A V mint vérbosszú orwelli világa kísértetiesen hasonlít a 2020-as eseményekre

A 2005-ben készült V mint vérbosszú orwelli világot jelenít meg, amely szépen összecseng a 2020-as év történéseivel.

Orwelli világkép jelenik meg a filmben

A George Orwell 1984 című regényében az emberek életét tökéletes kontrolláló rendszert fest le, a könyv számos disztópikus filmhez és idomalmi műhöz szolgált alapanyagként. Az A fantázia és a realitás egyre inkább összemosódik és a valóságban is megjelenik az orwelli világkép. A V mint vérbosszú sci-fi is illeszkedik az orwelli narratívához, hiszen olyan eseményeket vetített előre, amelyek mára naponta köszönnek vissza a hírekből.

A James McTeigue által rendezett V mint vérbosszú története 2020-ban játszódik Londonban, ahol a fasiszta diktátor, Adam Sutler kancellár (John Hurt) uralkodik a náci beállítottságú Norsefire párt élén.

v mint verbosszu
/ Fotó: Warner Bros.

A filmben vázolt események számos ponton, kísértetiesen hasonlítanak a jelenkori történésekre, írja a The Verge.

Egy vírus okoz világméretű járványt, amely következményei romba döntik Amerikát és a gazdasági összeomlás után polgárháború tör ki az országba.

A neokonzervatív Norsefire párt börtönbe veti a meleg lakosokat és bárkit, aki nem az állami- és a propaganda média által támogatott vallást vagy eszméket gyakorolja. A megfigyelés mindennapos, kormányzati furgonok járják az utcákat, amelyekből lehallgatják a polgárokat.

Asimovtól Orwellig: mi valósul meg a sci-fi irodalomból a koronavírus utáni világunkban?

Miután a több héten át tartó bezártság elmúltával lassan újraindul a gazdaság itthon és külföldön is, feltehetjük magunknak a kérdést: milyen lesz a világ, ha már túl vagyunk a járvány nehezén? Sokan a spanyol náthával példálódznak, a szakértők pedig azt vetítik előre, hogy az újranyitás után jön majd a visszaesés, a húzd meg-ereszd meg elven történő működés.

Ebben a világban találkozunk a Natalie Portman által megformált Evey Hammonddal, a Brit Televíziós Hálózat alkalmazottjával. Egyik éjszaka a titkosrendőrség szexuálisan zaklatásának esik áldozatul, de a titokzatos maszkos hős, V megmenti őt. A Mátrix-filmek ikonikus ügynökét is megformáló, Hugo Weaving által játszott, emberfeletti képességekkel rendelkező terrorista egy Guy Fawkes maszkot visel. V, az elődjéhez hasonlóan, azt tervezi, hogy felrobbantja a parlamentet és meggyilkolja a Norsefire párt vezető tagjait. A film nem mutatja meg, hogy végül sikerrel jár-e a hatalom megdöntésére szőtt terve, viszont Guy Fawkes maszkot húzva a nép fellázad a rendszer ellen.

A Mátrix készítőinek kultikus filmje

A V mint vérbosszút a Mátrix-trilógia alkotói, az egykori a Wachowski-fivérek készítették Alan Moore és David Lloyd képregénye alapján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legokosabb húzása a filmnek, hogy a terroristást egy keresztes lovagként mutatja be, miközben politikailag korrekt marad[/perfectpullquote]

– írta a The Guardian kritikusa.

A film radikalizmusa abban mutatkozik meg, hogy a főhős nyíltan kimondja, hogy az erőszakot jó célokra is lehet használni. A V mint vérbosszú a 2001-es terrortámadás és amerikai terror ellenes háborúja után készült el. A történet élét az 1984-hez hasonlatos világ bemutatása veszi el, hiszen Lloyd és Moore is hűek voltak George Orwell által vizionált jövőképhez. Alen Moore mégsem járult hozzá, hogy a filmben feltüntessék a nevét.

Ami uralkodik feletted, még megnyomoríthat: a 10 legjobb disztópikus film

This is the trailer of the film representation of George Orwell’s ‘Nineteen Eighty-Four’ and follows the story of two lovers in a society dominated by Big Br… Michael Radford rendezése filmként nem vált olyan klasszikussá, mint a George Orwell Bibliaként idézett műve. Listánkra főként különös hangulatvilága miatt vettük fel.

A kritikusok kifogásolták, hogy a történetet nagyon leegyszerűsítették és Anglia a Bush-éra metaforájává vált. V-t pedig inkább hősként ábrázolták, mintsem álruhás radikálisként. A filmnek mára már teljesen más az olvasata.

Az orwelli esztétika időtlenséget kölcsönöz a filmnek, miközben a fasizmusról és a szabadság haláláról beszél. Ezek pedig mindig relevánsak, amikor a hatalom fenyegeti a demokrácia intézményét.

A film legnagyobb szimbóluma, a Guy Fawkes-maszk mára a valóságba is átköltözött, hiszen az Anonymous nevű hackercsoport kezdte el használni. 2020-ban a demokráciát ért támadások idején a film aktuálisabb, mint valaha. Scott Meslow 2018-ban írt a V mint vérbosszúról kifejtette, hogy az ábrázolt világban túl optimista az a világkép, hogy a teljes társadalom egy emberkét lép fel a militarista rendőrség ellen, egy ártatlan kislány lelövése miatt. A valóság viszont megmutatta, hogy egy ember halálának ürügyén is lehetséges nagy tömegeket fellázítani a kormányzat ellen.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból