Az új német bevándorlási törvény megkönnyítené a képzett munkaerő elhelyezkedését

A szakképzett munkaerőhiány jó ösztönzés a változásra. Ezt ismerte fel Németország koalíciós kormánya, amely megállapodásra jutott több fontos migrációs kérdésben. Ezek közül az egyik, hogy megkönnyítenék a nem EU-s állampolgárok munkavállalását az országban.

Az új jogszabály megkönnyítené a külföldi képzett, illetve szakképzett munkaerő felvételét Németországban. Az egyetemet végzettek számára már régóta létezik az úgynevezett kék kártya. De most a többiek számára is elérhetővé tennének hasonló előnyöket. Így azon menekültek is jól járnának, akiknek a menedék iránti kérelmét elutasították, de egyéb okokból nem tudnak visszatérni hazájukba.

A szövetségi bevándorlási hivatal adatai szerint 2018 júniusának végéig több mint 230.000 olyan embernek kellett technikai értelemben elhagynia Németországot, akik már az országban éltek és integrálódtak a társadalomba. Közülük 174.000-en mentesültek a kitoloncolás alól.

Az új jogszabály az ő számukra teremtené meg a kedvezőbb tartózkodás lehetőségét folyamatos munkaviszony biztosításával.

Idáig a szakképzett munkások és diplomások is csak akkor tudtak ténylegesen munkát vállalni Németországban, ha a szövetségi munkaügyi hivatal piaci szükségletként azonosította a felvételüket. Ez is meg fog változni, mert megszüntetik a korlátozásokat.

45724740 304
Megegyezésre Jutott A Német Kormánykoalíció A Bevándorlási Törvénnyel Kapcsolatban / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / M. Kappeler

A jövőben azok számára is könnyebb lesz, akik munkalehetőséget keresnek Németországban. Ők 6 hónapig álláskeresési céllal az országban tartózkodhatnak. Ezen időszak alatt szociális juttatásokra nem lesznek jogosultak.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy Amszterdamban a hiányszakmának számító szállodaipari munkára a város menekülteket alkalmaz. Ez pedig egy win-win szituáció, mert a migránsok állandó munkalehetőséget kapnak, pénzt keresnek, megismerik a befogadó közeget és könnyebben integrálódnak a társadalomba. A hotelek is jól járnak, mert lesz, aki elvégzi azokat a munkákat, amelyekre a helyi munkaerő nem szívesen vállalkozik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból