1 millió dollárért kelt egy üveg ritka malátawhisky

A világ egyik legkeresettebb whisky-jét bocsátották kalapács alá a skóciai Edinburgh-ben szerdán. A whisky-k Rolls-Royce-ának is nevezett malátapárlat végül egy millió dolláros rekordáron talált gazdára az aukción.

A ritka single malt skót whisky címkéje a Beatles egyik legendás albumát készítő művész munkája. Már maga az üveg is olyan, mint egy műalkotás. A vevő 848.750 fontot (körülbelül 310 millió forintot) fizetett a párlatért.

A Macallan Valerio Adami 1926, skót whisky egyike annak a mindössze 24 üvegnek, amelyet a Macallan lepárlóban állítottak elő 1986-ban.

A lepárlás 1926-ban történt, tehát  a whisky 60 évig érlelődött hordóban, mielőtt palackozták.

“A malátawhisky-k Rolls-Royce-a” – mondta róla Martin Green, a Bonhams, luxus aukciós ház whisky szakértője.

No Title

A bottle of the extremely rare The #Macallan Valerio Adami 1926 60 year old sold at our #Whisky Sale in #Edinburgh today (3 October) for a new world record of £848,750 – it had been estimated at £700,000-900,000. https://t.co/oYwHPnXv8l pic.twitter.com/eJKnOxoZMS

A Bonhams elmondása szerint az ázsiai vevő telefonon licitált a párlatra. Az aukciós ház ital szakértője, Richard Harvey úgy fogalmazott az AFP hírügynökségnek, hogy a kereslet a whisky iránt Ázsiából nagyon fellendült. Eladásaik 30-40%-a távol-keleti vásárlóktól származik.

A címkét Valerio Adami készítette, aki Peter Blake-kel együtt a Bors Őrmester Magányos Szívek Klubjának Zenekara lemez borítóját tervezte 1967-ben.

Azt nem lehet tudni, hogy az 1926-os lepárlásból származó 24 üvegből mennyi van még meg. Egyről azt tartják, hogy megsemmisült a 2011-es japán földrengésben, egy másikról meg azt vélelmezik, hogy nemes egyszerűséggel megitták.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból