Warning: Undefined property: WP_Error::$slug in /home/contextus/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 44

Pálffy L. Péter

Modernek. Māorik. És négyen vannak

Megelevenednek a hegyek, a folyók, a tenger, a halak. A felhők. És felrémlik egy különös történet is egy leszbikus māori hölggyel. Kritika a Modern Māori Quartet Two Worlds (Két világ) előadásáról.

Posztumusz prológus

Egy alcíme is lett volna ennek az írásnak: Dilettantizmus csúcsrajáratva. Aztán le kellett mondanom róla. Mert még csak az utolsó alaptábor előtt járnak valahol. A csúcstámadásra legalább egy évet várni kell. Sajnos. Elkezdődött az Edinburgh Fringe Festival!

Várjon Dénes: Örök és halhatatlan Beethoven

Várjon Dénes, a világ egyik legfoglalkoztatottabb magyar előadója újra a színpadon; ezúttal az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál keretében lépett fel, Joshua Bell hegedűművésszel. Bellel való találkozásukról, feleségével közös lemezükről, fesztiválokról, és természetesen az örök és hallhatatlan Beethovenről beszélgettünk.

Edinburgh Feszt: A szívet-lelket gyönyörködtető változatosság – vagy mégsem?

Előadás templomban, előadás a Hiltonban, előadás magas-művészeti központban előadás az előadóban… Mert erre a három hétre Edinburgh-ban az egész világ, ugyebár; és minden férfi és nő, még az is, aki csak a nyilvános vécébe szeretne végre valahogy bejutni. De legalább biztosan tudjuk, hogy Shakespeare-nek igaza volt…

Élni vagy létezni: ez itt a kérdés

Okostelefon, táblagép, okostelevízió: ha mindenre mást használunk az agyunk helyett, az előbb-utóbb megbosszulja magát. Kérdés: „Mikor lett ennyire bonyolult a világ?” Válasz: „Amikor egyszerűbbé akartuk tenni.”

Fényrendezés Glass–Hamptonra

Kafka rémmeséjének abszurditását Josef K-ról Philip Glass zenéje húzza alá. A pert úgy reklámozták mint dráma, paranoia és abszurd humor csodás elegye. Ismét egy nagyot mondó reklám, vagy van benne valami?

Edinburgh – Finálé

Véget ért a fesztivál, Edinburgh lakosai nyugodtan visszatérhetnek otthonaikba anélkül, hogy bárki “beleimprovizálna valamit az arcukba” – ahogy egy szatirikus híreket gyártó portál világgá kürtölte. Azért valamennyi igazság van benne: az utcák, a terek kiürültek, nem kell lépten-nyomon kerülgetni a turistákat vagy nem kívánatos ökológiai lábnyomaikat.

Edinburgh – Végjáték

Lehet, hogy a vágyainkkal van baj. Ha nincs fesztivál, már nagyon várjuk, mert sok embernek ad munkát, felpörög az életünk, kitörhetünk a komfortzónánkból. Aztán elkezdődik, és alig várjuk, hogy vége legyen, hogy a buszok végre megint menetrend szerint közlekedjenek, az utcák ne legyenek tele szeméttel és emberi testből származó végtermékekkel.

Edinburgh – Kettős játék 1.

A következőkben ismertetett előadások (is) valaminek a két különböző állapota, valami összeköti őket: az író, az előadók személye, a helyszín, a „fesztivál a fesztiválban”, a stílus; vagy csak az én agyam…

Edinburgh – ha nem bírod már…

…elviselni a tömeget és/vagy megcsömörlöttél a végeláthatatlan mennyiségben rád zúduló előadásoktól, van hová menekülni…

Edinburgh – ingyen cirkusz

Ha dolgozó ember vagy, akkor válogass a produkciókból, és azt nézd meg, amit szeretnél, tizenöt előadásra biztosan van keret; ha nem, akkor irány a Free Fringe Festival!

Edinburgh – Időutazás

Annyira boldog vagyok, hogy a teljes skót nyarat Edinburgh-ban tölthettem. Idén ez egy keddi napra esett…

Edinburgh – az első hétvége

A Nemzetközi Fesztivál mottója idén, talán nem véletlenül, a „Welcome, World!” („Helló, Világ!”). A Fringe jelszava: „Defying Everyday Since 1947”.

Edinburgh – nyitány

’90-es évek, Budapest. Nem volt olyan alternatív színházi csoport, amely ne akart volna eljutni A Fringe-re. Erről beszéltünk a kocsmákban, a próbákon, a házibulikban.