Az újszülött csecsemők furcsa dolgokkal zavarhatnak meg minket, hogy mást ne mondjunk, a pelenkán található furcsa sárga és zöld foltok is meglephetnek bennünket. És akár hiszik, akár nem, a legelső kakinak nincsen szaga. Ugyanis miután elkezdjük etetni őket, azok a baktériumok is megjelnnek a babák gyomrában, amik a kellemetlen szagokat okozzák. Ez csak egy a sok megdöbbentő tény közül az újszülöttek esetében.

A Bright Side cikkének felhasználásával bemutatunk olyan 15 érdekességeket amit nem tudhattál eddig a csecsemökről.

1. A csecsemőknek nincsen térdkalácsa

Mivel a csont nagyon merev és törésre is hajlamos, megnehezítheti a szülés folyamatát és akár sérüléseket is okozhat. Emiatt születnek a csecsemők rugalmas térdízületekkel. Végül aztán ez a csont megkeményedik és olyan lesz, mint a felnőttek esetében.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

2. Több csontjuk van, mint nekünk

Valójában a csecsemők közel 100 csonttal többel születnek, mint amennyi a felnőtteknek van. A születés pillanatában 300 csonttal rendelkeznek és aztán ezek összenőnek, hogy végül létrejöjjön a felnőtteknél is meglévő 206 csont. A csontjaik egy része porcokból áll, melyek a kalciumbevitellel erősödnek és aztán csontokká fejlődnek. A teljes folyamat 25 hetes korukra befejeződik.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

3. Talán sokat sírnak, de nincsenek valódi könnyeik

A csecsemők könnycsatornái születésük után is fejlődik, így nem kell aggódnunk, ha nincs igazi könny az arcukon, amikor sírnak. A legtöbb újszülöttnél körülbelül ez 2 hetes korában alakul ki, de előfordulhat az is, hogy csak 2 hónapos korukra jelennek meg az első könnycseppek. Annak ellenére, hogy a csecsemőknek még nincs valódi könnyük átlagosan napi 2-3 órát sírhatnak, olykor ok nélkül, néha viszont a kommunikáció jeleként.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

4. Nem érzik a só ízét

Az újszülötteknél semmilyen nemű reakciót nem vált ki a só kóstolása, ellenben az édes és a keserű ízekkel. Vagy nem tudnak hogy reagálni vagy pedig nem is érzik a só ízét. A babáknál ez általában 2-6 hónapos koruk környékén kezd el kialakulni.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

5. Több ízlelőbimbójuk van, mint nekünk

Noha a csecsemőknek is pont annyi ízszenzoruk van, mint a felnőtteknek, mégis több helyen érzik az ízeket. Az újszülöttek ízlelőbimbói nem csupán a nyelvükön helyezkednek el, de a mandulájukban és a torkuk hátsó részében is megtalálhatóak.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

6. És emlékeznek arra, mit ettek az anyaméhben

Az anyaméhben a babát magzatvíz veszi körül és naponta nyelnek le belőle. Ez a folyadék olykor olyan ízű tud lenni, mint amit az anya ivott vagy evett. 21 hetesen már ténylegesen érzik azokat az ízeket, melyeket édesanyjuk fogyasztott. Születés után emiatt is fordul elő sokszor, hogy az újszülött azokat az ételeket részesíti előnyben, melyeket az anyja evett a várandósság alatt.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

7. Emlékeznek a hangokra, amiket a méhben halottak

Ha egy terhes nő dallamokat játszik a pocakjában növekvő babának, a csecsemő később emlékezhet ezekre. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak az újszülötteknek, akik bármilyen dallamot halottak az anyaméhben erőteljesebben reagált az agyuk, amikor már csecsemőként viszonthallották azt.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

8. Lehetnek “mini időszakok”

A kislányoknál 2-3 napos korukban mini vérzést tapasztalhatunk, de általában ez nem ok az aggodalomra. Ennek a “mini időszaknak” az az oka, hogy azok a hormonok, melyek jelen voltak az anyaméhben kiürülnek. Ezek után újabb ilyet már nem tapasztalhatunk.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

9. Minimellük is lehet

Az újszülött fiúknak vagy lányoknak duzzadt, megnagyobbodott mellei lehetnek a születést követően. Legtöbbször ez csak a méhben lévő anyai hormonok kitettsége miatt fordul elő, hiszen azok a hormonok, amelyek megnövelik a nő mellét a csecsemőre is hatással lehetnek
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,

10. Néhányuk még tejet is adhat

Annak ellenére, hogy olykor ezt “boszorkánytejnek” is nevezik, teljesen normális jelenség. Ilyenkor az történik, hogy a baba a méhben anyai hormonokat kap a méhlepényen keresztül és a szoptatás során ez tovább folytatódik, így állhat elő minimális tejtermelés. Rendszerint ennek 2 hónapos korukra végeszakad.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,9

11. Lehetnek pattanásaik

Megint csak a hormonok játszanak szerepet, de a tizenévesekkel ellentétben nem a saját hormonjaik. A fennmaradó anyai hormonok olykor serkentik az olajmirigyeket, melyek pattanásokat okozhatnak a bőr felületén. Mivel a baba bőrének pórusai még nincsenek teljesen kifejlődve ezért az ilyen esetekben célszerű sűrűn tisztítani az újszülött bőrét.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,10

12. Néhány babának különös alakú lehet a feje

Ennek az az oka, hogy néha a csecsemő feje olyan alakot ölt, mellyel könnyebben tud világra jönni. Más esetekben a fejformájuk a háton fekve történő nyaki nyomás miatt változik. A fejük tetején két puha folt található, ugyanis a koponyacsontjuk még nincs kifejlődve, így nagyon óvatosan kell az újszülöttekkel bánni.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,11

13. Sokat tüsszenthetnek

Az újszülöttek esetében gyakori tüsszentés fordulhat elő, ugyanis az orruk még rendszeres tisztítást igényel, hiszen kisebb orrjárataik vannak, mint a felnőtteknek. A tüszentéssel megszabadulnak olyan dolgoktól, mint az anyatej, por vagy nyálka. Mivel a csecsemők még csak a szájukon keresztül lélegeznek, így ez is oka lehet a rendszeres tüsszentésnek.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,11

14. Keresztbeálló szemeik lehetnek

Néhány csecsemő extra bőrredővel a szemén születik és a széles orrnyereg miatt előfordulhat, hogy kancsalok lesznek. Aggodalomra semmi ok, ugyanis az arcuk növekedésével vagy a bőrredők eltűnésével ez normalizálódik. Lehet, hogy a szemük újszülött korban még nem párhuzamosan mozog, de 3 hónapos korukra ez is kialakul.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,11

15. Nyitott szemmel aludhatnak

Bár úgy hangozhat, mint valami horror film jelenet, ez teljesen normális. Ez gyakoribb, mint gondolná és a csecsemők jelentős része nyitott szemmel alszik. Ezen felül az újszülöttek gyorsabb szemmozgással (REM) alszanak, mint a felnőttek. Ez és a folyamatosan fejlődő idegrendszer vezethet ahhoz, hogy eleinte még nyitottak a szemeik alvás közben.
Ujszulottek,Csecsemok,15 Teny,14

Korábban volt egy olyan eset, hogy elcseréltek egy újszülöttet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet