Ezeket szerezd be az Ünnepi Könyvhéten! – A 10 legjobban várt kötet szerintünk

Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról öt napon át tartó, majdnem kétszáz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett. Az Ünnepi Könyvhét idén 300 új könyvvel jelentkezik. Nehéz eldönteni, mit érdemes megvásárolni, elolvasni ebből a gazdag felhozatalból. Szerkesztőségünk összeállította a TOP 10 általunk legjobban várt kötet listáját. 

2018. június 7-11. között immár 89. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe.

A rendezvénysorozat ünnepélyes fővárosi megnyitójára június 7-én, 16.00-kor kerül sor a Vörösmarty téren, ahol ez alkalomból Berg Judit írónő mond beszédet.

A vidéki megnyitó helyszíne idén Szekszárd városa lesz.

Nnepi K Nyvh T
Ünnepi Könyvhét / Fotó: Bácskiskun

Az Ünnepi Könyvhéten megjelenő több száz új kötet közül válogattunk.

1. Babiczky Tibor: Félbehagyott költemények

Kiadja: Jelenkor

“Miért hagy félbe az ember egy verset? Talán nem tudja befejezni? Vagy nem is akarja? Esetleg azok a dolgok törtek félbe, amelyekről ezek a versek beszélnek? Vagy mégiscsak készen vannak így, ahogy a csonka hold is?

Ha belelapozunk, nem biztos, hogy azonnal megkapjuk a választ. Sokkal valószínűbb, hogy haza kell vinni a könyvet. Olvasni, aztán félbehagyni. Megint olvasni. Míg el nem készül bennünk a vers.”

22902
Babiczky Tibor Kötete A 89. Ünnepi Könyvhéten / Fotó: Rockstar

2. Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

Kiadja: Magvető

“Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Miért nem jutsz végre egyről a kettőre, Enikő? Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Viszonyt kezd a tanítványaival, kapcsolatba bonyolódik Börönd Enikővel. Lehet ennek jó vége? Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Mi a megoldás?”

3. Uri Asaf: A rózsa türelme

Kiadja: Scolar

“Uri Asaf művészete a kortárs magyar líratörténet egyik különleges oltványa: nem kapcsolódik semmiféle áramlathoz, s boldog mozdulatlansága mintha kívül állna még az időfolyamaton is. Amolyan előd nélküli, mégis ősi, megrendítő erejű beszéd ez, amely gesztusaiban több ezer esztendős tudás párlatait őrzi. Kötetünk Uri Asaf eddigi lírai terméséből kínál gazdag válogatást.”

Uri Asaf A Rozsa Turelme
Uri Asaf Kötete A 89. Ünnepi Könyvhéten / Fotó: Könyvmarket

4. Csombor Rita: Smink nélkül

Kiadja: Fiatal Írók Szövetsége

“Csombor Rita az odafigyelés költője: a legváratlanabb vagy legegyszerűbb köznapi helyzetekben, villanásokban, foszlányokban is meglátja a verset.

Nála tárgyi és emberi valóság, transzcendencia és pragmatizmus közt nincs lényegi különbség: viszont egyik nélkül sincs meg a másik. Metsző, gyémántszeletelő pontossággal tud írni: ilyenkor leggyengédebb nyelvében is könyörtelen. Legfőképp önmagához. A légzés, a szívverés vagy az emlékezés ritmusát leképező zenei periódusokat szerkeszt: szövegtere, akárcsak a természet maga, egyszerre belakható, teremtett léttér, és egyszerre csupa kifürkészhetetlen vagy csak megsejthető titok.”

5. Antal Andrea: Nem

Kiadja: Fiatal Írók Szövetsége

“Antal Andrea panelnovellákat ír, kínosan pontos szocioszövegeket. A Nem szövegvilága olyan, mint egy sötét tónusú böngésző: van itt csivavát pelenkázó szerelmes pár, szarkasztikus apagyilkos, ufókkal egyezkedő kocsmáros, transgender lánykérés, blőd, balkáni lagzi. És csupa kitörési kísérlet a mérgező helyzetekből hol tragikus, hol fanyarul vicces végjátékkal, miközben mindenfelől a panelrengeteg figyel”

6. Németh Bálint: A hangyák élete

Kiadja: József Attila Kör-Magvető

“Lehet-e verset írni csak a hangyákról? Németh Bálint erre tesz kísérletet, és arra a következtetésre jut, hogy bár a hangyákról olvasunk, mégis azt hisszük, rólunk van szó. Így aztán az az állítás, hogy csak a hangyákról talán nem is lehet verset írni, megint inkább az emberről mond el valamit.

A hangyák élete című kötetben az élőlények hasonlóságának röhejessége mutatkozik meg ilyen ismétlődő ráismerések révén.

És a magány: valaki elment, valami hiányzik. De van úgy, hogy éppen a hiány.”

7. Szeles Judit: Szextáns

Kiadja: József Attila Kör-Magvető

“A szextáns egy kéttükrös szögmérő, amely több mint kétszáz éve segíti a hajósokat a tájékozódásban.”

Szeles Judit könyvéből egy mai tengerész alakja sejlik fel, aki a skandináv télben nem képes elszakadni a délkörön túli kikötők emlékétől. 

A romantika keveredik a tengeren töltött élet monotóniájával, egy-egy bensőséges epizód elbeszélése fonódik össze a hajózáshoz kapcsolódó tárgyak objektív ismertetésével. A már-már prózába hajló versek fegyelmezett hangvétele, száraz adatai izgalmas feszültségbe kerülnek az én és a te viszonyát megtöltő izzással. És ahogy a cím sejteti, a versek leplezetlen élvezettel vallanak a testiségről.”

8. Marno János: Szereposzlás

Kiadja: Magvető

“Mi van a szerepeken túl? Mi van a szerepeken innen? Hol vagyunk a szerepeinkben? Lehet-e szerep maga a nyelv, és ha igen, az oszt vagy szoroz? Marno János új verseskötetében folyamatos cserebomlásokat, szüntelen alakulásokat érzékeltet. Ebben az izgalmas költészetben mintha az egész létezés állandó mimikri lenne: színre lépés, színeváltozás és színpad. Egysoros mesterdarabok és katartikus hosszúversek, emlékek és álmok váltakoznak ritmikusan a Szereposzlás lapjain.

Marno Jánossal a kép és a fogalom erőterében a költészet ősforrását járhatjuk körül.”

9. Csobánka Zsuzsa Emese: Szépen ölni

Kiadja: Kalligram

“A jobb válla felett keresett engem, az arcán láttam kiegyenlítődni újra a súlyokat. Sípolva nyílt az ajtó, két szárnya, mintha a férfi két karjává vált volna, az öle melegét magam alatt érezve, úgy láttam, megemeli a testet. Kilépett, aztán a buszmegállóban megállt. Egyenesen velem szemben, szilárdan, pedig akkor már tudtam, repülni készül. Az angyalok hajnaltájt szoktak a mélybe vetődni, ahhoz már késő lett volna. Néztem az üvegen keresztül az arcom, az arcát. Összekenődtek a színek, a sárgás, meleg fények és a barna árnyalatai, elmosódtak a kontúrok is, amíg állt a busz, eldönthetetlen volt, melyik vonás az övé, melyik tartozik hozzám.

Maxresdefault 3 1
Csobánka Zsuzsa Emese A 89. Ünnepi Könyvhéten / Fotó: Dr. Csobánka Zsuzsanna Emese Youtube-Oldala

A Szépen ölni című könyv a hiány, a keresés és hit regénye, miszerint a nagy változások a személyes változtatások botladozó lépéseivel íródnak. Éppen azért, mert az egyes életek összekapcsolódnak, hatnak egymásra, és beszélgetnek egymással.”

10. Jenei Gyula: Mindig Más

Kiadja: Tiszatáj Alapítvány

“Lesz. Mint amikor visszakeresnénk egy-egy jelenetet a hosszú-hosszú felvételen, de találomra soha nem tudunk a szükséges ponton megállni. Mindig hátrább futunk, s aztán türelmesen követnünk kell, hogyan is alakult valami a múltban, ami még csupán lesz.

Jenei Gyula könyvet írt a visszakereső emberről. Versfüzérben beszél egy gyerekkorról, egy eltűnt világról, amely mindig mást mutat.

Amit korábban Lator László elmondott a Kórház című versről, igaz a kötet egészére is: “miközben minden ingatag, elmosódott, befejezetlen, a rajz részleteiben is, egészében is pontos, a megmunkálás hibátlan, fegyelmezett.

Teljes könyvlista: ITT

Facebook-esemény: ITT

Időpontok: 2018. június 7-től június 11-ig

Helyszínek és programok: Budapest, Esztergom, Győr, Nagykőrös, Nyíregyháza, Szekszárd, Szeged, Sátoraljaújhely, Tatabánya 

Jegyár: Az Ünnepi Könyvhét programjain ingyenes a részvétel

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból