Négy magyar film is versenyez a nívós Szarajevói Filmfesztiválon

Baranyi Benő Anja című diplomamunkája meghívást kapott a 26. Szarajevói Filmfesztivál diákszekciójába. Rajta kívül Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története, valamint Oláh Judit Visszatérés Epipóba Darabos Éva Pá kis panelom! is versenyezbe száll.

Egy roma nő esete

Mint írják, a megtörtént eset alapján készült kisjátékfilm főszereplője egy fiatal orvostanhallgató, aki egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát. Egy roma nő esete miatt meginog a bizalma tanárában, Kovács professzorban.

baranyi beno anja mentes júlia
Mentes Júlia az Anja című filmben / Fotó: Baranyi Benő Facebook-oldala

A film írója és rendezője Baranyi Benő, társírói Gönye László és Kungl Zsigmond, operatőre Dobray Máté, vágója Kis André, zeneszerzője Hodován Milán, producerei Pék Csaba és Bosnyák Miklós voltak. A főbb szerepekben Major Erik, Jakab Klaudia, Kovács Frigyes, Oláhné Vidák Jolán és Pápai Rómeó látható.

Baranyi Benő 2017 és 2019 között tanult Gothár Péter és Schwechtje Mihály Filmrendező MA osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, aki azóta a botrányok miatt távozott az egyetemtől. A munkáival számos díjat elnyert fiatal alkotó idén nagyjátékfilm-gyártási támogatást kapott a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában, így hamarosan megrendezheti első nagyjátékfilmjét, a Zanox – kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fit a Salamandra Film gyártásában.

Az Anja mellett még 3 magyar film is versenyben

A közleményben kiemelik, hogy a Szarajevói Filmfesztivál Európa egyik jelentős filmes megmérettetése, amely Oscar-kvalifikáló státusszal is rendelkezik, így a győztes kisfilmek az Amerikai Filmakadémia díjának jelöltjei közé is bekerülhetnek. Idén 4 versenyszekcióban – nagyjátékfilm, dokumentumfilm, rövid- és diákfilm – összesen 49 film versenyez a Szarajevó Szíve díjakért augusztus 14. és 21. között.

Dér Asia: A párbeszéd meg van bénítva Magyarországon – Interjú

Igen, de szerintem ez kódolva van egy jó filmben. Ha az alkotó nem aktuálpolitikai vagy esztétikai trendeket követ, hanem őszinte érdeklődésből vagy kétségbeesésből készít filmet, akkor az mindig szólni fog a következő generációkhoz is. ContextUs: Ember Judit személyes sorsokkal foglalkozik, mégis tiltott alkotó volt 1989 előtt. Az egyén sorsa nem függetleníthető a politikától?

A fesztivál honlapja szerint a programban még három magyar alkotás szerepel.

Hot Docs 2020 Trailers: HER MOTHERS

Hot Docs has received filmmaker permission to upload this trailer to the HotDocsFest YouTube channel.

A dokumentumfilmes versenyben indul Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története című filmje és Oláh Judit Visszatérés Epipóba című munkája.

Visszatérés Epipóba – Az HBO Europe magyar dokumentumfilmje hamarosan az HBO GO-n

Próbáld ki ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéh…

A diákfilmes szekcióba pedig Baranyi Benő filmje mellett meghívást kapott Darabos Éva Pá kis panelom! című, a MOME-n készült animációs diplomamunkája.

A rendezvényt a szervezők a vírushelyzetre tekintettel különös óvintézkedések mellett, de a hagyományos formában tartják meg.

A fesztivál szervezői július végén hirdettek programot, de azt már korábban bejelentették, hogy Michel Hazanavicius (A némafilmes) lesz a nemzetközi zsűri elnöke. A magyarok egyébként kiválóan teljesítenek a Szarajevói Filmfesztiválon, tavaly is tartoltak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból