Sajnos a vérrögképződés sok embert érinthet napjainkban is. Hála, van arra lehetőségünk, hogy felismerjük a tünetekből az esetleges vérrögöt így megelőzhetjük a súlyosbodását.
A vérrögök olyan vércsomók, melyek folyékony állagúból zselés állagúvá váltak. Általában nem ártalmasak az egészségre, megóvnak az elvérzéstől, amikor megvágod magad. De ha mélyvénásan alakulnak ki, akkor életveszélyesek lehetnek.

Ennek az egyik legveszélyesebb formája a mélyvénás trombózis, ami meggátolja a keringést. Annak is igen súlyos következményei lehetnek, ha egy vérrög elmozdul a helyéről és eléri a tüdőt vagy a szívet.
Hogy a tüneteket időben felismerd, a következő jelekre figyelj.

Kalapáló szív

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 10
/ Fotó: Bright Side
Ha a tüdőben van vérrög, a mellkasunkban érezhetünk izgatott kalapálást. Ez a tachycardia, amit a tüdőben az oxigén alacsony szintje okoz. Ennek következtében a szív próbálja pótolni az oxigénhiányt és egyre gyorsabban ver.

Légszomj

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 12
/ Fotó: Bright Side

Ha azt veszed észre, hogy nehezedre esik mély lélegzetet venni, annak oka lehet egy vérrög a tüdődben. Ezt tüdőembóliának nevezzük.

Ok nélküli köhögés

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 1
/ Fotó: Bright Side
Ha váratlanul száraz köhögés tör rád és légszomjjal is küzdesz, valamint a szívritmusod is megemelkedik, mellkasi fájdalmat érzel, az szintén tüdőembóliára utalhat. Az is előfordulhat, hogy váladékot vagy vért köhögsz fel.

Mellkasi fájdalom

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 2
/ Fotó: Bright Side
Ha a mellkasodban fájdalmat érzel, miközben mély lélegzetet veszel, szintén az egyik jele lehet a tüdőembóliának. A fájdalom ilyenkor éles, szúró jellegű, akár azt is hiheted, hogy szívrohamod van. A legfőbb különbség a tüdőembólia és a szívroham között, hogy az előbbi mindig lélegzetvétel hatására súlyosbodik. Akárhogy is, rögtön hívd a mentőket, mert végzetes következményei lehetnek!

A láb pirosas, sötét elszíneződése

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 3
/ Fotó: Bright Side

Ha piros, sötét foltokat veszel észre a testeden, melyekre semmilyen magyarázat nincs, előfordulhat, hogy vérrög áll a háttérben. Ezen a területen gyengeséget és melegséget is érezhetsz, de a lábad fájhat is, ha felfelé hajlítod a lábujjaidat.

Fájdalom a karban és a lábban

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 5
/ Fotó: Bright Side
Bár a mélyvénás trombózishoz általában más komoly tünetek is társulnak, lehet, hogy csak a fájdalmat észleled belőlük. A vérrög okozta fájdalmat könnyű összetéveszteni az izomgörccsel, de ez a fajta fájdalom gyakran járás közben jelentkezik vagy mikor felfelé hajlítod a lábfejedet.

Végtag dagadása

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 6
/ Fotó: Bright Side
Ha azt veszed észre, hogy a bokád hirtelen feldagadt, az is a mélyvénás trombózis figyelmeztető jele lehet. Ez pedig azonnali beavatkozást igényel, hiszen a vérrög bármelyik percben elszabadulhat és elérheti bármelyik szervet.

Vörös csíkok a lábon

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 7
/ Fotó: Bright Side
Ha a vénák vonalában hosszú, vörös csíkokat fedezel fel a lábadon, mikor megérinted, akkor pedig melegséget érzel, akkor lehet, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükséged.

Hányás

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 8
/ Fotó: Bright Side
A hasban lévő vérrög tünete is lehet. Ez a betegség a mezenteriális iszkémia, amihez általában komoly hasfájás is társul. Ha a belek vérellátása nem megfelelő, hányingert és a székletben vért is tapasztalhatsz.

Az egyik szemen részlegesen vagy teljesen fellépő vakság

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 11
/ Fotó: Bright Side
A fájdalom nélküli látásvesztés a retina központi verőér elzáródásnál következik be. Ez is sürgősségi probléma, főleg, ha olyan tünetek is társulnak hozzá, mint a szédülés vagy az egyensúlyzavar.

Egy mesterséges intelligencia által, az orvosoknak sikerült előre kimutatni a fehérje szerkezeteket, ami segíthet új gyógyszerek és kezelések kialakítására. Itt található az erről szóló cikkünk.

A fenti cikkünk a Bright Side bejegyzése által készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet