immagini di Federico Zuccari, agli Uffizi

Nel primo giorno del Settecentenario dalla morte di Dante, la Divina Commedia "rivive" sul web. Dal primo gennaio per la prima volta visibili online, sul sit...

Az Isteni színjáték három részében Dante és Vergilius járja be a Poklot, a Purgatóriumot és a Paradicsomot. Zuccari spanyolországi tartózkodása alatt készítette a rajzokat 1586 és 1588 között. Ezek közül 28 a Poklot, 49 a Purgatóriumot és 11 a Paradicsomot ábrázolja. Zuccari 1609-ben bekövetkezett halála után először az Orsini majd a Medici család birtokába kerültek a rajzok. A 19. század előtt készült legteljesebb Isteni színjáték-illusztrációt végül 1738-ban kapta meg az Uffizi Képtár.

Most először látható a teljes gyűjtemény

Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója elmondta, hogy néhány kutató kivételével eddig csak nagyon kevesen láthatták a rajzokat. Legelőször 1865-ben Firenzében, Dante születésének 600. évfordulója és Olaszország egyesítésének alkalmából állították ki a rajzokat, majd ezután pedig csak 1993-ban lehetett látni. Most viszont a gyűjtemény minden egyes darabja megcsodálható a múzeum tudományos igényű ismertető anyagának kíséretében.

Kapcsolódó cikk

A rendkívül sérülékeny rajzokat nagyfelbontásban digitalizálták, és a múzeum honlapján tették bárki számára ingyen is megtekinthetővé. Így tehát most először a gyűjtemény egészében, a legapróbb részletekbe menően merülhetünk alá Dantéval a földi léten túli világba, tökéletesen járvány-kompatibilis, virtuális módon. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet