10 jól ismert elsősegély-nyújtási módszer, amit az emberek 90%-a rosszul csinál

A legalapvetőbb elsősegélynyújtó technikákat mindenki ismeri, azonban előfordulhat az is, hogy eddig nem jól alkalmaztad őket.

Az alapvető elsősegély-nyújtási módszereket ismerni létfontosságú, de még fontosabb, hogy helyesen sajátítsuk el őket. 

 Ha életet akarunk menteni, abba nem létezik kompromisszum.
A következő összeállításban az elsősegélynyújtásban leggyakrabban elkövetett hibákat ismerheted meg.

A sebkezelés hidrogén-peroxiddal, jóddal és alkohollal veszélyes lehet

Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 9
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: A peroxid tönkreteszi a kötőszöveti sejteket, ezzel megakadályozza a seb gyógyulását. A jód és az alkohol megégeti az egészséges sejteket, fájdalmat és égési sérülést okozva ezzel. Így csináld helyesen: Mosd le a sebet tiszta ivóvízzel vagy felforralt vízzel, majd kend be antibiotikus kenőccsel. Bekötöznöd szükségtelen, ezzel csak hátráltatnád a gyógyulást.

Az újraélesztés bordatörést és tüdőkárosodást okozhat

Hirdetések
Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 11
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: A kompresszió során a bordák könnyen eltörhetnek, ez pedig súlyos károkat okozhat a tüdőnek és a szívnek. Így csináld helyesen: Csak akkor kezdj neki az újraélesztésnek, ha meggyőződtél róla, hogy az illetőnek nincs pulzusa, nem lélegzik és nincs orvos a közelben. Míg valaki hívja a mentőket, a másik elkezdheti az újraélesztést, percenként 100 kompresszióval. Csecsemőknél két ujjal és más ütemben kell végezni. A szájból szájba lélegeztetést akkor lehet végezni, ha a szívverés már újraindult. Egy másik módszer, hogy végezz 30 nyomást, majd 2 befújást és ismételd.

Ha vérzik az orrod, ne hajtsd hátra a fejedet és ne feküdj a hátadra

Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 7
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: Ha ezt teszed, a fejedben megemelkedik a vérnyomás. Nem tudhatod, mennyire veszélyes vérzéssel állsz szemben, hiszen a vér bejuthat a tüdődbe és hányást is okozhat. Így csináld helyesen: Tartsd a fejed egyenesen, hogy csökkentsd a nyomást, tégy hideg borogatást az orrodra, és dugd be vagy fogd be az orrlyukaidat 15 percre. Közben a szádon vedd a levegőt. Ha a vérzés nem áll el vagy sérülés miatt kezdődött, hívd a mentőket.

Autóbalesetnél a sérültet ne húzd ki az autóból és ne tedd kényelmesebb testhelyzetbe

Hirdetések
Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 6
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: Autóbaleseteknél a legtöbb haláleset oka nyak- vagy gerincsérülés. A legapróbb mozdítás is végzetes lehet a sérült számára, hiszen belehalhat vagy lebénulhat tőle. Így csináld helyesen: Ha a sérültnél fennáll a fej-, nyak- vagy gerincsérülés esélye (pl. nem érzi a végtagjait, de nem vérzik), hívd a mentőket és figyeld a sérült légzését, míg az orvos kiérkezik.

Súlyos mérgezés esetén ne szedj hányást előidéző szereket

Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 5
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: A hánytató szerek megégethetik a nyelőcsövet és utat engednek a mérgező anyagot tartalmazó hányásnak a tüdőbe. Így csináld helyesen: Ha mérgezést gyanítasz, hívd a mentőket, mondd el részletesen a tüneteket és a mérgezés feltételezhető forrását. Ne az internetről próbálj meg tanácsokat keresni, hiszen a gyógyszer túladagolás vagy az alkoholmérgezés olyan veszélyes lehet, mintha egy pohár benzint egyszerre meginnál. Segítség nélkül egy órán belül beállhat a halál.

Az ér elszorítása amputáláshoz vezethet

Hirdetések
Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 4
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: Ha nem megfelelően vagy szükségtelenül szorítod el az eret, az túlzott nyomást okozhat a végtagban. A vérzést nem állítja meg, viszont a vérkeringést igen, ami a végtag elhalásához vezet. Így csináld helyesen: Nagy mennyiségű steril gézt vagy egy tiszta ruhát tégy a sérülésre és nyomd erősen. Ennek elégnek kell lenni, míg a mentő megérkezik. Kivételt képezhet a nagyon erős vérzés, ahol a halál kockázata nagyobb, mint egy végtag elvesztéséé.

Ájult embernek ne tégy kanalat a szájába, hogy azzal húzd előre a nyelvét

Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 3
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: Ájult állapotban a beteg lenyelheti vagy megfulladhat a szájába tett eszköztől. Így csináld helyesen: Az ájult elkezdhet remegni és belilulhat, de a test szabályozza önmagát, magunkban nem sok kárt tudunk tenni ájulás közben. Csak hívj egy orvost és győződj meg róla, hogy az ájult biztonságos helyen fekszik és megfelelően lélegzik.Fizikailag lehetetlen lenyelni a saját nyelvünket, ha pedig ráharapunk, az veszélytelen. Mikor az ájulás véget ér, fektesd az illetőt az oldalára.

Ha megmar egy kígyó vagy megcsíp egy mérgező rovar, ne szívd ki a mérget

Hirdetések
Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 2
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: A méreg összekeveredik a nyállal és felszívódik a nyálkahártyán keresztül. Ez csak súlyosbítja a mérgezést, tüdőödémát és szívleállást okozhat. Így csináld helyesen: Ha az egyik végtagodon keletkezett a marás, feküdj le, hogy az érintett rész a szíved alatt legyen. Hívd a mentőket, mondd el, hogy mi történt, és igyál sok folyadékot.

Sérült vagy beteg embert ne fuvarozz a legközelebbi kórházba

Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas 1
/ Fotó: Bright Side
Ez a baj vele: Nem minden kórházban van meg a szükséges felszerelés, és a szállítás is túl veszélyes lehet. Így csináld helyesen: Hívd a mentőket, meséld el a helyzetet és figyelj arra, amit az operátor mond, hogy hova szállítsd a sérültet, vagy várd meg a mentők kiérkezését.

Hogyan adj be injekciót helyesen

Hirdetések
Elsosegely, Elsosegely Modszer, Elsosegely Nyujtas
/ Fotó: Bright Side
Helytelen: Megfeszített izomba adni az injekciót, túlzottan vagy túl kevéssé beszúrni a bőr alá. Az izom bármely részébe beadni az injekciót. Helyes: Először fertőtlenítsd a kezeidet és a területet, ahova be fogod szúrni a tűt. Ha a fenékbe adod, képzeletben oszd négy részre. A felső jobb negyedébe szúrd be háromnegyedéig a tűt. Utána alkohollal lefújt vattakorongot tegyél a szúrás helyére.

Nem csak embereknek lehet szüksége mentésre, hanem akár kedvenc tárgyainknak is. A Balaton vízéből mentettek ki egy hajót, egy 12 órás művelet során. Ha többet szeretnél megtudni a részletekről, itt megtekintheted.

A cikk Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet