Lehet-e környezetbarát a vászonkép gyártása?

Sokan szeretik a vászonképeket szép, éles színeiért és könnyű tisztíthatóságáért. Néhányan úgy gondolják, hogy ez a fajta technológia káros a környezetre, biztos valamilyen speciális festékre van szükség, azok pedig nem lehetnek környezetbarátak. A következőkben egy új, de már több helyen is használt eljárással ezt a tévhitet fogjuk megcáfolni a vaszonkep.hu cikke segítségével.

Hogyan készül a vászonfotó általában?

A vászonkép nyomtatásának alapja nagyjából ugyanaz minden cégnél. Úgynevezett plotternyomtatókat használnak, ezek elég nagyok ahhoz, hogy egy nagy méretű vászonképet is ki tudjanak nyomtatni. Ezekben tekercsen halad a vászon, így kerül rá a festék.
Az egyes cégeknél a festék és a nyomtatóknál használt technológia lehet eltérő.

Miben új a környezetbarát technológia?

A HP latex technológia, amit a vaszonkep.hu is használ, alapvetően hasonló folyamaton keresztül dolgozik, mint a többi nyomtató, a legnagyobb különbség abban van, hogy a nyomtatás végén hogyan fixálódik a festék a vásznon. Ennél az eljárásnál kap egy olyan réteget, amitől az amúgy vízbázisú festék nem maszatolódik, nem kenődik el.

A HP latex technológia előnyei

Az új technológiának számos előnye van, mind a technika, mind a környezetvédelem felé.
Az eszköz használata munkavédelem és a dolgozói egészség szempontjából is komoly előnnyel jár. Mivel vízbázisú, így könnyebben használható beltéren, más eszközökhöz képest nem okoz egészségkárosodást a vele dolgozóknak. A tinta, amit használnak szagmentes, így nem csak egészségesebb, de kevésbé kellemetlen is a vele való munka.
Ezek a nyomtatók minden szükséges környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkeznek, ezáltal biztosított a hitelességük.
Https-_Vaszonkep.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk3
Mivel ez a gép nem 4 színnel dolgozik, mint általában a nyomtatók, hanem 6 színt használ, így az ezzel készült nyomatok élesebbek és színesebbek, mint más nyomtatókkal készült vászonfotók.
Sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni, mint más gépekkel, hiszen nem kell várni, hogy megszáradjon a nyomat, már eleve szárazon kerülnek ki a gépből.
A vízbázisú tintahasználatnak köszönhetően olyan helyeken is használhatók az elkészült nyomatok, ahol egészségügyi szabályok miatt korábban nem lehetett, hiszen ezekben a nyomatokban semmilyen káros anyag nincs. Ilyen helyek például a kórházak, óvodák.
Mivel a kész nyomat kap egy speciális védőréteget, ezáltal könnyen tisztítható, akár vegyszeres ronggyal is át lehet törölni, akkor sem veszít színéből. Ugyancsak a védőrétegnek köszönhető, hogy ezek a képek karcállóak is.
A vászonképek egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, ami nem csoda, hiszen egy üres falon gyönyörű színeket adnak vissza. Erre már csak hab a tortán, hogy környezetbarát technológiát is találunk.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból