Újabb szexuális zaklatási ügy: Az Újszínház ismert, állami kitüntetéssel rendelkező színész lehet érintett

A Gothár Péter-ügy után, amely a Katona József Színházat érinti, újabb intézményben törénhetett szexuális zaklatás. Ezúttal az Újszínház érintett.

A Fővárosi Önkormányzat érdeklődött

A HVG értesülése szerint az Újszínház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről.

Mint írja a lap, az eset 2016 elején történt. A főváros illetékesei afelől érdeklődnék, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez. És ha igen, milyen intézkedések történtek. Az illetékesek szeretnék tudni, volt-e vizsgálat, és ha nem, mi volt ennek az oka. Továbbá arra is rákérdeztek, milyen belső szabályok léteznek a munkavállalók védelmére.

1920új színház zaklatási ügy dörner györgy
Az Új Színház épülete / Fotó: MTI

A HVG megkereste Dörner György igazgatót, azonban érdekes választ adott, már-már Orbán Viktorosan (vö.: “Boldog karácsonyt!”) fogalmazott. A lap megerősítés okán hívta fel telefonon az igazgatót, aki mindössze annyit felelt: „köszönöm a kérdését, és minden jót kívánok”, majd letette.

Az Újszínház dolgozói viszont megerősítették

Ezt követően az Újszínház néhány dolgozójánál érdeklődött a lap, akik megerősítették, hogy egy vezető, állami kitüntetéssel rendelkező színész lehet az érintett, míg az áldozat egy nem színész. A dolgozók azt is elmondták, a két felet elkülönítették egymástól. A sértett a napokban kereste meg panaszával a Színházi Dolgozók Szakszervezetét.

dörner györgy új színház igazgatója
Az Újszínház igazgatója, Dörner György / Fotó: Huszti István / Index

A lap információi szerint a dolgozó jelezte a történteket a főnökeinek. Azonban “intézkedés” gyanánt csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, azaz az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt.

Nem tudni, hogy a Gothár-ügy adta-e a bátorítást, de a sértett panaszával most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is. Történetesen azt, amelyiknek a vád szerinti elkövető vezető tisztségviselője.

Néhány hete a Katona József Színház körül robbant a szexuális zaklatási ügy. Gothár Péter bevallottan egy munkatársát zaklatta. Részletesen ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk az ügyről. Máté Gábor, a színház igazgatója is megszólalt az ügyben, amelyet ebben a cikkben szemléztünk.

A kultúrharc folytatódik a kormány részéről

Mindez kapóra jött a kormánynak, hogy támadást indítson az általa balliberálisnak nevezett műhelyek ellen, és beleszólást követeljen a fővárosi színházi vezetők kinevezésébe. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető már egyenesen Gothár-féle zaklatószínházakról értekezett. Sőt, az elmúlt napokban több dokumentum is kiszivárgott, amelyek olyan törekvéseket tárnak fel, hogy ezentúl az Emberi Erőforrások Minisztériuma, konkrétan Kásler Miklós döntésén múlna, ki lehet színházi igazgató.

Kálmán Olga: “Ez most a kormány bosszúja Budapest elvesztéséért”

Az birtokába került előterjesztés szerint megszűnhet “megújul” a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a szerepét Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Az is felmerült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így Kásler Miklós döntené el, ki kerülhet a színházak élére. Ezen hírre fakadt ki Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tanácsadója a Facebookon.

A Nemzeti Kulturális Alap jelenlegi formájában megszűnne, és a könyvkiadók adataihoz is törvényesen hozzáférhetne az állam. Részletesen ebben írtunk az első, októberi kiszivárgott dokumentumról, ebben a második, decemberi dokumentumról, ebben pedig a könyvkiadókra vonatkozó salátatörvény-tervezetről számoltunk be.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból