Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közös levelét 84 millióért

Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét, amelynek leütési árát 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé becsülik a szakértők.

1888 novemberében írták

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája – olvasható a CNN hírportálján.

Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá.

Így festene van Gogh, Magritte vagy Picasso a modern világban

Picasso? Magritte? Vincent van Gogh? Hogyan festenének legismertebb festményeik a modern világban? A karantén alatt többen választ adtak erre a kérdésre.

Van Gogh tárgyai mindig is kapósak voltak a műtárgy piacán. Néhány éve elárverezték azt a revolvert, amellyel öngyilkos lehetett. A tolvajok körében is “népszerű”, 2020 márciusában egy tolvaj A nueneni paplak kertje 1884 tavaszán című festményt vitte magával, amit a Groningeni Múzeum adott kölcsön egy időszaki kiállításra az Amszterdamtól keletre, Laren városában található múzeumnak. Mint kiderült, nemes egyszerűséggel egy pöröllyel törte be a múzeum ajtaját.

Noha sem van Gogh festményei közül egyik sem, Gauguin Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?) műve egyébként fellelhető a minden idők legdrágábban elkelt festményeiről készült listánkon.

Chagall jegyzetfüzete is licitálható

A két művész egyebek között a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról mesél a levélben.

A párizsi Drouot Estimations francia aukciósház jövő keddi aukcióján Gauguin több másik, köztük feleségének és egy ismeretlen szeretőnek címzett levelére is licitálhatnak az érdeklődők.

A tételek között szerepel továbbá Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete, amelynek leütési ára akár a 100 ezer eurót is elérheti, valamint Modigliani, Renoir, Cézanne és Picasso vázlatai és levelei.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból