A mérlegképes könyvelők munkája egyáltalán nem egyszerű, sőt, hatalmas felelősséget hordoznak a vállukon, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen számviteli beszámoló kerül leadásra. Az egyik sarkalatos pont, amellyel foglalkozni kell, az a tőkevesztés problémája. Ez azért nagyon fontos, mivel komoly következményekkel járhat az adott társaságra nézve az, ha tőkevesztés kerül megállapításra a benyújtott számviteli beszámoló alapján.

A tőkevesztés lehetséges következményei

Miután a számviteli beszámoló az Online Beszámoló Rendszerbe kerül, s abból a tőkevesztés ténye kerül megállapításra, arról azonnal értesül a cégbíróság. A cégbíróság ilyen esetben elindítja a törvényességi felügyeleti eljárást a cég, illetve társaság ellen. Abban az esetben, amikor a tőkehelyzet a megadott határidőig nem rendeződik, kényszertörlési eljárás indul. Nyilvánvalóan ezt érdemes mindenképpen elkerülni.
Szerencsére a tőkehelyzet rendezésére többféle megoldás is rendelkezésre áll. Ilyen lehetőség például az ázsiós tőkeemelés módszere, valamint az értékhelyesbítés elszámolása is.

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök, akkor lehetőség nyílik az értékhelyesbítés elszámolására. Arról, hogy milyen eszközök fogadhatóak el, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény részletesen rendelkezik. Ezeknek mindig olyannak kell lenniük, amelyet a piaci értéknek megfelelően kezelhetünk. Ilyenek a vagyoni értékű jogok és szellemi termékek, a tárgyi eszközök, valamint részesedések is.

Milyen feltételeknek kell teljesülniük?

Az értékhelyesbítés elszámolására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a fent felsorolt eszközök piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti érték. Mindehhez meg kell határozni, hogy hogyan valósul meg a piaci érték megállapítása, valamint azt is, hogy mi számít jelentős különbségnek a könyv szerinti és a piaci érték között.
Az ezen a módon meghatározott összeget végül értékelési tartalékként tehetjük a tőke részévé.

Tanuljon még többet a Perfekt Zrt.-nél!

A Perfekt Zrt. kínálatában rendszeresen meghirdetett szakmai programok, valamint szakmai klubok várják azokat a pénzügyi szakembereket, akik szívesen fejlődnek ismereteikben és fontosnak tartják, hogy az oktatás során a gyakorlatba is átültessék a tudást.

A mérlegképes könyvelők munkájának támogatása érdekében szervezett programok segítséget jelentenek a mindig változó jogszabályok és törvények alapos megismerésében. A friss tudás rengeteg előnyt jelent az Ön számára, könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban végezheti a munkáját általa.
Https-__Www.perfekt.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk4
A szakmai klubok rendszere az előadásokon felül szakmai kiadványokkal, valamint különböző kedvezményekkel is támogatja Önt, és hatékony segítséget nyújt a kötelező kreditpontok összegyűjtésében is. Ráadásul az előadásokat neves szakmai előadóktól, ismert szakemberektől hallgathatja meg. Érdemes jelentkeznie!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!