Talán ellentmondásosnak hangzik, de ha olajat kenünk a zsíros bőrre, csodát teszünk! A növényi olajok pozitív hatással vannak a faggyútermelésre, ezáltal csökkentik a pattanások és aknék kialakulásának valószínűségét.

A zsíros bőr és a pattanás kialakulása

A zsíros bőr a faggyúmirigyek túltermelésének az eredménye. A faggyúmirigyek természetes módon faggyút állítanak elő, ami a pórusokon keresztül jut a bőr felszínére. Az olaj célja, hogy az arcbőrön szétterülve hidratálja és védelmezze a bőrt. Mitesszer akkor alakul ki, ha az olaj elhalt hámsejtekkel keveredik és oxidálódik (“fekete pöttyök” jelennek meg). Ha megváltozik a bőr pH értéke és elszaporodnak bizonyos baktériumtörzsek (Propionibacterium acnes), akkor kialakul a pattanás.
A faggyútúltermelés felléphet hormonális változások hatására (serdülőkor, menstruáció, menopauza). Sőt, a faggyúmirigyek működését a táplálkozási szokásunk, bőrápolási rutinunk és a stressz mennyisége is befolyásolja. Gondoljunk csak bele, hogy pattanás mindig a legfontosabb randi, vizsga, munkahelyi prezentáció előtt jelenik meg az arcunkon!

A problémás bőr kezelése

A faggyútermelő mirigyeket működtető hormonok az androgének. Androgén hormonként ismert a dihidrotesztoszteron (röviden DHT-t), ez a tesztoszteron egyik variánsa és a nők szervezetében is jelen van. A faggyútermelést a DHT-szint blokkolásával, esszenciális zsírsavak segítségével hatékonyan tudjuk kordában tartani.
Sajnos a pattanásos bőrűek szervezetében alacsonyabb szintűek vagy jelentős mértékben hiányoznak ezek az esszenciális zsírsavak, így kívülről kell azokat pótolni. Zsíros bőrünkkel ezért akkor tesszük a legjobbat, ha olyan kozmetikumot választunk, amiben jelen vannak az esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi kivonatok!

A zsíros bőrűek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy szárító, hámlasztó, mattító termékekkel próbálják az olajtól csillogó bőr problémáját orvosolni. Érdemes előbb a BIOLA Webshop bőrtípus tesztjét kitölteni, itt egyrészről megbizonyosodhatunk róla, hogy valóban problémás bőrrel van-e dolgunk, továbbá személyre szabott kozmetikumajánlást kaphatunk.

Szépítő növények zsíros bőrre

Arcápoló olajok segítségével tudjuk legegyszerűbben pótolni az esszenciális zsírsavakat, ezzel megakadályozva a túlzott faggyútermelést és a pórusok eltömődését. Zsíros bőrön az olajokat nappali és éjszakai arckrém előtt javasolt használni, úgy, hogy pár csepp olajat szétoszlatunk a bőrön és gyengéden bemaszírozzuk.
Tartózkodni kell a nehéz állagú krémektől és a komedogén összetevőktől, például a kókuszolajtól és a lenmagolajtól. Annál inkább javasolt a tápanyagban gazdag, de könnyű olajat használni, mint például a jojoba-, a szilvamag-, az inchi-, az argán- és a homoktövisolaj. Bátran válasszunk tisztító tulajdonságokkal rendelkező formulákat, mint a teafa vagy a kurkuma!
Megfelelő olajokkal bámulatos eredményeket fogunk elérni a zsíros, problémás bőrön!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.