Március 5-én tartják Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című darabjának bemutatóját a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ). A produkciót a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Zsótér Sándor rendezi, aki először dolgozik a mecsekaljai teátrumban.

Az emberi lélek bonyolultságát mutatja be

Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a pécsi színházbarátok a mostani debütálás ellenére már találkozhattak a direktor munkáival, ugyanis a korábbi években több, díjakat is nyert rendezése is megvalósult a megyeszékhelyen az országos színházi találkozó jóvoltából.

Dosztojevszkij az emberi lélek bonyolultságát, mélységeit és ellentmondásait kiválóan ábrázoló világhírű története egy brutális gyilkosságról és az azt követő nyomozásról szól.

A mű arra a kérdésre keresi a választ, miszerint van-e olyan élethelyzet, amelyben az emberölés megoldás lehet? A válasz hiába a nyilvánvaló nem, Raszkolnyikov elköveti a bűntettet, melyet hiába bán meg, a tettét követő lázálmai, hallucinációi szolgálnak büntetéséül – írják az ismertetőben.

A Bűn és bűnhődést márciusban mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban

A közlemény szerint a pécsi bemutató érdekessége, hogy a színpadi szöveget – Görög Imre és G. Beke Margit fordítását használva – maga a rendező írta, emellett két vendégművész is szerepet kap a pécsi produkcióban.

Lelkes Botondot, az SZFE színművész szakos egyetemi hallgatóját Raszkolnyikov szerepében, míg a Katona József Színházból, a Krétakör Társulatból és a Nemzeti Színházból emlékezetes alakításai és rendezései révén jól ismert, Jászai Mari-díjas Rába Rolandot Szvidrigajlov és Porfirij szerepében láthatja a közönség.

A díszlet Ambrus Mária Jászai Mari-díjas díszlettervező munkája, a jelmezeket pedig a szintén Jászai Mari-díjas Benedek Mari tervezte.

A darabot – amelyről további részletek a színház oldalán olvashatók –, márciusban a bemuatón kívül további két alkalommal tekintheti meg a publikum a pécsi teátrum nagyszínpadán.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet