A híres Uffizi Képtár első multimédiás-street art műtárgyát egy fiatal brit utcaművész készítette.

A Mediciek is büszkék lennének rá

A klasszikus festészet egyik leghíresebb zarándokhelye, a firenzei Uffizi Képtár, amely többek közt Michelangelo és Leonardo da Vinci mesterműveinek is otthont ad, megszerezte első street art stílusú alkotását, írja a The Art Newspaper.

Schmidt Endless Uffizi Keptar Street Art
Endless És Eike Schmidt / Fotó: Uffizi Képtár

A fiatal brit utcaművész, Endless alkotása tulajdonképpen egy montázs, amely a londoni művészpárost, Gilbertet és George-ot ábrázolja, köztük pedig maga a művész egy magazin mögé rejtőzik. A magazinon egy street artos kollégája, Crotch Grab alkotása tűnik fel a 1990-es Calvin Klein-kampányban szereplő Mark Wahlbergről.

Kapcsolódó cikk

„A Mediciek, a firenzei uralkodó család, akik az Uffizi Képtárat is alapították, mindig is úttörők voltak, örülnének, ha láthatnák, hogy Endless alkotása is bekerül a gyűjteménybe” 

– nyilatkozta Eike Schmidt igazgató.

Underground az Uffizi Képtár termeiben

„Megtiszteltetés, hogy a művem bekerül az Uffizi Képtár gyűjteményébe. A street artosokat ritkán ismerik el neves múzeumok… A street art egy különálló művészeti ág, amely történelmi jelentőséggel bír” – mondta a művész, aki térítésmentesen ajánlotta fel az alkotását a múzeum részére.

Az Endless alkotásait értékesítő londoni Cris Contini kortárs galéria szerint a street artos a brit főváros falait festővászonként használta. Készített egy képet II. Erzsébet királynőről is, amelyen egy brit zászló előtt kiölti a nyelvét (Lizzie Vuitton Union Jack, 2020).

Kapcsolódó cikk

A street art filozófiájáról Banksy kapcsán írtunk az eddigi munkásságát összefoglaló cikkünkben, valamint a 2020-as budapesti Banksy-kiállítás kurátora, Laczkovich Barbara mesélt róla egy interjúban.  

Az Uffizi Képtár január elején Dante Alighieri halálának 700. évfordulója kapcsán egy különleges kiállítással nyitotta meg a jubileumi évet, amely online is megtekinthető ingyenesen. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet