Olvasom Závada Péter nyerte el az irodalom egyik legrangosabb díját...

Závada Péter nyerte el az irodalom egyik legrangosabb díját 2017-ben

Promóció

Immáron ötödik alkalommal került átadásra az egyik legrangosabb irodalmi díj, a Horváth Péter Ösztöndíj. A sor Závada Péter költővel, slammerrel, zenésszel öregbül.

Promóció
- Advertisement -

Az alapító jelenlétében zajló díjátadón, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatja ezekben a percekben a díjazott munkásságát. A Litera főszerkesztője hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét, és kiemelte, hogy különösen fontos a Horváth Péter Ösztöndíj léte a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Idén a 10 jelöltet Závada Péter mellett Czinki Ferencre és Potozky Lászlóra szűkítették. 

http://contextus.hu/zavada-peter-nem-hiszek-a-versek-onterapias-hatasaban/

Závada Péter egyébként 2013-ban és 2015-ben is a legjobb három közé jutott, mígnem idén, 2017-ben végre elnyerhette a díjat.

2013-ban Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes és Závada Péter közül Krusovszky Dénes, 2014-ben Bajtai András, Lanczkor Gábor és Mán-Várhegyi Réka közül Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Papp-Zakor Ilka, Áfra János és Závada Péter közül Áfra János, 2016-ban pedig Bencsik Orsolya, Nagy Kata és Szabó Róbert Csaba közül Bencsik Orsolya nyerte el a rangos elismerést.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3