Vannak napok, amelyeket valahogy fel kéne címkézni, annyira különleges dolgok történnek. Nos, ezt a napot az „utolsó pillanat-napnak” kereszteltem. Az egyik előadásra az utolsó pillanatban tűzriadó miatt nem tudtunk bemenni, a több tíz helyszínről több száz embert kellett biztonságos területre vezényelni; a másik előadás előtt az utolsó pillanatban kellett a légkondicionálót megjavítani, hogy ne kapjon hőgutát a csaknem ezer néző. És az utolsó pillanatban csak bejutottam végül a Recirquel előadására…

Újcirkusz

Amióta állatszámokat csaknem világszerte tilos cirkuszokban bemutatni, a műfaj új lehetőségeket keres. Engem mondjuk mindig is jobban lenyűgöztek az emberi test korlátait feszegető mutatványok. Ezek azonban a klasszikus- vagy vándorcirkuszi társulatoknál valójában csak a mutatvány előadásában merültek ki. Az „újcirkusz” talán ebben lép előre egy hatalmasat: a különböző számoknak már önmagában van egyfajta története, az előadás egésze pedig inkább színházi produkció (is), a különböző mutatványok dramaturgiailag összetartoznak, egységes egészet alkotnak. 

egy artista nem feltétlenül csupán egy szeren a legjobb – a kötéltáncosnő erőművész-számban is jeleskedik, az akrobata pedig kiválóan tud énekelni is.

És, ami számomra a legfontosabb, majd’ mindegyikük komoly színészi képességekkel rendelkezik.

Recirquel

Az első magyar „újcirkuszi” társulat ezt az utat követi. Az “újcirkusz” szó eredete francia, de az angolszász nyelvterületen inkább a „kortárs cirkusz” kifejezés honosodott meg. Ebben a műfajban a zenét már nem csak hangulatgerjesztésre, feszültségnövelésre használják, hanem a történet szerves része, a világítás pedig felveszi a versenyt a legjobb light-design-nal dolgozó színházi produkciókkal.

Recirquel 3
/ Fotó: Recirquel

A 2012-ben alakult társulat neve (Recirquel) az első előadásukból eredeztethető, ez volt a címe a műsornak, amellyel a Sziget Fesztivál 20. születésnapját „ünnepelték”. A zajos siker után sorra érkeztek a felkérések a MüPától, a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hiszen azelőtt Magyarországon ilyesfajta produkciót elvétve sem lehetett találni. Jómagam is csak tavaly találkoztam vele először, Edinburghban, a Fringe-en.

Idén is mindenképpen el szerettem volna jutni legalább egy ilyen előadásra, de a bőség zavara ismét közbeszólt: a plakátok, ha nem is száz, de több tíz társulat produkcióját hirdetik; melyiket is válasszam? Először a címre figyelek fel: Paris de Nuit; nem csoda, felejthetetlen élményeim vannak a Montmartre-i éjszakai barangolásokról, a Szajna-parti borozós ücsörgésekről. Aztán a társulat neve; hoppá, de hiszen róluk hallok-olvasok naponta, amióta csak a budapesti vizes vébé elkezdődött. Oké, legalább egy biztos pont; ezt az előadást látnom kell…

Párizs éjjel

Tangóharmonika keserédes dallamai fogadnak. Talán mindannyian, akik ellátogatunk a szerelem városába, ezt a varázst várjuk; de sosem fogjuk már megkapni. A valóságban a harmincas évek fülledt hangulata végképp a múlté. Aztán bevonul a többi zenész, és – a cirkusz hagyományait követve – felvonulnak az artisták is. Felcsendül az énekhang, és szédületes koreográfiával megkezdődik az előadás.

A kötéltáncos lány tűsarkúban egyensúlyoz a sátorban; egyszerű halandó (én) még mezítláb se tudna egy lépést se megtenni az acélsodronyon. A trapézon – a megszokott erős férfi-vékony nő felállás helyett – két tökéletes izomzatú fiú ad elő egy számot, ezzel is felidézve Brassaï meleg bárokban készített fotóinak hangulatát. A zsonglőr három karikával kezd, az asszisztens hölgy pedig egy-egy ruhadarab levételével jutalmazza őt, amennyiben a plusz karikákkal is hibátlanul végrehajtja a mutatványt. A vége szakítás, a hölgy pedig bánatában három méter magasságba emelkedik egy karikán, és csak pörög-pörög végeláthatatlanul.

Recirquel 1
/ Fotó: Recirquel

Négy-öt-hat-hétszögű szerelmi „háromszög” zajlik a szemünk előtt, az akrobatikus rock and rollt egy új dimenzióba emelve, majd később, az előadást eleddig átszövő finom humort hirtelen felváltja egy vaskos bohóc-szám. Ezzel újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy

szándékosan „bakizni” csak akkor lehet, ha tökéletes birtokában vagy a szernek és tudatában a testednek.

Az utolsó produkció alatt felcsendülő dal a bódult, keserű hajnalt idézi, amikor haza kell menni, valószínűleg egyedül, mert ez az éjszaka sem hozta el az igaz szerelmet. Külön szívmelengető, hogy magyarul „zsong, jajong, busong” fülünkbe a „monoton bú konokon és fájón”…

Új nap

Őszintén tudok örülni, hogy egy magyar társulat telt házas előadásokat tart három héten keresztül Edinburgh-ban, a nézők már-már hisztérikusan tolonganak a Palais du Varieté sátorba, és álló vastapssal hálálják meg a művészek produkcióit. A dramaturgia tökéletes, a kivitelezés totálisan színházi, a jelenetek közötti „sötéttel” együtt is, ami, talán – de csak nagyon talán – eredményezett némi üresjáratot. Két nagyon nehéz elem végrehajtása közben történt nem szándékos baki is, de ez az összhatás értékéből semmit nem von le.

Recirquel: Paris de Nuit

Assembly George Square Gardens, Spiegeltent (Palais du Varieté), augusztus 2-27, 20.30-tól, hossz: 1 óra

Szereplők: Czigány Judit énekesnő; Hugo Duquette, Farkas László, Herczeg Richárd, Illés Renátó, Alexander Kulakov, Lakatos Leonetta, Vasas Erika/Horváth Zita, Veress Zsanett, Wittmann Csilla, Zsíros Gábor – artisták és táncosok

Író, koreográfus, rendező: Vági Bence

Zeneszerző: Sárik Péter

Díszlettervező: Vági Bence, Iványi Árpád

Jelmeztervező: Berzsenyi Kriszta

Világítástervező: Kiss Zsolt

Társkoreográfus: Zsíros Gábor

Artistamester: Ócsai Böbe

Alpinista-szakértő, technikai vezető: Vladár Tamás

Sminkmester: Ipacs Szilvia

Haj: Marton Ádám

Rendezőasszisztens: Vodál Anita

Jelmeztervező-asszisztens: Muladi Klára

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.