Esetek, amikor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni

Alapesetben a magyar jogszabályok szerint minden jövedelem után adózni kell, a vagyonszerzés után pedig illetéket fizetni. Az ingatlanoknál az illeték mértéke egységes, de számos kedvezmény és mentesség létezik, ami csökkentheti a kifizetendő összeget.

Vagyonszerzési illeték

Amikor ingatlant vásárolunk, nem csak az adott ingatlan árával, hanem a fizetendő vagyonszerzési illeték összegével is számolnunk kell. Ennek a mértéke a vételár 4%-a (1 milliárd felett 2%-a, de max. 200 millió forint), ami egy többtízmilliós ingatlan esetén tetemes összeg is lehet. Ezért érdemes előzetesen arról informálódnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak az illeték mértékének csökkentésére, a részletfizetésre vagy akár az illetékfizetés alóli mentességre.
Az ingatlan adásvételét 30 napon belül jelenteni kell a NAV-nak (ezt általában a közreműködő ügyvéd intézi), ahol megállapítják a fizetendő vagyonszerzési illeték mértékét. A határozat kiküldése után a megadott határidőre kell az illetéket megfizetni.

Milyen esetekben nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni?

Az akolcson.hu ingatlan vásárlással kapcsolatos összeállításaiban részletes információkkal szolgál erről is. Az illetékfizetési kötelezettség alóli mentesség sok esetben jár.

  • Ha az adásvétel, az ajándékozás vagy a csere házastársak vagy közeli hozzátartozók között jött létre. Közeli hozzátartozónak számítanak az egyenes ági leszármazottak és a szülők.
  • Ha önkormányzati tulajdonban lévő lakást vásárolunk.
  • Ha a régi lakásunkat eladtuk, és a vásárolt ingatlan kevesebbe került, mint az előző.
    Illetékfizetési mentesség jár arra a telekre is, ahol megkezdődik a lakóingatlan építése a vásárlást követő 4 éven belül.
  • Nem kell illetéket fizetni 2021. január 1-től (az ingatlan vételárától függetlenül) a CSOK támogatással vásárolt ingatlan után sem. (Fontos: megelőlegező CSOK esetén, ha a vállalt feltételek nem teljesülnek, utólag kiszabják a vagyonszerzési illetéket is, amit be kell fizetni).
  • Beruházótól vásárolt új építésű lakás vásárlása esetén, 15 millió forintig nem kell illetéket fizetni. 30 millió forint esetén is csak a 15 millió forint feletti rész után kell megfizetni a 4%-os illetéket. (Viszont ha az ingatlan 30 milliónál többe kerül, akkor semmiféle kedvezmény nem jár, még a 15 millióig érvényes részre sem.)

A vagyonszerzési illeték összegének csökkentése

A vagyonszerzési illeték csökkentésének egyik leggyakoribb esete, amikor úgynevezett cserepótló vétel történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha eladjuk a régi lakásunkat és 3 éven belül vásárolunk egy drágább másikat, akkor a két ingatlan vételára közötti különbség után kell az illetéket megfizetni.
A 35 év alattiak is igényelhetnek illetékkedvezményt első lakás vásárlása esetén. Ha a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor az előírt 4% helyett csak 2%-ot kell fizetniük.
Érdemes részletesen ismerni a vagyonszerzési illeték mentesség vagy csökkentés feltételeit, hiszen jelentős megtakarítást eredményezhet.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

https-__flexibill.hu_ - 2021 november - Cikk1

Előre fizetünk – Mindent a digitális faktoringról

A mai rohanó és digitális világban az idő még inkább pénz, és egy banki szolgáltatás, ami nem intézhető mobilról egy app segítségével, kőkorszakinak tűnik, és nem képes megszólítani a feltörekvő generációkat.

Nincs több cikk