Barátom, Harvey címmel készül bemutatóra a Vígszínház; az új produkcióban, amelyet április 9-én láthat először a közönség, hosszú évek után újra a Vígszínház színpadán játszik Rudolf Péter.

Egy képzeletbeli nyúl a valóságban is sok félreértést okoz a Barátom, Harvey színdarabban

Mary Chase groteszk vígjátékának új, vígszínházi változatát Valló Péter rendezésében mutatják be. A főszerepeket Rudolf Péter mellett Balázsovits Edit, Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Kőszegi Ákos és Fesztbaum Béla játssza – olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Barátom, Harvey címszereplője egy csaknem két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Az amerikai Mary Chase 1944-ben írta meg a titokzatos Harvey történetét, amelyet még abban az évben be is mutattak a Broadwayn. A produkciónak akkora sikere volt, hogy négy és fél év alatt 1775-ször játszották. Ezzel a számmal a Barátom, Harvey a mai napig a 6. helyen áll a legtöbbet futott Broadway-előadások között, megelőzve olyan legendákat, mint az Arzén és levendula vagy a Mezítláb a parkban – emelik ki a közleményben.

Rudolf Péter újra játszik a Vígszínház színpadán

A történetből 1950-ben James Stewart és Josephine Hull főszereplésével film is készült, James Stewartot ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Magyarországon először a Vígszínház mutatta be 1963-ban a vígjátékot Várkonyi Zoltán rendezésében, Páger Antal, Bulla Elma, Latinovits Zoltán, Bilicsi Tivadar és Nádasi Myrtill főszereplésével. A korabeli sajtó “patológiai burleszknek” és “elmekórtani kabarénak” nevezte a darabot, amelyben brillíroztak a színház kiváló színészei – olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, a Barátom, Harvey című előadás a Vígszínház következő, 2022/2023-as évadának első bérletes darabja. A Mágnás Miska április 27-én búcsúzik a Vígszínház színpadától, A Nyugat császára pedig április 22-én az évadban utoljára látható a Pesti Színházban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet