Mint minden mozgó alkatrész, előbb vagy utóbb a zárak is cserére szorulnak. Amikor azzal szembesülünk, hogy eljött az ideje ennek, akkor előttünk áll a feladat, hogy meghatározzuk, milyen típusra van szükségünk.

Zárbetét vagy zár? Ne keverjük össze!

Gyakori félreértés, hogy a zárat, pontosabban zártestet, valamint a zárbetétet egy kalap alá veszik a vásárlók, de mi ne essünk ebbe a hibába! A zár lesz az a rész, amelybe a kulcslyukon keresztül a kulcs belemegy, és ami bezárja az ajtót, míg a zárbetét az a rész, amely működteti a zárat.
A kettő valóban nincs meg egymás nélkül, viszont két különböző dolog lévén lehetőség van ezeket akár külön is cserélni, így például ha kimondottan a zárral van probléma, például azért, mert beletört a kulcs, akkor nincs szükség mindkét rész cseréjére.

Milyen típusok vannak?

Nagyon sokféle! Kezdve cikkünk fókuszával, a bevésőzárakkal, folytatva a sort a portálzárakon keresztül egészen a többpontos zárakig. De van biztonsági ajtóhoz való is, amerikai típusú zár, elektromos zár, tűzgátlóajtóhoz passzoló zár, pánikzár, hevederzár, sőt, még tolózár is.
Míg egyes darabokat használhatunk kültéren is, ami egy ház esetében akár a bejárati ajtónál sem mindegy, más zárak kifejezetten beltéri ajtókhoz készültek. A különbség megmutatkozik az eltérő anyagokban és abban, hogy alkalmas-e az adott modell arra, hogy megfeleljen a kültéri alkalmazással együtt járó időjárási viszontagságoknak, avagy nem.
Nagyon fontos, hogy minden típus esetében megvan az az optimális környezet (beltéri vagy kültéri alkalmazás, az ajtó anyaga, felhasználási helye és funkciója), amelybe illik, és abban fog jól működni.

Milyen környezetbe való a bevésőzár?

A zar-zarbetet.hu oldalán kapható bevésőzár egy olyan, hagyományosnak számító típus, amely az ajtó szerkezetébe van beépítve, más szóval bevésve, innen is ered a neve. A bevésőzár egy, esetleg több darab cilinderzárral van ellátva, valamint mechanikus zárnyelv jellemzi.

Jó minőség és színvonalas kivitelezés mellett kifejezetten erőteljes a felépítése, s ennek köszönhetően egész jó védelmet tud biztosítani, ami nem utolsó szempont, ha bejárati ajtóban szeretnénk alkalmazni.
Ezeket faajtókba és bejárati ajtóba használjuk, de beltéri ajtóba is megfelelő. Masszív szerkezetének köszönhetően ugyan jól ellátja funkcióját a bejáratoknál is, azonban ha fokozott biztonságra törekszünk, akkor érdemes valamilyen kiegészítéssel is felszerelni a bejáratot, például egy hevederzár képében.
A bevésőzárak lehetnek cilinderesek, kulcsosok, valamint a toalettzárak is rendszerint ebből a típusból kerülnek ki. A vásárlásnál többféle méret is mérvadó, így ezekre mindenképp oda kell figyelni!
Vásárlás során vegyük figyelembe, hogy pontosan milyen alkatrészt keresünk, milyen körülmények között szeretnénk alkalmazni, hiszen leginkább így biztosíthatjuk a kellő védelmet otthonunk számára!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.

httpsdodo.hu - 2024 január - Cikk6

A csodás ökoházak sokfélesége

Egyre többen élik tudatosan az életüket, s közben nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a minket körülvevő világ sokkal élhetőbb legyen.