Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

Sergio Martinez Gonzalezt egy étteremben lőtték agyon szerdán, miközben a feleségével reggelizett. Szabad sajtó csoportok egy másik, nemrég megölt újságíró halálát is gyászolják Mexikóban. A hatóságok viszont állítják, a gyilkosság nem köthető a sajtó tevékenységéhez.

Sergio Martinez Gonzalez a helyi hírportál, az Enfoque tulajdonosa és szerkesztője volt Chiapas dél-mexikói államban. Ő a Mexikóban elharapózó újságíró-gyilkosságok legújabb áldozata. Szerda reggel, miután kitette a lányait az iskolánál, Martinez beült a feleségével egy helyi étterembe reggelizni. Ekkor támadta meg őket két motoros, aki tüzet nyitott rájuk, adta hírül egy helyi lap. Az újságíró felesége túlélte a támadást, miután orvosi ellátásban részesült, írta az El Universal mexikói újság.

A chiapasi főügyész Twitter-oldalán azt írta, nyomoznak a gyilkos után. Ignacio Alejandro Vila Chavez, Chiapas főügyészének szóvivője szerint a gyilkosság nem köthető újságírói tevékenységhez. Martinez utolsó foglalkozása ugyanis nem újságíró volt, hanem bártulajdonos.

Az El Universal úgy tudja, Martinez az Enfoque-t 3 évvel ezelőtt zárta be a Mara Salvatrucha (MS-13) erőszakos nemzetközi bandával való összetűzése után.

Ezt követően azonban online még megjelentette az újságot. Az ügyész posztjában olvasható az is, hogy Martinez ellen is nyomoztak korábban egy MS-13-tag megölésében való “feltételezhető részvétele” miatt.

Ebből vonta le Vila azt a következtetést, hogy a gyilkosság hátterében nem az újságírói hivatás állhat.

Az Article 19 nevű mexikói szervezet, amely a szólásszabadság védelmével foglalkozik nemzetközi szinten, egyelőre nem tett hivatalos nyilatkozatot Martinez halála ügyében.

Szóvivőjük azt mondta a Deutsche Wellének, hogy tovább vizsgálják az esetet.

S ha közvetlen kapcsolatot találnak a támadás és a véleménynyilvánítási szabadság gyakorlása között, közleményben reagálnak.

Afp Mexalert 8.30 Thumb 750X500 9176
A Sajtó Egyik Tagja A Mexikói Újságírók Eltűnése És Megölése Elleni Demonstráció Keretében Az Érintett Kollégák Fotóit Tűzi Ki Tiltakozásul A Mexikóvárosi Nemzeti Palota Előtt, 2018. Június 1-Jén / Fotó: Afp / Yuri Cortez

Az utóbbi években újságírók és médiaszervezetek azzal vádolják a mexikói hatóságokat, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet a sajtó tagjainak. A gyilkosság Tuxtla Chico városában, Chiapas államban történt, közel a guatemalai határhoz. Múlt hónapban egy másik újságírót szintén itt, Chiapas-ban öltek meg.

Az International Press Institute szerint tavaly 14 újságíró halt erőszakos halált Mexikóban. Ezzel Mexikó lett a “leghalálosabb” ország az újságírók számára. Martinezzel a meggyilkolt újságírók száma elérte a 11-et az idei év vonatkozásában.

Ebben a cikkben a német újságírókat a szélsőjobbi csoportok részéről érő támadásokról írtunk.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból