Oké, oké… Nem csak a külföldöt, de Magyaroszágot is végigsöpörte a pszichedelikus irányvonal. Miért nincs egy erre fókuszáló fesztivál? – tehetjük fel joggal a kérdést. Eddig állta meg a helyét a felvetés, hiszen indul a Vanishing Point, hála a Middlemist Rednek. Ürögdi Ábellel (dob) és Deli Somával (basszusgitár) beszélgettünk, amelynek köszönhetően a kulisszák mögé láthatunk.

ContextUs: Mivel baromira új kezdeményezésről beszélünk, így muszáj megkérdeznem: miért Vanishing Point?

Egyrészt szerettük volna, ha valamilyen módon köthető a fesztivál neve a zenekarhoz, másrészt pedig egy jól hangzó nevet akartunk, aminek asszociatív tartalma is van. Az már más kérdés, hogy ki mit tud vagy akar belemagyarázni.

ContextUs: Szeptember 16-ra időzítettétek a kezdést, azonban csak július 21-én nyitottátok meg a kapukat a nyilvánosság előtt. Sőt, még csak az első csokor line-upot ismerhetjük.

Az elejétől fogva szűkebb csapattal dolgozunk és mindenki esetében elmondható, hogy több másik projekttel is foglalkozik párhuzamosan, ami lassítja a szervezési folyamatot. Mint ahogy a saját zenekarunknál, itt is részesei vagyunk az egész szervezési folyamatnak, és szerencsére nagyon jó embereket találtunk azokra a posztokra, amik nekünk túl nagy fejtörést okoznának.

17310293 613679332164871 6222796479457308944 O
A Contextus Születésnapján A Blooming Blue (Balra, Rácz Kristóf), A Middlemist Red (Középen, Ürögdi Ábel) És A Flexible Juice Tagja (Jobbra, Kósa Erzsénet) / Fotó: Búza Blanka

ContextUs: Eddig 4 magyar és 3 külföldi fellépőt olvashatunk a fellépők sorában. Miért rájuk esett a választás? Ha csak magyar zenekarokra gondolok, akkor joggal beférhetne például a The Beans, The Nobody elses vagy a Tape Delay is.

Az eddig bejelentett zenekarok alapján kialakul az emberek fejében egy kép, hogy mit is képvisel a Vanishing Point.

Aktuális és izgalmas pszichedelikus/garázs zenekarokat akarunk felsorakoztatni mind külföldről, mind itthonról.

A szervezés alatt olyan bandákat kértünk fel, akik erősíteni tudnák ezt az egységet, és ez még inkább értelmet nyer majd, ha az egész line-up nyilvánossá válik.

ContextUs: Bennfentes információm szerint korábban tervben volt a brightoni Toy indie rock zenekar.

Nagyon sok külföldi zenekar tervben volt, több tucat menedzsernek és booking cégnek írtunk ezzel az egésszel kapcsolatban. Mindenképp szeretnénk tartani azt a felállást, hogy a feltörekvő hazai felhozatal mellett már beérett vagy ugyancsak szárnypróbálgató külföldieket is invitáljunk, hiszen egy nemzetközi szintű eseményre törekszünk az elejétől fogva.

ContextUs: Még hány fellépő várható itthonról és külföldről?

Itthonról nagyjából 5 előadóval lehet még számolni, külföldről pedig egy-kettővel.

ContextUs: Rétegfesztiválként definiálja magát a VP. Azon túl, hogy valóban virágkorát éli Magyarországon a pszichedelikus rock, miért gondoljátok, hogy van létjogosultsága az eseménysorozatnak 2017-ben?

Pár év alatt lett egy tucat új zenekar itthon, akik hasonló műfajokban kezdtek el utazni, és annak ellenére, hogy milyen szintet képviselnek, nem kapnak elég lehetőséget, hogy megmutathassák magukat. Ez az első Vanishing Point pont azt szeretné kideríteni, hogy a hazai közönség mennyire vevő ezekre a nevekre és műfajokra.

Contextus Banner
/ Grafika: Nóvé Soma

ContextUs: Társszervező a Finger Crossed. Milyen munkálatokban veszi le a terhet a vállatokról?

Mindenképpen kellett valaki olyan, aki tudja, hogyan kell megközelíteni a zenekarokat, ismeri a módszereket és érti, hogy mit is szeretnénk elérni.

Rengeteget köszönhetünk a Fingers Crossednak, hiszen nélkülük biztosan nem sikerült volna ilyen neveket felsorakoztatni,

és a másik fele még hátra van! Nekünk inkább a másik oldalról van tapasztalatunk a szervezést illetően.

ContextUs: A Dürer Kert ad otthont a Vanishing Point koncertsorozatnak. A hely funkciójából adódó lehetőségeken túl van egyéb indok a helyszínválasztásnak?

A Dürer Kert stabil infrastruktúrával tud nekünk szolgálni. Nagyon jó a kialakítása, és már sok ötletünk van arra, hogy hogyan tudnánk a külalakját úgy feldobni, hogy az emberek ne feltétlen mindenben a Dürert lássák, hanem sokkal inkább a Vanishing Pointot.

ContextUs: Hogyan kell elképzelni a VP-t: este csapatás, majd hajnalban DJ-szettekre lazulás, és reggel mindenki hazamegy?

Egynapos lesz az első Vanishing Point, viszont a koncertek végeztével kiemelkedő hazai DJ-k fognak fellépni hajnalig. Szabadtérre sem mertük még tervezni, maximum a kerttel, számolva azzal, hogy eső esetén van hova áthelyezni a kinti eseményeket.

Alapvetően is az volt a cél, hogy ne essünk bele abba a hibába, amibe sok más hazai fesztivál, hogy abszolút túlvállalják magukat. Ez a launching party tökéletes lesz arra, hogy felmérjük a terepet és majd csak utána kezdhetünk el arról gondolkodni, hogy milyen méreteket öltsön legközelebb a fesztivál.

18955099 356774904725458 8496129922659758636 O 1
/ Fotó: A Middlemist Red Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: A Sajó „Index” Dávid által közzétett gyorshírben azt olvashatjuk, hogy a szétrombolt Electronic Beats hiányának pótlását várja tőletek. Mit gondoltok, van alapja a felvetésének?

Örülünk annak, hogy ekkora bizalmat fektet belénk, és lehet, nincs ezzel egyedül, de most lépésenként kell haladnunk.

Jelenleg az első lépcsőfok számunkra az, hogy egy sikeres, jó hangulatú eseményt tudhassunk majd magunk mögött.

Az, hogy ez hova nőheti ki magát és milyen tekintetben lesz hiánypótló, még elég nagy kérdés. Annyi biztos, hogy mi mindent el fogunk követni, hogy minél szélesebb körökben elterjedjen a név és egyre nagyobb teret kapjon az idő haladtával.

20690458 383853755350906 3308827841149323224 O
Deli Soma (B) És Ürögdi Ábel (J) A 2017-Es Sziget Fesztiválon / Fotó: A Middlemist Red Hivatalos Facebook-Oldala

ContextUs: Ti mit szóltok az Electronic Beats körüli ügyhöz?

Deli Soma: Az Electronic Beats is hasonló koncepcióval kezdődött, mint ahogy a Vanishing Pointot tervezzük; egy este, egy klubhelyszín. Viszont az EB hiába volt rétegfesztivál, nem szorítkozott konkrét műfaji korlátok közé, így egy sokkal szélesebb közönségnek tudott élményt nyújtani.

A hiánya elképesztő nagy űr lesz az őszi eseménynaptárokban, az pedig hogy idáig jutott egy valamikor különleges és egyedülálló kezdeményezés, sajnos egy elég jó példája a zenei igényesség egyre nagyobb hazai hiányának.

ContextUs: De térjünk vissza a Vanishing Pointra! Nyilvánvalóan várható volt, hogy a fellépők között Middlemist Red nevét is olvashatjuk. Készültök valamiféle meglepetéssel, ha már – úgymond – otthon játszotok?

Egyelőre nagyon sok időnket és energiánkat elveszi a szervezés és a fesztiválozás, úgyhogy még nem mondanám biztosra, hogy egy egészen eltérő produkciót fogunk nyújtani, de ki tudja.

ContextUs: Mit vártok a fesztiváltól?

Annak örülnénk a legjobban, ha a Vanishing Point belekerülne a nemzetközi körforgásba, valamint egyre jobb és izgalmasabb zenekarok jönnének el. Sokszor hallani, hogy van egy európai turnén lévő zenekar, de Budapest valahogy pont mindig kimarad az állomások közül. Mindig figyelni fogjuk ennek a színtérnek az alakulását, és igyekezni fogunk olyan előadókat bookolni, akik nagyon pozitív hatással lehetnek a hazai zenei életre.

A Vanishing Point szeptember 16-án, a Dürer Kertben kerül megrendezésre. Jelezd ottléted a hivatalos Facebook-eseménynél, hogy ne maradj le semmiről!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.