A mérlegképes könyvelők munkája egyáltalán nem egyszerű, sőt, hatalmas felelősséget hordoznak a vállukon, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen számviteli beszámoló kerül leadásra. Az egyik sarkalatos pont, amellyel foglalkozni kell, az a tőkevesztés problémája. Ez azért nagyon fontos, mivel komoly következményekkel járhat az adott társaságra nézve az, ha tőkevesztés kerül megállapításra a benyújtott számviteli beszámoló alapján.

A tőkevesztés lehetséges következményei

Miután a számviteli beszámoló az Online Beszámoló Rendszerbe kerül, s abból a tőkevesztés ténye kerül megállapításra, arról azonnal értesül a cégbíróság. A cégbíróság ilyen esetben elindítja a törvényességi felügyeleti eljárást a cég, illetve társaság ellen. Abban az esetben, amikor a tőkehelyzet a megadott határidőig nem rendeződik, kényszertörlési eljárás indul. Nyilvánvalóan ezt érdemes mindenképpen elkerülni.
Szerencsére a tőkehelyzet rendezésére többféle megoldás is rendelkezésre áll. Ilyen lehetőség például az ázsiós tőkeemelés módszere, valamint az értékhelyesbítés elszámolása is.

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök, akkor lehetőség nyílik az értékhelyesbítés elszámolására. Arról, hogy milyen eszközök fogadhatóak el, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény részletesen rendelkezik. Ezeknek mindig olyannak kell lenniük, amelyet a piaci értéknek megfelelően kezelhetünk. Ilyenek a vagyoni értékű jogok és szellemi termékek, a tárgyi eszközök, valamint részesedések is.

Milyen feltételeknek kell teljesülniük?

Az értékhelyesbítés elszámolására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a fent felsorolt eszközök piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti érték. Mindehhez meg kell határozni, hogy hogyan valósul meg a piaci érték megállapítása, valamint azt is, hogy mi számít jelentős különbségnek a könyv szerinti és a piaci érték között.
Az ezen a módon meghatározott összeget végül értékelési tartalékként tehetjük a tőke részévé.

Tanuljon még többet a Perfekt Zrt.-nél!

A Perfekt Zrt. kínálatában rendszeresen meghirdetett szakmai programok, valamint szakmai klubok várják azokat a pénzügyi szakembereket, akik szívesen fejlődnek ismereteikben és fontosnak tartják, hogy az oktatás során a gyakorlatba is átültessék a tudást.

A mérlegképes könyvelők munkájának támogatása érdekében szervezett programok segítséget jelentenek a mindig változó jogszabályok és törvények alapos megismerésében. A friss tudás rengeteg előnyt jelent az Ön számára, könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban végezheti a munkáját általa.
Https-__Www.perfekt.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk4
A szakmai klubok rendszere az előadásokon felül szakmai kiadványokkal, valamint különböző kedvezményekkel is támogatja Önt, és hatékony segítséget nyújt a kötelező kreditpontok összegyűjtésében is. Ráadásul az előadásokat neves szakmai előadóktól, ismert szakemberektől hallgathatja meg. Érdemes jelentkeznie!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.