Követem Közélet 10 hónappal a Weinstein-ügy kirobbanása után sem sikerült elfogadni...

10 hónappal a Weinstein-ügy kirobbanása után sem sikerült elfogadni a capitoliumi #MeToo törvényt

Promóció

A Képviselőház és a Szenátus egymásra mutogatnak, amiért nem tudnak megegyezésre jutni a Capitoliumot érintő szexuális visszaélések megfékezését célzó jogszabály megalkotását illetően.

Promóció
- Advertisement -

A Capitoliumon történt szexuális zaklatások esetén irányadó eljárást megreformáló szabályozás a Kongresszus parkolópályáján vesztegel. A Képviselőház és a Szenátus közötti folyamatos feszültség eredményeként a törvényjavaslat több mint 6 hónapja megakadt.

A Képviselőház tagjai azt állítják, társaik a Szenátusban nem akarják feloldani a saját #MeToo szabályozásuk közötti eltéréseket. A Szenátus szerint viszont ők mindent megtesznek, hogy olyan javaslattal álljanak elő, amelyet mindkét oldal el tud fogadni.

A Képviselőház februárban két, szexuális zaklatással foglalkozó törvényjavaslatot terjesztett elő. Az első új hivatalt hozna létre a szexuális visszaélések áldozatainak támogatására a Capitoliumon.

A második arra kötelezné a Kongresszus szexuális zaklatással vádolt tagjait, hogy az eljárás költségeit saját zsebből fizessék, ne pedig kongresszusi költségvetésből, az adófizetők pénzén. Utóbbi a leginkább vitatott javaslat a Szenátusban, különösen a republikánus férfiak körében, akik az elnök saját #MeToo-s verzióját akarták tárgyalni.

A megosztottság okait így magyarázza Bradley Byrne, republikánus alabamai képviselő: 

Néhány szenátor nagyon erősen azt érzi, hogy túl messzire mentünk a törvényjavaslatunkkal, és sokkal enyhébb eljárást akarnak. Nem hiszem, hogy ez volna az, amit az emberek elvárnak tőlünk.  

Az elmúlt 10 hónapban, amióta a Harvey Weinstein-ügy országos mozgalmat indított el, a Kongresszus mindkét kamarájának honatyái közül sokan lemondtak szexuális zaklatás vádja miatt. A capitoliumi leszámolás magával sodorta John Conyers-t, a legrégebb óta szolgáló demokrata képviselőt. Hasonló sorsra jutott Al Franken szenátor is, akiről egykor úgy tartották, nagyszerű szószólója a női jogoknak.

Kirsten Gillibrand szenátor a capitoliumi #MeToo törvény elfogadását sürgeti / Fotó: Reuters / Yuri Gripas

Májusban Kirsten Gillibrand szenátor megelégelte, hogy a Szenátus vezetése semmit nem tesz a törvényhozás előmozdítása érdekében. Pedig az szerinte különösen annak fényében lenne égetően sürgős, hogy folyamatos iramban érkeznek vádak a Kongresszus tagjaival szemben szexuális visszaélések miatt.

Miközben gyakorlatilag az ország valamennyi egyéb területe úgy tűnik, sokkal komolyabban veszi ezt a témát, és legalább megpróbálnak intézkedéseket tenni a munkahelyeik megváltoztatása érdekében, a Kongresszus épp ellenkezőleg, behúzza a kéziféket  

– fakadt ki akkoriban Gillibrand. 

Még egyszer: ez a probléma egyenesen belebámul az arcunkba, mi pedig félrenézünk  

– tette hozzá a szenátor asszony.

 

Promóció
ForrásVICE
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3