Szintén zenész? Így demokrazitálódik a zeneipar a 2020-as években

A technika fejlődése, a digitális világ miatt a zenei kiadók egyre kisebb szerepet játszanak abban, hogy egy dalszerző megélhessen a zenélésből.

Kanye West nyitott kapukat dönget

Kanye West aktív részese volt a 2010-es évek zeneipari trendjeinek, lemaradt volna a 2020-as éveket forradalmasító változásokról? A sztár még szeptemberben tette közzé a Twitteren a zeneipar elleni kirohanását, amelyben sérelmezte, hogy a zenei kiadók modern rabszolgatartókként bánnak a zenészekkel. Szerinte, amikor a zenészek szerződést kötnek egy-egy kiadóvállalattal, azzal egyben le is mondanak az eredeti felvételeik jogáról. Így semmit sem kezdhetnek a saját zenéjükkel: a kiadó határozza meg, mikor és hol lehet lejátszani. A művészeknek pedig marad az, amit a hírnevükből, a koncertezéssel és a hivatalos ajándéktárgy-értékesítésből pénzzé tudnak tenni.
Aj Tracey Rapper Zeneipar Atalakulas
Aj Tracey, A Self-Made Rapper Átlátja A 2020-As Évek Zeneiparát / Fotó: Anthony Harvey/Rex/Shutterstock
West még egy tervezetet is összeállított  a zenei kiadók feltételekről. A javaslatok között szerepel például, hogy csak rövid távú szerződéseket lehessen kötni a zenészekkel, 80%-ban a művészt illessék meg a jogdíjak (ez eddig éppen fordított arányban történt a cégek javára), és nagyobb átláthatóságot is követelt.

Mit tehet a zeneipar a rasszizmus felszámolása érdekében? – Contextus magazin

George Floyd fekete férfi halála a zene ipart is mozgósította és reakcióra késztette.

Úgy tűnik, West árnyékra vetődött, mert ezek a változások már egy ideje organikus módon elindultak. Míg korábban a zenészeknek nem volt választása azon túl, hogy lemondanak az eredeti felvételek jogairól a kiadó javára, cserébe a kiadó megelőlegezi a lemez befejezéséhez szükséges összeget, és állja a disztribúciós és promóciós költségeket.
Manapság azonban, a streamingszolgáltatók és a közösségi média korában a mérleg serpenyője a zenészek felé billent. Jorja SmithLittle Simz, Gerry CinnamonTom Misch vagy Skepta úgy jutottak a slágerlisták élére, hogy nem álltak szerződésben kiadókkal. A Midia Research adatai szerint ezek az előadók alkotják a zeneipar legdinamikusabban fejlődő szegmensét. 2019-ben 873 millió dollár bevételre tettek szert a „csináld magad-művészek”, ami 2018-hoz képest 32%-os növekedést jelent.

A zeneipar demokratizálódása

Ezt a tendenciát felismerve már a nagyobb zeneipari vállalatok is sokkal kedvezőbb feltételeket ajánlanak a független zenészeknek. A BMG, az egyik legnagyobb globális zeneipari vállalat 75-25%-ban osztja fel a jogdíjakat a zenészek javára. A kisebb kiadók még kedvezőbb feltételeket kínálnak: az alkotók a jogdíjaik akár 100%-át is megtarthatják és további szolgáltatásokat is kapnak.

Alexandra Burke a zeneiparban tapasztalható rasszizmusról mesélt – Contextus magazin

Alexandra Burke 2008-ban nyerte meg a brit X-faktort, azóta pedig hihetetlen sikerre tett szert. Lemezeivel az Egyesült Királyság zenei toplistáinak magaslataiba küzdötte fel magát. Ennek ellenére azonban komoly kihívásokkal kell szembenéznie a bőrszíne miatt, írja a The Guardian.

Willard Ahdritz, az egyik kisebb kiadó, a Kobalt alapítója szerint a független szektor növekedése a zeneipar demokratizálódását jelenti.
Régen a próbálkozó zenészek mindössze 5%-ának sikerült bekerülnie a szórakoztatóiparba, ma már létezik egy nagyon széles középréteg is, akik évente legalább 100 ezer dollár forgalmat generálnak. Ez azt jelenti, hogy meg tudnak élni a zenélésből.
Ahdritz arra számít, hogy néhány éven belül ez a középréteg már 7 milliárd dolláros összbevételt hozhat. A nagy kiadók a már befutott művészek kiadócégeivel általában társulási szerződést kötnek, ahogy Stormzy is tette a nevéhez köthető #MERKY és az Atlantic között. A szerződések alapján a nyereséget általában megfelezik, a felvételek joga pedig egyénileg kialkudott feltételek alapján dől el. Igazán kevés szerző tudja megtartani a felvételek jogát. A The Guardian ismeretei szerint Taylor Swiftnek 2018-ban a Universallel kötött megállapodásában vagy Pharrell Williams-nek, aki 2013-ban szerződött le a Sony-hoz tartozó Columbiával, sikerült. Az, hogy Swifték esetében hangsúlyos lehetett a dalok jogainak kezelése, nem lehet csodálkozni, azután, hogy első hét lemezének jogait gyakorlatilag elvesztette. https://www.youtube.com/watch?v=Oc3IXko6Ups Andy Musgrave, a jó nevű brit rapper, AJ Tracey menedzsere úgy látja, a nagyobb kiadók sokat változtak a korábbiakhoz képest, ma a felvételek joga mindig kényes kérdés. “Tárgyaláskor a legfőbb szempont, hogy a zenék joga és a döntéshozatal nálunk maradjon, továbbá hogy a bevétel oroszlánrészét megtarthassuk” – mondta a menedzser, aki pontosan a West által javasolt feltételek mellett szerződik. Hozzátette, a jövőben még tovább fog erősödni a szerzők pozíciója a kiadókkal szemben, ami nagyobb teret fog adni a most még szigorúan szabályzott alkalmi projekteknek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból