Immáron ötödik alkalommal került átadásra az egyik legrangosabb irodalmi díj, a Horváth Péter Ösztöndíj. A sor Závada Péter költővel, slammerrel, zenésszel öregbül.

Az alapító jelenlétében zajló díjátadón, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatja ezekben a percekben a díjazott munkásságát. A Litera főszerkesztője hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét, és kiemelte, hogy különösen fontos a Horváth Péter Ösztöndíj léte a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Idén a 10 jelöltet Závada Péter mellett Czinki Ferencre és Potozky Lászlóra szűkítették. 

https://contextus.hu/zavada-peter-nem-hiszek-a-versek-onterapias-hatasaban/

Závada Péter egyébként 2013-ban és 2015-ben is a legjobb három közé jutott, mígnem idén, 2017-ben végre elnyerhette a díjat.

2013-ban Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes és Závada Péter közül Krusovszky Dénes, 2014-ben Bajtai András, Lanczkor Gábor és Mán-Várhegyi Réka közül Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Papp-Zakor Ilka, Áfra János és Závada Péter közül Áfra János, 2016-ban pedig Bencsik Orsolya, Nagy Kata és Szabó Róbert Csaba közül Bencsik Orsolya nyerte el a rangos elismerést.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk