Mint minden mozgó alkatrész, előbb vagy utóbb a zárak is cserére szorulnak. Amikor azzal szembesülünk, hogy eljött az ideje ennek, akkor előttünk áll a feladat, hogy meghatározzuk, milyen típusra van szükségünk.

Zárbetét vagy zár? Ne keverjük össze!

Gyakori félreértés, hogy a zárat, pontosabban zártestet, valamint a zárbetétet egy kalap alá veszik a vásárlók, de mi ne essünk ebbe a hibába! A zár lesz az a rész, amelybe a kulcslyukon keresztül a kulcs belemegy, és ami bezárja az ajtót, míg a zárbetét az a rész, amely működteti a zárat.
A kettő valóban nincs meg egymás nélkül, viszont két különböző dolog lévén lehetőség van ezeket akár külön is cserélni, így például ha kimondottan a zárral van probléma, például azért, mert beletört a kulcs, akkor nincs szükség mindkét rész cseréjére.

Milyen típusok vannak?

Nagyon sokféle! Kezdve cikkünk fókuszával, a bevésőzárakkal, folytatva a sort a portálzárakon keresztül egészen a többpontos zárakig. De van biztonsági ajtóhoz való is, amerikai típusú zár, elektromos zár, tűzgátlóajtóhoz passzoló zár, pánikzár, hevederzár, sőt, még tolózár is.
Míg egyes darabokat használhatunk kültéren is, ami egy ház esetében akár a bejárati ajtónál sem mindegy, más zárak kifejezetten beltéri ajtókhoz készültek. A különbség megmutatkozik az eltérő anyagokban és abban, hogy alkalmas-e az adott modell arra, hogy megfeleljen a kültéri alkalmazással együtt járó időjárási viszontagságoknak, avagy nem.
Nagyon fontos, hogy minden típus esetében megvan az az optimális környezet (beltéri vagy kültéri alkalmazás, az ajtó anyaga, felhasználási helye és funkciója), amelybe illik, és abban fog jól működni.

Milyen környezetbe való a bevésőzár?

A zar-zarbetet.hu oldalán kapható bevésőzár egy olyan, hagyományosnak számító típus, amely az ajtó szerkezetébe van beépítve, más szóval bevésve, innen is ered a neve. A bevésőzár egy, esetleg több darab cilinderzárral van ellátva, valamint mechanikus zárnyelv jellemzi.

Jó minőség és színvonalas kivitelezés mellett kifejezetten erőteljes a felépítése, s ennek köszönhetően egész jó védelmet tud biztosítani, ami nem utolsó szempont, ha bejárati ajtóban szeretnénk alkalmazni.
Ezeket faajtókba és bejárati ajtóba használjuk, de beltéri ajtóba is megfelelő. Masszív szerkezetének köszönhetően ugyan jól ellátja funkcióját a bejáratoknál is, azonban ha fokozott biztonságra törekszünk, akkor érdemes valamilyen kiegészítéssel is felszerelni a bejáratot, például egy hevederzár képében.
A bevésőzárak lehetnek cilinderesek, kulcsosok, valamint a toalettzárak is rendszerint ebből a típusból kerülnek ki. A vásárlásnál többféle méret is mérvadó, így ezekre mindenképp oda kell figyelni!
Vásárlás során vegyük figyelembe, hogy pontosan milyen alkatrészt keresünk, milyen körülmények között szeretnénk alkalmazni, hiszen leginkább így biztosíthatjuk a kellő védelmet otthonunk számára!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

casino lv bet

A legjobb módja az idő eltöltésének a gépeden/laptopodon otthon

Voltál már olyan helyzetben, hogy csak ülsz otthon, és nincs semmi dolgod? Mindannyiunknak voltak már olyan napjai, amikor mindenféle tevékenységet szeretnénk végezni, de nincs határozott elképzelésünk arról, hogy pontosan mi is tudna minket szórakoztatni. Szerencsére úgy döntöttünk, hogy cselekszünk abban a bizonyos témában, és adunk egy kis listát azokról a dolgokról, amelyeket a laptopodon vagy a számítógépeden csinálhatsz, és amelyekkel elütheted az időt, és hosszabb ideig elszórakoztathatod magad.

online kaszinó ultrasportsbet

8 alig ismert kaszinó Európában

Ha a 2020-as évvel kapcsolatban szókapcsolati játékot játszanánk, valószínűleg nem a “szerencsés” lenne az első dolog, ami eszünkbe jutna.

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

Nincs több cikk