Károly és Harry után Vilmos herceg is síkra szállt a klímavészhelyzet elleni harcban.

A bankok sokat tehetnek a bolygó megmentéséért

Vilmos herceg felszólalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank klímavédelmi rendezvényén. Megjegyezte, hogy a bankok kiemelt szerepet játszhatnak a klímavédelemben, majd felszólította a képviselőiket, hogy támogassák nagyobb arányban a természetvédelmi beruházásokat.

Cambridge hercege kiemelte, hogy a bankokat folyamatos nyomás alá helyezik a klímavédők, hogy környezetvédelmi szempontokat is vegyenek figyelembe hitelezési gyakorlatuk során, írja a The Guardian. Megjegyezte azt is, hogy ebben a folyamatban a Világbanknak élen kellene járnia.

Vilmos Herceg Imf Klimavedelem
Vilmos Herceg / Fotó: James Veysey/Rex/Shutterstock

„Önök mindannyian, a Világbank és a kereskedelmi bankok részéről kielemelt szerepet játszhatnak abban, hogy támogassák a gazdaság zöld, befogadó és rugalmas átalakítását a világjárvány után. Ehhez az szükséges, hogy a természeti értékeket állítsák munkájuk középpontjába és növeljék azon befektetések arányát a jövőben, amelyek természeti értékeink gyarapodását segítik elő” – jelentette ki Vilmos herceg.

Kapcsolódó cikk

Az IMF és a Világbank virtuális találkozójukon szintén kiálltak a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező gazdaságélénkítés mellett, és sürgették a gazdagabb államokat, hogy segítsék a fejlődő országokat a zéró emisszióra való áttérésben.

A klímavédelem most már családi ügy Windsoréknál, nem csak Vilmos hercegnél

Az IMF politikai testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság kijelentette, hogy komolyan elkötelezettek abban, hogy zöldebb társadalmak és munkahelyekben bővelkedő gazdaságok mihamarabbi kialakítását szolgáló intézkedések révén oldják meg a klímaváltozás problémáját, miközben megvédik a járvány által károsultak érdekeit. 

Vilmos édesapját, Károly herceget követve kezdett környezetvédelmi témákban kampányolni, és nemrég öccse, Harry herceg is felszólalt klímavédelmi témában. A klímavédelem ügye akár újra közelebb is hozhatja egymáshoz a testvérpárt, akik viszonya megromlott Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja óta. 

Vilmos herceg úgy véli, hogy jelenleg a környezetvédelmi befektetések a klímavédelemre fordított költségek csak egy kis részét teszik ki.

Nem építhetjük újjá a gazdaságot a koronavírus-járvány után, nem számolhatjuk fel a szegénységet a világban, nem szüntethetjük meg teljesen a károsanyag-kibocsátást a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében, ha nem végzünk természetvédelmi beruházásokat

– hangsúlyozta Vilmos herceg, aki családját is igyekszik bevonni a természetközeli életmódba

Elmondta, hogy elsősorban az erdőtelepítéssel, a fenntartható mezőgazdasággal és az óceánok tisztaságának megőrzésével kapcsolatos projektek támogatására van szükség, mert véleménye szerint ezek a leginkább költséghatékony és hatásos eszközök a klímaváltozás problémájának megoldására. Ha minél több ilyen projektet támogatnak a bankok, akkor csökken a légkör széndioxid-tartalma, alkalmazkodni képes közösségek jönnek létre, megoldódik a biológiai sokféleség problémája, és megmarad az emberek megélhetése.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet