Plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László rendező. Hajdu ugyanazt a címet adta új filmjének, mint Vitézy harminc évvel ezelőtt saját alkotásának. Vitézy Lászlót szerint szimbolikus filmről van szó, és séri a címegyezés.

Békétlen idők

Vitézy László címváltoztatásra szólította fel Hajdu Szabolcsot, de Hajdu szerint a két alkotás jól megfér egymás mellett – olvasható az MTI közleményében.

A dominancia és a kiszolgáltatottság filmje – Netre viszi a Békeidőt Hajdu Szabolcs

A film egy speciális oktatási projektben valósult meg a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület együttműködésében – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel. A Békeidő egy filmantológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyok segítségével járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését a képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról.

Vitézy László Békeidő című filmjét 1979-ben mutatták be, témája pedig, hogy egy termelőszövetkezet elnöke nem engedte elnéptelenedni faluját, ezért még a párttal is szembeszállt.

Sokan a Kádár-korszak emblematikus alkotásának tartják, annak idején megnyerte a 29. mannheimi filmfesztivál nagydíját is.

Hajdu Szabolcs azonos című új filmje, amely április 23-án a koronavírus-járvány miatt egy online platformon debütál, emberi viszonyokon keresztül járja körbe a dominancia és a kiszolgáltatottság kérdését.

Bekeido
/ Fotó: Mozipremierek

A sértett rendező egyik hozzászólásában azt írta, ő is forgat majd egy filmet, aminek az Ernelláék Farkaséknál címet fogja adni utalva ezzel Hajdu saját otthonában forgatott legutóbbi filmjére.

Médiahack vagy pereskedés?

Vitézy állítása szerint a Békediő mint cím sokak számára szimbolikus és foglalt. Címplágiumról beszél, amit tiszteletlenségnek, műveletlenségnek és ostobaságnak tart. Hajdu Szabolcs azonban az M1 Híradónak azt mondta:

Vitézy László posztjából értesült a problémáról.

A filmet nem ismerte, azonban úgy érzi, nem lopás, ha ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető, és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két hazai alkotás megfér egymás mellett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.