Az Addams FamilyA galád családból ismert dark kislány, Wednesday Addams mindenütt jelen van: az öltözködésünktől az internetes mémekig. Mitől lett ismét ennyire népszerű a '90-es évek után?

Komor, kísérteties, klasszikus

Bár a nagy divatcégek már a posztcovid világra készülnek, az emberek mindennapjait és hangulatát még bőven a koronavírus határozza meg. 

Kétségtelen: Wednesday Addams a világjárvány korának divatikonja, írja a The Guardian. Hiszen ki vagy mi fejezné ki jobban általános rossz közérzetünket, mint egy bánatos, elmélázó antihősnő a Charles Addams karikaturista ötletéből készült filmsorozatból?

Wednesday Addams Addams Family
Christina Ricci Mint Wednesday Addams / Fotó: Holidappy

A komor, fekete kötényruhás kislány szigorúra font copfokkal ihlette Simone Rocha H&M kollekcióját is, amelyet órák alatt elkapkodtak a vevők. Lisa a K-pop-szupercsapatból, a Blackpinkből az Elle magazin 2020 szeptemberi számának címlapján egy magasnyakú, fehér galléros, fekete gót csipkeruhában pózolt, meglehetősen gyászos arckifejezéssel. Az animációs film után Tim Burton hamarosan élőszereplős Addams Family – A galád család rebootot rendez a Netflixnek. De minek köszönhető a Wednesday-láz?

Kapcsolódó cikk

„Wednesday Addams mellett Daria, a Beavis és Butthead spin-offja vagy Emily the Strange régóta a különcök és a bogarasok stílusikonjai, csak most tapasztaljuk, hogy a többség is felfedezte őket maguknak. Az aktuális trend a 2010-es évek eleji vintage divat előtti tisztelgés” – magyarázta Emma Davidson, a Dazed életmódszerkesztője. Bizony, múlik az idő, a Wednesday Addamset alakító színésznő, Christina Ricci is elmúlt már 40 éves

Ione Gamble, egy női magazin szerzője szerint az emberek azért fordultak a 2010-es évekhez, mert már jóideje nincs előttük perspektíva, és ez az öltözködésen is lecsapódik. 

Addamsék mellett még A farm, ahol élünk stílusvilága is visszahozta a divatba a buggyos ruhaujj- és vállrészeket, a hatalmas gallérokat, amelyeket már néhány neves divatház kiegészítőkként árul, és a bő anyagból készült ruhákat.

Így lesz különc Wednesday Addams mainstream

Egy modern Wednesday Addams-hasonmás mindkét trendből táplálkozhat. A kötényruhákhoz remekül illő terebélyes gallérok öltöztetnek leginkább a Zoom-meetingekhez. Daisy Hoppen divattanácsadó szerint Wednesday és Morticia a legemlékezetesebb anya-lánya páros. Rendkívül nőiesen öltözködnek, mégis van bennük valami keménység. 

A Wednesday Addamsről szóló mémek is elárasztották a közösségi médiát.

A mémek kiválóan összefoglalják, mennyire egykedvűen, napról-napra élünk. Az internetes szlengben Wednesday egy hangulat a világjárvány korában, amikor sokan apatikusak és negatívak a külvilággal szemben. A Wednesday Addamsek már jóideje a Tumblr-ön lógtak, csak most elárasztották az Instagramot is. Wednesday abnormálisan él, és ezzel most sokan tudnak azonosulni

– vélte Davidson.

Létezik azonban egy másik magyarázat is Davidson szerint. Miuccia Prada még jóval a világjárvány előtt, 2019 őszi-téli kollekciójában fekete ruhás, befont copfos lányokat küldött a kifutóra. Mindez nem áll távol a klasszikus fekete ruha-fehér gallér kombináció stílustól. Az is lehet, hogy az haute couture mostanra szivárgott el a tömegekhez. Hiszen a stílus nagy előnye, hogy bárki számára hozzáférhető. Nem kell hozzá semmi más, csak fekete alapdarabok, egy fehér gallér és két hajgumi. És persze a hangulat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk