10 vérrögre figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Sajnos a vérrögképződés sok embert érinthet napjainkban is. Hála, van arra lehetőségünk, hogy felismerjük a tünetekből az esetleges vérrögöt így megelőzhetjük a súlyosbodását.
A vérrögök olyan vércsomók, melyek folyékony állagúból zselés állagúvá váltak. Általában nem ártalmasak az egészségre, megóvnak az elvérzéstől, amikor megvágod magad. De ha mélyvénásan alakulnak ki, akkor életveszélyesek lehetnek.

Ennek az egyik legveszélyesebb formája a mélyvénás trombózis, ami meggátolja a keringést. Annak is igen súlyos következményei lehetnek, ha egy vérrög elmozdul a helyéről és eléri a tüdőt vagy a szívet.
Hogy a tüneteket időben felismerd, a következő jelekre figyelj.

Kalapáló szív

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 10
/ Fotó: Bright Side
Ha a tüdőben van vérrög, a mellkasunkban érezhetünk izgatott kalapálást. Ez a tachycardia, amit a tüdőben az oxigén alacsony szintje okoz. Ennek következtében a szív próbálja pótolni az oxigénhiányt és egyre gyorsabban ver.

Légszomj

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 12
/ Fotó: Bright Side

Ha azt veszed észre, hogy nehezedre esik mély lélegzetet venni, annak oka lehet egy vérrög a tüdődben. Ezt tüdőembóliának nevezzük.

Ok nélküli köhögés

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 1
/ Fotó: Bright Side
Ha váratlanul száraz köhögés tör rád és légszomjjal is küzdesz, valamint a szívritmusod is megemelkedik, mellkasi fájdalmat érzel, az szintén tüdőembóliára utalhat. Az is előfordulhat, hogy váladékot vagy vért köhögsz fel.

Mellkasi fájdalom

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 2
/ Fotó: Bright Side
Ha a mellkasodban fájdalmat érzel, miközben mély lélegzetet veszel, szintén az egyik jele lehet a tüdőembóliának. A fájdalom ilyenkor éles, szúró jellegű, akár azt is hiheted, hogy szívrohamod van. A legfőbb különbség a tüdőembólia és a szívroham között, hogy az előbbi mindig lélegzetvétel hatására súlyosbodik. Akárhogy is, rögtön hívd a mentőket, mert végzetes következményei lehetnek!

A láb pirosas, sötét elszíneződése

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 3
/ Fotó: Bright Side

Ha piros, sötét foltokat veszel észre a testeden, melyekre semmilyen magyarázat nincs, előfordulhat, hogy vérrög áll a háttérben. Ezen a területen gyengeséget és melegséget is érezhetsz, de a lábad fájhat is, ha felfelé hajlítod a lábujjaidat.

Fájdalom a karban és a lábban

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 5
/ Fotó: Bright Side
Bár a mélyvénás trombózishoz általában más komoly tünetek is társulnak, lehet, hogy csak a fájdalmat észleled belőlük. A vérrög okozta fájdalmat könnyű összetéveszteni az izomgörccsel, de ez a fajta fájdalom gyakran járás közben jelentkezik vagy mikor felfelé hajlítod a lábfejedet.

Végtag dagadása

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 6
/ Fotó: Bright Side
Ha azt veszed észre, hogy a bokád hirtelen feldagadt, az is a mélyvénás trombózis figyelmeztető jele lehet. Ez pedig azonnali beavatkozást igényel, hiszen a vérrög bármelyik percben elszabadulhat és elérheti bármelyik szervet.

Vörös csíkok a lábon

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 7
/ Fotó: Bright Side
Ha a vénák vonalában hosszú, vörös csíkokat fedezel fel a lábadon, mikor megérinted, akkor pedig melegséget érzel, akkor lehet, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükséged.

Hányás

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 8
/ Fotó: Bright Side
A hasban lévő vérrög tünete is lehet. Ez a betegség a mezenteriális iszkémia, amihez általában komoly hasfájás is társul. Ha a belek vérellátása nem megfelelő, hányingert és a székletben vért is tapasztalhatsz.

Az egyik szemen részlegesen vagy teljesen fellépő vakság

Emberi Egeszseg, Emberitest, Verrog Jelei, Verrogre Figyelmezteto Jelek 11
/ Fotó: Bright Side
A fájdalom nélküli látásvesztés a retina központi verőér elzáródásnál következik be. Ez is sürgősségi probléma, főleg, ha olyan tünetek is társulnak hozzá, mint a szédülés vagy az egyensúlyzavar.

Egy mesterséges intelligencia által, az orvosoknak sikerült előre kimutatni a fehérje szerkezeteket, ami segíthet új gyógyszerek és kezelések kialakítására. Itt található az erről szóló cikkünk.

A fenti cikkünk a Bright Side bejegyzése által készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk