Vagyonvesztés rendezése értékhelyesbítés elszámolásával

A mérlegképes könyvelők munkája egyáltalán nem egyszerű, sőt, hatalmas felelősséget hordoznak a vállukon, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen számviteli beszámoló kerül leadásra. Az egyik sarkalatos pont, amellyel foglalkozni kell, az a tőkevesztés problémája. Ez azért nagyon fontos, mivel komoly következményekkel járhat az adott társaságra nézve az, ha tőkevesztés kerül megállapításra a benyújtott számviteli beszámoló alapján.

A tőkevesztés lehetséges következményei

Miután a számviteli beszámoló az Online Beszámoló Rendszerbe kerül, s abból a tőkevesztés ténye kerül megállapításra, arról azonnal értesül a cégbíróság. A cégbíróság ilyen esetben elindítja a törvényességi felügyeleti eljárást a cég, illetve társaság ellen. Abban az esetben, amikor a tőkehelyzet a megadott határidőig nem rendeződik, kényszertörlési eljárás indul. Nyilvánvalóan ezt érdemes mindenképpen elkerülni.
Szerencsére a tőkehelyzet rendezésére többféle megoldás is rendelkezésre áll. Ilyen lehetőség például az ázsiós tőkeemelés módszere, valamint az értékhelyesbítés elszámolása is.

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök

Amikor rendelkezésünkre állnak a megfelelő befektetett eszközök, akkor lehetőség nyílik az értékhelyesbítés elszámolására. Arról, hogy milyen eszközök fogadhatóak el, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény részletesen rendelkezik. Ezeknek mindig olyannak kell lenniük, amelyet a piaci értéknek megfelelően kezelhetünk. Ilyenek a vagyoni értékű jogok és szellemi termékek, a tárgyi eszközök, valamint részesedések is.

Milyen feltételeknek kell teljesülniük?

Az értékhelyesbítés elszámolására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a fent felsorolt eszközök piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti érték. Mindehhez meg kell határozni, hogy hogyan valósul meg a piaci érték megállapítása, valamint azt is, hogy mi számít jelentős különbségnek a könyv szerinti és a piaci érték között.
Az ezen a módon meghatározott összeget végül értékelési tartalékként tehetjük a tőke részévé.

Tanuljon még többet a Perfekt Zrt.-nél!

A Perfekt Zrt. kínálatában rendszeresen meghirdetett szakmai programok, valamint szakmai klubok várják azokat a pénzügyi szakembereket, akik szívesen fejlődnek ismereteikben és fontosnak tartják, hogy az oktatás során a gyakorlatba is átültessék a tudást.

A mérlegképes könyvelők munkájának támogatása érdekében szervezett programok segítséget jelentenek a mindig változó jogszabályok és törvények alapos megismerésében. A friss tudás rengeteg előnyt jelent az Ön számára, könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban végezheti a munkáját általa.
Https-__Www.perfekt.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk4
A szakmai klubok rendszere az előadásokon felül szakmai kiadványokkal, valamint különböző kedvezményekkel is támogatja Önt, és hatékony segítséget nyújt a kötelező kreditpontok összegyűjtésében is. Ráadásul az előadásokat neves szakmai előadóktól, ismert szakemberektől hallgathatja meg. Érdemes jelentkeznie!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból