Egy kutatás szerint a virtuális valóság segít a szociális szorongás kezelésében

Bár még szükséges a további kutatás, az emberiség egy lépéssel közelebb kerülhetett a mentális betegségben szenvedők segítéséhez. Egy tanulmány szerint a virtuális valóság jó eszköz lehet a szorongásos és depressziós tünetek enyhítésében, írja a Dazeddigital.

A British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies tanulmánya alapján a kognitív terápia vegyítése a virtuális valóság technológiájával eredményesnek bizonyult a szorongásos tünetek kezelésében.

Virtuális sétát tehetünk a Holdon Antony Gormley-nek köszönhetően

Antony Gormley első virtuális valósággal foglalkozó alkotása a The Store X-ben mutatkozott be, amelyen nem mást kínál, mint a holdutazás élményét. Eddig csak tizenkét férfi léphetett a Holdra az Apolló-program keretében, de most a Yale Egyetem asztrofizikus professzora Priyamvada Natarajan és az Acture Art Együttműködésével, Gormley arra törekszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a Holdra lépés élménye.


A kutatásban 15 generalizált szociális fóbiában szenvedő páciens vett részt. Több, mint 16 egyórás virtuális valóság-foglalkozáson vettek részt heti egy vagy két alkalommal. Minden alkalommal négy különböző virtuális környezetben navigáltak: egy utca, busz, kávézó vagy bevásárlóközpont.

Egy ketamin droghoz hasonló orrspray hatásosnak bizonyult a depresszió ellen

A Time szerint az új gyógyszer háromszor erősebb, mint a ketamin, így kisebb dózisban lehet használni. Hatásosnak bizonyult a nehezen kezelhető depressziós betegeknél is. Csak azok számára lesz elérhető, akik már legalább kétfajta antidepresszánst használtak. A Spravato nevű orrsprayt a Johnson&Johnson cég fogja árulni.


A foglalkozást követően ki kellett tölteniük egy kérdőívet. Emellett naplót kellett vezetniük a szociális aktivitásukról, szorongásukról minden kezelés, illetve a hat hónap letelte után. Ugyan két páciens kiesett a felmérésből, a többi résztvevő a szociális szorongás és a depresszió tüneteinek enyhüléséről és az életminőségük javulásáról számolt be.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból