Nemrég megnéztünk az Edinburgh Fringe Festivalon, a Recircquel társulat Paris de Nuit című előadását, amely baromira erős értékelést kapott. Vági Bencével, az előadás művészeti vezetőjével beszélgettünk, akitől most kulisszatitkokat is megtudhattunk.

Hirdetés

ContextUsMiért Edinburgh?

Hét éve jártam először a városban, akkor láttam életemben először újcirkuszt, ez adta az ötletet, hogy otthon is meg lehetne próbálni.

ContextUs: Akkor ez valamiféle művészi „visszafizetés”?

Nem, az Assembly Festival „levadászott” minket, meghívtak a kiemelt programjaik közé.

De azért jó visszatérni, főleg, hogy nagyon jól fogadják a nézők az előadást.

A kritikusok is, eddig van négy ötcsillagunk és négy négycsillagunk, úgyhogy fifty-fiftyre állunk.

/ Fotó: Gordon Eszter

ContextUs: Milyen volt a vizes vébé záróünnepségéről belecsöppeni a Fringe-be?

Gyors. Héthetes próbaidőszak után léptünk fel Budapesten, a Papp László Sportarénában, hazamentünk pakolni, és másnap repültünk Edinburgh-ba.

Ez annyira nem szokatlan, rengeteget utazunk, többet, mint a Fesztiválzenekar.

Turnéztunk már Oroszországban, Európát bejártuk Újvidéktől Párizsig, ezzel az előadással pedig részt vettünk a világ egyik legnagyobb cirkuszi fesztiválján is, Bogotában. Tulajdonképpen a harmadik turnéévünkben vagyunk.

ContextUs: Kellett-e külön készülni a Fringe-re?

Igen, az időkorlát miatt egyórásra kellett a produkciót rövidíteni, de így is teljes élményben lehet része a közönségnek. A Brassaï-képek a maguk fülledt erotikájával, a francia főváros bordélyházainak, melegbárjainak szereplőivel együtt, ebben a változatban is megelevenednek. Annyi különbséggel, hogy a fotóművész modelljei sokkal idősebb, amorf alakok. A csapat artistái huszonhárom évesek, mindannyian tökéletes testtel.

ContextUs: Kik alkotják a társulatot?

A Baross Imre Artistaképző végzőseiből verbuválódtak, a kezdeti időszak nehéz is volt, mert át kellett képezni őket, nagyon kötöttek voltak. Imádom a hagyományos cirkuszt, de valamiféle pozitív nyomással igyekszünk rávenni őket, hogy nyissanak az új irányzatok felé is. Egyelőre úgy tűnik, hajlandóak a képzés megreformálására.

ContextUs: Mi a helyzet a magyarországi fellépésekkel?

Egyre ismertebbek leszünk, öt éve mi voltunk a húszéves Sziget line-upjának felütése, mára a MüPa állandó fellépőivé léptünk elő, és a közönség is kezdi értékelni a munkánkat.

És azt is elértük, hogy az NKA-nál most már lehet pályázni külön cirkusz-kategóriában is, ez azért óriási előrelépés a különböző társulatok finanszírozásának területén.

ContextUs: Mik a tervek, vágyak az elkövetkezendő évekre?

Szeretnénk tovább fejlődni, pihenőidőnkben (értsd: két turné között – a szerk.) színészmesterség-, ének- és zeneórákra járunk az elengedhetetlen gyakorlás mellett. És azért még jócskán vannak fehér foltok a térképen is – az Egyesült Államok például. De mindenképpen szeretnénk eljutni Ausztráliába és Új-Zélandra is.

CV

A Sir Paul McCartney alapította és patronálta Liverpool Institute for Performing Arts koreográfus-rendező szakán szerzett diplomát Vági Bence, ahol tanulmányai során a kabarék és a varieték iránti fokozódó érdeklődése és kutatásai vezették el a cirkusz addig általa kevésbé ismert világához.

A zenés és a táncszínház esztétikai alapjairól indulva új nyelvet teremtett a nagy hagyományokkal rendelkező és méltán világhírű magyar cirkuszművészetben. A kimagasló technikával rendelkező artistákat a tánc-, a zene- és a színházművészet világába bevezetve egyedi, közép-kelet-európai újcirkusz-stílust hozott létre.

A 2012-ben alapított Recirquel társulat ez idáig négy egész estés előadást állított színpadra: 2013-ban a Cirkusz az Éjszakában, 2014-ben A Meztelen Bohóc és a Párizs Éjjel című előadásokat, 2015-ben pedig a Non Solus-t.

Vági Bence társulatát és produkcióikat egyre nagyobb nemzetközi figyelem is kíséri: oroszországi szereplésüket sikeres dél-franciaországi, szerbiai és hollandiai turné követte, mely alapján meghívást kaptak több európai, dél-amerikai és keleti országba.

Rendezései:

Obsecenes – Tales of a Cabaret / Liverpool,
Fekete Katalin: Só és Cukor / Merlin,
Ma a tiéd vagyok, Kapócs Zsóka Karády estje / Mikroszkóp Színpad,
Vági Bence: Toyboyz / Sziget Fesztivál,
Vági Bence: Recirquel / Sziget Fesztivál,
Vági Bence: Cirkusz az Éjszakában / Budapesti Tavaszi Fesztivál 2013,
Vági Bence: A Meztelen Bohóc / Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014,
Vági Bence: Párizs Éjjel, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2014,
Vági Bence: Non Solus, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2015.

Hirdetés