Egy friss kutatás szerint a világjárvány kihívásainak jobban megfeleltek azok az emberek, akik gyakran néznek apokaliptikus zombifilmeket.

Zombifilmek tanulmányozásával könnyebb a karanténban

A Pennsylvaniai Állami Egyetem friss kutatása szerint azok, akik sok katasztrófafilmet, sci-fit vagy horrort néznek, könnyebben vészelték át 2020-ban a világjárványt is, írja az IFL Science egy év elején, a Personality and Individual Differences című szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Zombie Filmek Karanten
/ Fotó: Lassedesignen / Shuttershock

A 310 részvevő bevonásával készült kutatás azt az összefüggést vélte felfedezni, hogy a horrorfilmek kedvelői kevésbé voltak feszültek a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom miatt. A túlélésről szóló katasztrófafilmek rajongói pedig jobban felkészültek a világjárvány átvészelésére. A kutatás azt is feltárta, hogyan fordíthatjuk a szórakoztatás céljából készített tartalmakat a magunk javára a valós életben. 

Miután kizártuk az elképesztően erős személyiségjegybeli tényezőket, arra az eredményre jutottunk, hogy minél több zombis, ufóinváziós vagy apokaliptikus filmet látott valaki a Covid-19 előtt, annál jobban kezeli a mostani járványhelyzetből adódó nehézségeket. Úgy tűnik, mintha a zombifilmek elméletben segítenének felkészülni a valós vészhelyzetekre

– nyilatkozta John Johnson, PennSylvaniai Állami Egyetem professzora.

Kapcsolódó cikk

A kutatásban résztvevőknek először egy filmes kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben azt vizsgálták, hogy az alanyok mennyire szeretik a zombifilmek, horrorfilmek, posztapokaliptikus vagy éppen a földönkívüliek támadásáról szóló filmek kategóriájába sorolható alkotásokat. Ezután egy másik kérdőív a jelenleg is tartó világjárvánnyal kapcsolatos érzéseiket vizsgálta. Arra kérdeztek rá, hogy mennyire értenek vagy nem értenek egyet olyan kijelentésekkel, mint például „A szokásosnál könnyebben kapom fel a vizet” vagy „Pozitívan tekintek a jövőbe”.

Ha a történelemből nem tanultunk, forduljunk a horrorfilmek tapasztalataihoz

Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy azok, akik szeretik a zombifilmeket, felkészültebben álltak hozzá a járványhoz, de a lelkierővel nem találtak összefüggést. A horrorrajongók is jól teljesítettek, őket is az átlagnál kevésbé rázta meg a járvány. Lehetséges tehát, hogy a szórakoztató faktoron túl ezek a jelenlegi helyzetünket valamilyen szinten imitáló filmek lelkileg is felkészítik a nézőiket az életben beálló változásokra. 

Arra ne számítsunk, hogy feltartóztathatatlan terminátorként mi rántjuk majd ki magunkkal együtt a világot az apokalipszisből, és a szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy az emberek közötti különbségek más tényezőkből is adódhatnak, tehát az összefüggés azért nem teljesen egyértelmű. Az is lehetséges, hogy másokra negatív hatást gyakorolnak a zombifilmek.

Kapcsolódó cikk

„Nem hinném, hogy az lenne a megoldás, hogy mindenki elkezdene katasztrófafilmeket nézni. Ugyanakkor valószínűleg elkerülhetetlen több hasonló világjárvány vagy életünket ilyen meghatározó módon befolyásoló változások előfordulása a jövőben. Túl könnyen felejtünk. Kinek jutott eszébe például a spanyolnátha-járvány, amíg a tudósok meg nem említették a Covid-19 vonatkozásában? Ez is csak megerősíti azt az elképzelésemet, hogy a könyvekből,  filmekből vagy akár a videójátékokból megismert történetekkel való foglalkozás nem haszontalan időtöltés, hanem lehetőség arra, hogy elgondolkodjunk azon, mit tennénk, ha hasonló szituációkba kerülnénk egyszer” – jelentette ki Johnson professzor. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.