A vegán életmód mellett jelentősen növekszik a csonttörés esélye

A növényi alapú táplálékokból a szervezet kevésbé tudja hasznosítani a kalciumot és a fehérjéket. 

A vegetarianizmus hátulütői

A húsmentes étkezés mellett könnyebben tarthatjuk meg az egészséges koleszterinszintet, a testsúlyt és a vércukorszintet. Ugyanakkor a csonttörés kockázata is nagyban növekedhet a BMC Medicine című szaklapban publikált friss tanulmány szerint, írja a Big Think.

Vegan Eletmod Hatasa Csontok
Nem elég a zöldség? / Fotó: Pixabay

Bár az okok nem teljesen egyértelműek, valószínűleg arról lehet szól, hogy a vegán életmódot folytatók nem fogasztanak elég kalciumot és fehérjét, illetve általában alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeznek, ami miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve a csontjaik. 

A tanulmány az EPIC-Oxford kutatóinak adataiból dolgozott, amely 55 ezer egyén egészségi állapotát vizsgálta az Egyesült Királyságban 1993 és 2001 között 2010-ben végzett utánkövetéssel. További adatokat az állami egészségügyi ellátórendszer, az NHS 2016-ban végzett kutatása szolgáltatott. A tanulmány négy kategóriára osztotta a kutatások alanyait étrendjük alapján: húsevők, halat is fogyasztók, vegetáriánusok és vegánok.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az olyan paraméterek figyelembe vételével mint a nem, testmozgás, dohányzás, táplálékkiegészítők szedése, alkoholfogyasztás, az elemzők azt állapították meg, hogy a vegánok esetében 43%-kal nagyobb a csonttörés veszélye, mint a húsfogyasztók esetében. A vegetáriánusoknál ez az adat 9%. A leggyakoribb a csípőcsonttörés, amely bekövetkeztének egy vegánnál 2,3-szor nagyobb az esélye egy mindenevőhöz képest.

Védtelen csontok

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy azok, akik nem fogyasztanak húst, kevesebb kalciumot és fehérjét vesznek magukhoz. A kalcium felelős az erős csontozatért, amely 30 éves korig alakul ki, azután csökken a csontok sűrűsége. A fehérjék segítenek a kalcium felszívódásában, de a tanulmányok alapján azoknak, akik nem esznek húst, alacsonyabb a kalcium- és fehérjeszintjük. A táplálékkiegészítők bevitele némileg csökkenti a törések esélyét, de még így is jelentős a különbség a húsevőkhöz képest.

A másik lehetséges indok az alacsonyabb testtömegindex (BMI) lehet, ez magyarázhatja a csípőcsonttörések gyakoriságát is. Eséseknél egy soványabb személy jobban ki van téve ugyanis a törés kockázatának, ha a csontváza nincs kellően „kipárnázva”.

A tanulmány ugyanakkor megemlíti az esetleges korlátokat is. A vizsgált minta túlnyomórészt fehér európai nőkből állt. Nem lehet tudni, pontosan milyen táplálékkiegészítőket szedtek a vizsgált alanyok, miből állt az étrendjük, illetve mi vezetett a csonttöréshez. Szintén bonyolítja a vizsgálat pontosságát, hogy az utóbbi időben egyre népszerűbb növényi alapú tejek közül sok már eleve tartalmaz hozzáadott kalciumot és fehérjéket, így az ezeket fogyasztóknál csökken a tápanyaghiány esélye.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Azok, akik úgy döntenek, hogy lemondanak a hús vagy az állati eredetű táplálékok fogyasztásáról, hiszen a vegán konyha ugyanolyan változatos és jóízű lehet, mint a hagyományos étrendhez igazodó, különösen oda kell figyelniük étrendjükre. A szervezet ugyanis könnyebben tudja hasznosítani az állati eredetű fehérjéket. A szervezet több kalciumot tud hasznosítani egy pohár tehéntejből, mintha ugyanezt a mennyiséget zöldségekből visszük be. Sok tápanyagot nem tudunk növényi diétából pótolni.

A vegánoknak célszerű cinkkel, vassal, jóddal, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakkal, valamint D, K-2 és B-12 vitaminokkal kiegészíteni táplálkozásukat. A vegán életmódra való áttérés előtt célszerű dietetikussal konzultálni. Egészségügyi okok miatt egy ideje már a Dalai Lama is újra fogyaszt egy kevés húst orvosai tanácsára

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból