A Victoria’s Secret útja nők megalázásával van kikövezve

Sorban hullnak ki a csontvázak a szekrényből. A legfelsőbb vezető pozícióban lévők és dolgozók ugyanúgy érintettek az ügyekben. Mindeközben a Victoria’s Secret elkeseredetten próbálja újraszabni magát.

Mocskos ügyek

A Victoria’s Secret fehérnemű cég tévéműsora 2018-ban a valaha volt legalacsonyabb pontszámokat zsebelte be. Idén már meg se tartották. Transznemű modell előtérbe tolásával próbáltak trendi és 21. századi imázst teremteni maguknak, de láthatóan ez sem segített.

Valentine’s Day, your way.

No Description

Erre a lépésre azután szánták el magukat, amikor Ed Razek cégvezér egyértelművé tette, hogy a Victoria’s Secret sem plus size, sem transznemű modelleket nem szeretne foglalkoztatni. Akik emiatt kritizálják őket, azok szerinte csak irigyek a sikereikre. A botrányból nem volt más kiút: felvettek egy transz modellt, ami miatt Razek elhagyta a vállalatot.

Újra virulhat az, ami belülről rothadt?

Harminc modellel készített interjút a New York Times. Többen arról számoltak be, hogy a távozó férfi megpróbálta csókolni őket, arra biztatta a lányokat, hogy üljenek az ölébe. Razek egy New York Times-nak küldött levélben tagadta a vádakat.

Palvin Barbi a Victoria’s Secret első magyar angyala

A 25 éves modell 2012 óta dolgozik együtt a márkával. Azóta többször vonult már végig a Victoria’s Secret kifutóján, és több kampányukban is részt vett. Most pedig ő az első magyar, aki csatlakozhatott a Victoria’s Secret angyalai közé. 1.7m Likes, 13k Comments – Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) on Instagram: “Better than Burgers ?”

Az ügyekben Leslie Wexner alapító szintén érintett. Több, a Victoria’s Secretnek dolgozó fotós szexuális ragadozókként híresültek el az utóbbi években.

 A Victoria’s Secret működési módja eleve szexualizálja a nőket, amin kritikusai szerint az se sokat segít, ha transzok és plus size modelleket kapnak esélyt arra, hogy ebbe a körforgásba bekerüljenek.

Persze a cég érdeke az, hogy az identitáspolitika szabályai szerint nyerjen, és a reprezentáció kiterjesztésével mossa le magáról a szexizmus és a zaklatási ügyek sarát.

A nőknek már nagyon elege van a Victoria’s Secretből

A Victoria’s Secret kritizálása tovább folytatódik, miután többen megelégelték a hamis testképet közvetítő divatmárka fellépéseit. A Love Disfigure nevű szervezet a sokféleséget hirdeti. Magukat “Fallen Anglesnek” nevező tagjai a minap összeálltak és levetkőztek a luxus fehérnemű márka londoni üzlete előtt. Az arra járók közül többen megtapsolták őket, miközben a hölgyek tábláikat feltartva énekelték: „A divat megbukott számunkra!”.

A reprezentáció gondolata változatlanul hagyja magát a rendszert, cserébe háttérbe szorított csoportokat is pozícióhoz juttat. Egy interneten keringő mém, némileg sarkosan így ütköztette a kérdésről vallott baloldali és liberális álláspontot: „ne legyenek kizsákmányolók! / minden kizsákmányoló fele legyen nő!” (A mém a kvótakérdés különböző megközelítéseit érintette, ezért szerepelnek benne nők.)

Kulturális megfelelés a divatban: igen vagy ne? / ContextUs

A kulturális megfelelés fogalma leginkább úgy ragadható meg, hogy egy többségi kultúra tagja igyekszik beépíteni a kisebbségiek alkotóelemeit. Ez pedig a legjobban az kívülről látható dolgokban -öltözetben, hajviseletben – nyilvánul meg. A stílus nevében sok olyan átvevésnek lehetünk szemtanúi, amelyek nem veszik figyelembe a stíluselem mögött rejlő jelentést, történelmet.

Egy biztos, a Victoria’s Secret nem fog kirobbantani világforradalmat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból